Malware er ikke blot en trussel mod din personlige computer, men kan også i yderste konsekvens udgøre en risiko mod vigtigt hospitalsudstyr, der anvendes i det danske sundhedsvæsen.
Det vurderer Joseph R. Kinery, der er professor i informatik ved Danmarks Tekniske Universitet.
"I gamle dage var hospitalsudstyr kun mekanisk, men i dag har udstyret udviklet sig og er blevet bedre, men samtidigt er det også blevet normalt, at hospitalsudstyr bruger almindelig forbrugersoftware som eksempelvis Windows, hvor sikkerhedsrisikoen er relativt høj," siger han.
Myndigheder advarer
Risikoen bliver også taget alvorligt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, der ifølge Wall Street Journal i sidste uge advarede mod, at en sand myriade af medicinsk udstyr, der bruges på hospitalerne kan blive inficeret med virus eller andre former for ondsindet software.
Ifølge de amerikanske myndigheder er malware i kritisk hospitaludstyr et udbredt problem, og myndighederne har kendskab til flere hundrede eksempler på det.
"I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare."
I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare, lyder advarslen fra FDA, der dog også påpeger, at der endnu ikke er kendte eksempler på, at patienter har været i fare som følge af et malware-angreb.
Ikke kun et amerikansk problem
Og ifølge Joseph R. Kinery er der ingen grund til at tro, at risikoen skulle være mindre i Danmark.
"Det er i bund og grund de samme maskiner fra de samme producenter, som hospitaler i hele verden bruger, og derfor er udstyr på danske hospitaler som udgangspunkt ligeså modtagelige for denne type problemer som udstyret i USA," siger han.
Formanden for lægernes interesseorganisation Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, fortæller til Computerworld, at han ikke har kendskab til denne type sager i Danmark
Men han vurderer, at det er afgørende at it-sikkerhed har høj prioritet på de danske hospitaler, hvis vi i fremtiden vil undgå, at denne type situationer opstår.
"I teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned."
"Det er ikke svært at forestille sig, hvad eksempelvis et virusangreb kan resultere i. I dag er vi også afhængige af elektroniske patientjournalister og logistiksystemer, og i teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned," siger Mads Koch Hansen.
Tilbage i 2010 oplevede et hollandsk sygehus, at få sine servere inficeret med virus, men ifølge Wall Street Journal er der i USA også eksempler på, at røntgenudstyr, skannere samt udstyr, der anvendes til at udvide patienters blodårer i forbindelse med blodpropper har været inficieret med computervirus
Læs også:
Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år