Artikel top billede

It-ordførerne er ikke (nødvendigvis) så dumme som du tror

ComputerViews: Ikke meget prestige. Ikke meget taletid. Ikke meget ved. Folketingets politiske partier regner ikke it-ordførerposterne som særligt tunge. Alligevel kan nogle politikere få en masse ud af den.

ComputerViews: Der er dem, der siger, at det på Christiansborg ofte er en begynder-post at være it-ordfører.

Der er ikke særligt meget prestige eller nogen særlig opmærksomhed eller gennemslagskraft forbundet med posten, der til gengæld er teknisk svær og favner både teknologi, samfundsudvikling, økonomi, uddannelse og erhvervslivet.

For at det ikke skal være nok: På den anden side af hegnet sidder den danske it-branche med dens brogede flok af kodere, udviklere, projekt-folk, system-folk, penge-folk, strateger, direktører og mange andre.

Fælles for dem er, at de ofte ved rigtigt meget, ofte er rigtigt veluddannede, ofte har rigtigt mange meninger og næsten altid er meget indsigtsfulde på netop deres område - og selvfølgelig langt mere indsigtsfulde end en it-ordfører uden langvarig it-uddannelse og dyb erfaring med it-teknologier og hele industrien og dens dynamik.

Top-politikeres springbræt

Men man skal ikke tage fejl: It-ordførerne er ikke nødvendigvis så dumme, som nogle af de kloge it-folk måske tror.

Det viser historien, der rummer en stribe eksempler på top-politikere, der har formået at udnytte it-ordførerposten maksimalt til politisk profilering og politisk indflydelse.

Kendte top-politikere som Kristian Jensen (V), Thomas Adelskov (S), Morten Messerschmidt (DF), Magnus Heunicke (S) og Morten Østergaard (R) er nogle af eksemplerne på dette.

De kom ind som unge talenter og tog bolden op.

Kristian Jensen avancerede til en tung post som finans-ordfører, Thomas Adelskov avancerede til arbejdsmarkeds-ordfører, mens Magnus Heunicke blev trafik-ordfører.

Morten Messerschidt kom til EU som parlamentariker, mens Morten Østergaard blev videnskabsminister.

På den anden side findes der mange it-ordførere, der aldrig fik gjort nogen forskel, men som forsvandt i glemslen uden at flytte noget.

Man kan, hvis man vil

Pointen er, at det er op til den enkelte it-ordfører selv at formulere sit job og selv sørge for, at det tildelte ansvarsområde bliver snakket op til noget vigtigt - at det får politisk fokus og kant.

Det kræver en vis grad af indsigt og viden, en del politisk næse, klare politiske visioner for, hvad man vil (og ikke vil) samt en forståelse for områdets udviklings-potentiale.

Nøjagtigt som det er tilfældet for alle andre ordfører-poster, der heller ikke ville være noget særligt, hvis ikke de blev drevet af dygtige politikere.

Store muligheder - og nemt at ødelægge det hele

Det kræver jo, at it-ordførerne forstår jobbet og lægger en indsats i at forstå både teknologierne og de ofte relativt komplicerede samnmenhænge, som de indgår i. Og kan de ikke forstå det, så må de jo spørge.

For en grøn politiker under udvikling ligger der store muligheder i it-ordførerskaberne.

For med den rette offensive indstilling og politiske næse er der store muligheder for at få både taletid og noget at skulle have sagt på den ret åbne it-bane, hvilket er fundamentalt vigtige ting for enhver politiker.

Og kan en ordfører gøre det, kan det bane vejen til tungere ordførerposter og måske endda ministerposter.

Ødelægge det for sig selv

Det andet kan også ske.

En offensiv it-ordfører kan med lige lovlig meget iver og friskfyr-agtig gå-på-mod underminere sig selv ved ikke at vide nok og ikke vinkle sine indlæg på en måde, der udviser de politiske lederskabs-evner, der er nødvendige, hvis man skal have folk med sig.

Et godt eksempel herpå er Socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen, der for alvor har fået ørerne i maskinen efter et måske lige lovligt friskt-vinklet blog-indlæg om it-nørdernes manglende dame-appeal, der da også har udløst en del kritik.

Det kan du læse mere om her.

Udviklingen skal vendes

Under alle omstændigheder er det selvfølgelig (fortsat) problematisk for it-udviklingen og den politiske regulering af dette vigtige område, at it-ordførerne kun i bedste fald er politiske talenter, der kan anvende området til at opbygge erfaring og resultater.

Vi ser med andre ord stort set aldrig, at etablerede top-politikere bliver udnævnt til it-ordførere, så de her kan udnytte medbragt tyngde og indflydelse til at skabe politiske resultater.

Det ville kræve, at it-området ikke bliver behandlet som et område forbeholdt nørder og teknologi-specialister, der altid ved mere, men som et område, der vedrører alle.

Måske vil det kræve, at it-ordførerposterne helt fjernes fra landkortet, og området i stedet udstykkes i bidder under de øvrige ordførerskaber.

Der er jo alligevel it i alting.

Læs også: Trine Bramsen efter sokkegate: Jeg ville bare debattere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere