Artikel top billede

Foto: Andrea Gomolak

Dit teleselskab har svært ved at tjene nok penge på dig

Teleselskaberne mærker nu konsekvenserne af en intens priskrig og teknologiske udfordringer. Det er drønsvært at hive penge ud af kunderne.

Det er ikke så nemt at være teleselskab, som det har været. 

Det er konklusionen i en ny stor rapport fra GSMA, der organiserer teleoperatører fra hele verden.

I rapporten gennemgår GSMA det europæiske telemarked, der på en række områder adskiller sig fra eksempelvis markederne i USA og i Sydkorea.

"Markedssituationen er fortsat med at blive værre på tværs af det europæske mobilmarked med mere intens konkurrence, der forværrer presset på omsætning og marginer," lyder det blandt andet i rapporten fra GSMA.

GSMA er en interesseorganisation, og rapporten skal derfor ses i det lys. At der sker ting og sager på telemarkedet, er der dog næppe tvivl om. 

Ny omsætning opvejer ikke faldet

Årsagen er ikke mindst den priskonkurrence, som vi også har oplevet her i Danmark. Reguleringen af markedet er en anden årsag, GSMA peger på, ligesom også chat-apps som Facebook og WhatsApp kan gøre livet sværere for teleselskaberne.

Den cocktail tilsættes desuden den generelle økonomiske krise, der har præget Europa i de senere år.

"Den stærke vækst i mængden af mobildata og den nye omsætningsmulighed inden for højere data-hastigheder, nye former for indhold og avancerede kommunikationsservices har vist sig ikke at være tilstrækkelige til at opveje faldet i de mere traditionelle omsætninger," skriver GSMA.

Mens de faldende priser på mobiltelefoni og data i Europa har haft den positive konsekvens, at flere og flere mennesker har fået mulighed for at anvende disse teknologier, har konsekvensen for teleselskaberne været, at den såkaldte ARPU (average revenue per user) er faldet med fem til seks procent om året over de seneste seks år.

"Faldende ARPU er gået hånd i hånd med voksende mobilbrug, både sammenlagt og på brugerniveau."

"Konkurrencepresset i Europa forbliver intenst og har medført signifikante prisfald på tale- og dataservices, og priser på både tale og mobilt bredbånd i Europa er nu væsentligt billigere end i USA," lyder en af konklusionerne i rapporten.

Vi er ikke hurtige nok med LTE

Det nævnes i rapporten fra GSMA også, at vi her i Europa sakker agterud med udbredelsen af LTE.

Det var ganske vist i vores del af verden, at de første LTE-udrulninger fandt sted, men ved udgangen af 2012 var det kun en procent af enhederne i Europa, der anvendte LTE mod 11 procent i USA og 28 procent i Sydkorea.

"Den europæiske mobilindustri begynder nu at halte bagefter sine ligesindede i andre udviklede regioner på en række nøgleområder."

Helt slemt er alt dog ikke på det europæiske telemarked.

Her ligger vi forrest i feltet

Blandt andet har vi verdens den højeste penetration af mobiltelefoni og er foran andre regioner, når det kommer til eksempelvis udbredelsen af 3G og smartphones.

"Ved udgangen af 2012 har Europa tæt på 400 millioner unikke mobilabonnenter (hvilket vil sige mennesker), der aktivt bruger 629 millioner mobilforbindelser (hvilket vil sige SIM-kort)."

"Dette bringer den unikke abonnent-penetration op på 79 procent eller 125 procent, når det er baseret på forbindelser," skriver GSMA.

Smartphone-penetreringen ligger i Europa nu på 49 procent, og i en række lande er den helt oppe på 55 procent.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Friske tal: Så meget er dine bredbåndspriser faldet

Derfor er TDC tvunget til at afblæse priskrig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere