Artikel top billede

Ny afsløring: Obama kan læse dine krypterede mails

Nye dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden viser, at amerikanske og britiske efterretningstjenester kan omgå net-kryptering. Store udbydere har indbygget bagdøre i deres krypteringsteknologier, som gør det lettere for spionerne at bryde ind i kundernes data.

Amerikanske og britiske efterretningstjenester har ifølge den britiske avis The Guardian knækket en stor del af de krypteringsteknologier, som ellers skulle beskytte millioner af internet-brugeres privatliv, personlige data og e-mails.

Det viser en stribe nye tophemmelige dokumenter fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden.

Dokumenterne viser, at det er lykkedes det amerikanske NSA (National Security Agency) sammen med det britiske GCHQ (Government Communications Head Quarters) at undergrave de garantier om beskyttelse mod kriminalitet og overvågning, som internet-firmaer giver deres kunder, når det gælder online-kommunikation, banktransaktioner på nettet og sundhedsjournaler.

De to efterretningstjenester har ifølge dokumenterne fra Snowden benyttet en bred vifte af metoder til at komme uden om den "omfattende brug af kryptering", som det hedder i dokumenterne.

En af de mere opsigtsvækkende punkter i de nye dokumenter er, at de amerikanske og britiske spiontjenester har samarbejdet med en stribe navngivne net-udbydere om at indbygge hemmelige svagheder - såkaldte bagdøre - i den krypteringsteknologi, som beskytter kundernes data.

Ifølge dokumenterne er arbejdet med at bryde gennem net-kryptering en del af et ti års-program gennemført af NSA. Programmet fik angiveligt et gennembrud i 2010, som ifølge dokumenterne gjode store mængder af data tilgængelige for "udnyttelse".

Koster milliarder af kroner

Arbejdet med at bryde internet-krypteringen har haft et årligt budget på næsten halvanden milliard kroner (250 millioner dollar), som blandt andet er brugt på at tilrette internet-udbyderes design af produkter og krypteringsværktøjer. De samlede udgifter løber ifølge dokumenterne op i 4,5 milliarder kroner (800 millioner dollar).

Som en del af programmet har det britiske GCHQ arbejdet på at udvikle måder at få adgang til krypteret net-trafik hos de fire udbydere Hotmail (Microsoft), Google, Yahoo og Facebook.

Efterretningstjenesterne anser ifølge dokumenterne evnen til at bryde kryptering som vital for deres opgave med at forebygge terrorisme og fremmede magters indsamling af data og informationer.

Læs også:

NSA fyrer næsten alle system-folk for at undgå ny Snowden

Overvågning: It-giganter slæber Obama i retten




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere