Artikel top billede

(Foto: http://www.flickr.com/photos/rosengrant/)

Psykolog: Derfor går du i sort over Windows 8 og Apple iOS 7

Kritikken af Windows 8 og Apples kommende iOS 7 har været massiv, men hvorfor reagerer vi så voldsomt på større forandringer af de to styresystemer? Få forklaringen her.

Psykolog: Derfor går du i sort over Windows 8 og Apple iOS 7

Der er ikke noget som et nyt styresystem, der virkelig kan få folk op af kontorstolene og hidsigt banke kommentarer løs på nettet som skudsalver fra en AK47.

Kritikken har været massiv af Windows 8, da Microsoft fundamentalt ændrede udseende og navigation i forhold til Windows 7.

Men også Apple har fået prygl på nettet efter fremvisningen af styresystemet iOS 7, der skal være om bord på den næste iPhone og rulles ud på iPad og iPod.

Styresystemet er blevet hånet, og der er oprettet alt fra Facebook-hadegrupper til websider, der gør grin med designet.

Men hvorfor bliver vi vrede, irriterede og aggressive, når producenterne ændrer markant ved et styresystem?

Det ved John Paulin Hansen alt om. Han har en ph.d. i psykologi og har de seneste 14 år arbejdet på IT-Universitetet, hvor han er ekspert og underviser i brugerfladedesign.

"Det er et gulvtæppe, der bliver trukket væk under os, når et nyt operativsystem dukker op," forklarer han.

Når man først er blevet fortrolig med et styresystem og har fået en masse vaner og metoder til at optimere sine daglige rutiner, kan det være svært at overskue at skifte til et nyt.

Flere år om at komme op i gear

Ifølge John Paulin Hansen kan det være vanskeligt at sætte ord på alle de små fornemmelser, som man har oparbejdet gennem årene.

Det er helt ned til, hvor lang tid det tager at gemme en fil, og hvor alle relevante mapper og knapper er placeret.

"Når man laver om på rutinerne, står man over for et bjerg, hvor det vil tage tre, fire eller fem år at komme op på et højt niveau af effektivitet og færdighed, som man havde med det gamle operativsystem," siger John Paulin Hansen.

Med tiden bliver det faktisk værre og vanskeligere at vænne sig til og acceptere de omstillinger, som et markant ændret styresystem medfører.

'Åh nej, ikke nyt styresystem igen'

Mens man i de unge år måske ligefrem synes, at det er sjovt og udfordrende at lære nye vaner og rutiner, er det langtfra tilfældet, når man har fået en alder, hvor hårpragten falmer.

"Efterhånden som man har prøvet at skifte operativsystem fire-fem gange i løbet af sin arbejdskarriere, er vi nok mange, der tænker: 'Åh nej, ikke igen'", forklarer John Paulin Hansen.

Det handler om, at man bare vil fortsætte med at arbejde lige så effektivt som hidtil og ikke vil tvinges til at forholde sig til daglige arbejdsprocesser, som man udfører automatisk.

Samtidig er ankomsten af et nyt styresystem et udtryk for, at verden ikke står stille, og at den kommer til at brage videre, den dag hvor man ikke længere er den skarpeste på kontoret.

"Det er en alderspåmindelse om, at man en eller anden dag vil være passé. Og det er en påmindelse om, at hvis vi konstant vil holde os på toppen, er vi tvunget til at lære nye ting, og det irriterer en, når man ikke kan se, hvad merudbytte man får ved at installere det nye operativsystem," siger John Paulin Hansen.

Ikke alle styresystemer får voldsom kritik

Gennem historien har der været flere eksempler på meget voldsom modstand mod nye styresystemer som eksempelvis Windows Vista.

Mens der ikke var så hård kritik af Windows 7, der på mange måder lignede den ekstremt populære Windows XP, men som tilbød nye funktioner og bedre hastighed.

"Hvis det er noget, der er åbenbart, og for alle giver en mulighed, man ikke havde før, så tror jeg ikke, at man ville være så tilbøjelig til at reagere med regression," forklarer John Paulin Hansen.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering