Internet. Innovation. Indtjening.
Det var nøgletemaerne, da Erhvervs- og Vækstministeriet i går torsdag havde trommet godt 200 deltagere sammen til den danske version af Internet Governance Forum på Copenhagen Business School på Frederiksberg i København, hvor internettets fremtid blev diskuteret.
Blandt hovedtalerne var den 36-årige danske it-entreprenør Thomas Madsen-Mygdal, som i de seneste 20 år har haft fingeren med i opstarten af et hav danske it-virksomheder blandt andet for nogenlunde nyligt med Podio, der blev solgt til Citrix for et stort millionbeløb.
Drudover er han modtager af flere it-hædersbevisninger og sidder i dag som leder/bestyrelsesformand i flere start-up's og med ved bordet i regeringens IKT-vækstteam.
Selvfølgelig får vi e-valg
Hans hovedbudskab var, at selvom internettet er inde i en rivende udvikling, så sker der ikke meget reelt innovativt, da offentlige såvel som private virksomheder blot 'sætter strøm til' mange kendte opgaver.
Der mistes mange muligheder og penge på den konto i Thomas Madsen-Mygdals øjne.
"Vores store udfordring er at genopfinde frem for bare at digitalisere. Vi skal spørge os selv, hvad det er for et samfund vi gerne vil have. For selvfølgelig kommer vi til at stemme på nettet en dag om 10 til 20 år, men spørgsmålet er, om vi er organiseret på samme måde som i dag med politiske partier."
Og så var han ligesom i gang med sin tale, der også berørte, hvordan alle bare udnytter nettet, men sjældent giver noget igen form af eksempelvis nye, åbne standarder, som kan reelt kan klippe snoren over til den innovationsmotorvej, som mange drømte om i starten af 1990'erne.
"Digitalisering har ingen perspektiver"
Computerworlds udsendte fangede it-entreprenøren og selvudnævnte ballademager efter hans tale og spurgte ham, hvordan han kan mene, at digitalisering i Danmark ikke er vejen frem.
Det er jo ellers, hvad den offentlige sektor i høj grad taler om i disse år?
"Vi er stadig meget industrielle i vores tankegang med at centralisere for eksempel på sundhedsområdet i stedet for at give borgerne ret til deres egne sundhedsdata, så en kræftpatient kan opsøge specialister i Indien over Skype frem for at vente på behandling i Danmark."
Lad os droppe it-konsulenterne
"Digitalisering har ingen perspektiver, fordi det handler om små besparelser her og nu, men vi bør i stedet tænde for det lange lys og kigge på perspektiver over fem år, men det er meget sjældent i dag."
10 danskere er bedst
Kan du komme med et eksempel?
"I dag har vi offentlige it-projekter til 200 millioner kroner, som bliver tildelt de samme, gamle it-selskaber. Hvorfor ikke hellere give 20 millioner til 10 mindre danske it-virksomheder, som har sulten og drivet til at tiltrække de bedste folk?"
Hvad skulle vi få ud af det?
"I stedet for at få ét bud på én løsning, så får vi 20 bud, som i høj grad vil kunne skabe arbejdspladser til danske firmaer, der blandt andet har bedre kompetencer og mere effektive processer i forhold til store amerikanske konsulentvirksomheder og derfor kan udføre opgaven til en tiendedel af prisen."
Stop handlen med Microsoft i Irland
Er det den slags, som I taler om i regeringens IKT-vækstteamet, der snart er klar med sine anbefalinger til it som vækstmotor?
"Ja, det er det blandt andet. Her diskuterer vi, hvordan den offentlige sektors it-budget på godt 20 milliarder kroner kan bruges bedre i stedet for, at vi i dag kaster så mange penge efter it-konsulenter."
Hvad er der nu galt med it-konsulenter?
"De er dyre, og vi kunne måske i stedet kigge på genopfindelsen af den danske velfærdsmodel. Der findes jo billige systemer til at køre et hjemmehjælperfirma, så enhver kan blive hjemmehjælper-direktør i stedet for, at vi kaster mange millioner efter konsulenter, uden det gør andet end bare at bygge ovenpå noget eksisterende."
Her er den helt store opgave for It-Danmark
"Man kunne også støtte den danske økonomi ved, at kommuner eksempelvis nægtede at handle med it-selskaber registreret i Irland eller på Cayman Islands, og i stedet gå direkte til Microsoft eller Googles danske anpartsselskaber, så skattekronerne bliver i landet."
Tænk 10 år frem
Men hvorfor har vi et behov for at tænke helt ud af posen og genopfinde?
"Diskursen på blandt andet velfærdsområdet er blevet effektivisering frem for humanisering, og så er vi tilbage til centralisering frem for decentraliseringen, som er det, internettet kan og vil."
"Vi kigger på det med gamle øjne og digitaliserer det eksisterende i stedet for at forstå, hvad internettet - og de folk, der arbejder med det - uundgåeligt vil gøre ved os."
"Når vi bygger store ting som Den digitale tinglysning og NemID, så bør man jo gøre det med åbne standarder, så flere virksomheder kan byde ind, og man selv kan vælge, hvilket produkt man vil benytte. Vi ved jo også, at der kommer e-valg-standarder inden for et årti. Hvorfor skal det ikke være Danmark, der sætter sig på den udvikling?"
Her er den store opgave
Kan du komme på et eksempel, hvor det offentlige rent faktisk er innovative?
"Ja, frigivelsen af offentlige grunddata har kæmpe perspektiver, men i steder brokker folk sig efter 12 måneder over, at der ikke sker noget. Den slags initiativer slår nok først for alvor i gennem om 10 år, men vi skal jo skubbe dem i gang nu."
Hvad ser du som den største opgave for it-Danmark, hvis det nu ikke skal handle om digitalisering?
"Genopfindelsen af vores eksisterende institutioner er og bliver den helt store opgave, hvor vi skal have sat fokus på nye standarder på nettet, hvem har adgang til hvilke data og åbne arkitekturer."