Fingeraftrykssensoren Touch ID er ifølge Apple en af de mest nyskabende funktioner ved den nye iPhone 5s, der blev præsenteret i sidste uge.
Men fingeraftrykssensorer er så langt fra en ny funktion, når det gælder computere og telefoner.
Vi har i mange år kunnet få laptops med indbygget fingeraftrykssensor, og Motorolas hedengange mobil Motorola Atrix 4G havde også en fingeraftrykssensor.
Så hvorfor al den ståhej?
Det har de amerikanske anmeldere, der allerede nu har haft adgang til de nye iPhone 5s-telefoner, svaret på.
Touch ID er en 'gamechanger'
Wall Street Journals gadget-anmelder Walt Mossberg mener, at Touch ID potentielt set er en "gamechanging funktion", og han kalder det for den første pålidelige fingeraftryks-sensor, som han endnu har testet i et stykke forbrugerelektronik.
Ifølge Mossberg har de tidligere fingeraftrykslæsere været så upålidelige og besværlige at bruge, at de fleste har valgt at bruge et password i stedet.
Men Touch ID virker upåklageligt ved hvert eneste forsøg, skriver Mossberg. Han har også forsøgt at få 20 forskellige personer til at låse hans telefon op, men i alle tilfælde har Touch ID helt korrekt afvist dem.
Anmelder: "Hop i havnen, haters"
Samme dom lyder fra David Pogue, der er gadget-anmelder på New York Times.
"Det bedste af det hele er, at det rent faktisk virker. I mine tests virkede det hver eneste gang. Det kan ikke sammenlignes med de genstridige og sørgelige fingeraftrykslæsere, der har siddet i andre mobiltelefoner. Det er oprigtigt talt fantastisk, og alle haters kan hoppe i havnen," skriver Pogue.
Ifølge New York Times er det kun 50 procent af smartphonebrugerne, der beskytter deres telefoner med koder.
Noget der ifølge avisen formodentligt skyldes, at folk synes, at det for besværligt at skulle indtaste en kode i tide og utide.
Derfor mener den amerikanske tech-blog Techcrunchs anmelder også, at det vil være forkert at afvise Touch ID som endnu en ligegyldig gimmick.
"Det føles derimod som en modene funktion, der rent faktisk giver en mærkbar forbedring af den overordnede oplevelse, du har, når du bruger en iPhone," skriver bloggens anmelder.
Ifølge Techcrunch er det betydeligt hurtigere at bruge Touch ID end at indtaste en pinkode eller password, og det tager omtrent samme tid, som det gør at låse telefonen op uden pinkode.
Så lynhurtigt virker Touch ID
Gadget-siden Engadget er også imponeret over hastigheden, hvormed Touch ID virker.
Ifølge Engadget tager det blot en brøkdel af et sekund for Touch ID at aflæse dit fingeraftryk.
Men før du kommer så vidt, skal telefonen lære dit fingeraftryk at kende.
Kan stadigvæk bruge password
Ifølge Engadget tager denne proces højst et minuts tid og indebærer, at du placerer din finger på Touch ID-sensoren fem til seks gange i træk, hvorefter telefonen har nok data til at kunne genkende din finger.
Herefter bliver dine fingeraftryks-data lagret i krypteret form på en særligt afsikret del af iPhonens chip, og Apple understreger, at fingeraftryksdata kun bliver lagret lokalt og aldrig kommer i berøring med virksomhedens servere.
Skulle du stå i en situation, hvor telefonen ikke kan genkende din finger, kan du i stedet bruge et password til at låse din telefon op.
Kan huske op til fem fingre
Touch ID kan genkende op til fem forskellige fingre. Det kan være din egne eller fingre, der tilhører familie eller venner, der også bruger din telefon.
Selv om Engadget skriver, at Touch ID virker så godt som fejlfrit, slår siden dog også fast, at de oplevede, at sensoren havde problemer med at aflæse våde fingre. Noget som Apple også tidligere har meldt ud.
Som kuriositet påpeger Engadget desuden, at Touch ID ifølge deres tests ikke kun virker med fingre, men også med tæer. Selv om det dog nok er de færreste af os, der vil vælge den løsning.
Touch ID kan også bruges til at foretage indkøb i iTunes og Apples App Store, hvor du med Touch ID slipper for at indtaste et password. Dog er der ifølge Wall Street Journal en bug i systemet, der betyder, at du i App Store og iTunes kan opleve at blive bedt om et password alligevel. En fejl som Apple dog allerede i gang med at rette.
Læs også:
Apple forklarer: Sådan virker vores fingeraftryks-teknologi