Danmarks største bredbåndsnet på vej

12 elselskaber i Midt- og Vestjylland går sammen om at danne et bredbåndsselskab, der skal sørge for, at stort set alle selskabernes 150.000 kunder får superbredbånd baseret på optiske fiberkabler. De fleste kunder kommer på i løbet af tre år.

Borgerne i et stort og tyndt befolket område af Midt- og Vestjylland kan i løbet af de næste syv år se frem til at blive kunder på Danmarks største superbredbåndsnetværk.

12 elselskaber i området, der strækker sig fra Grindsted i syd til Thisted i nord - en strækning på 164 kilometer - går sammen om et bredbåndsselskab, der skall sørge for, at alle kunder kan betjene sig af en internetforbindelse baseret på lynhurtige, optiske fiberkabler.

1,5 milliarder kroner

Netværket kommer til at koste 1,5 milliarder kroner, viser de foreløbige tal fra den arbejdsgruppe, som elselskaberne har nedsat.

Den samlede pris på 10.000 kroner per husstand er relativt billigt for at etablere et spritnyt netværk, og Kaj Hansen, direktør for Ikast Værkerne og formand for elselskabernes arbejdsgruppe, forklarer den lave pris med, at en del af elselskaberne i forvejen har lagt optiske fibre ned langs nogle af deres elkabler.

Elselskaberne forventer at kunne klare sig med et lille indskud i et fælles selskab.

Resten af pengene vil de låne i banken, og trods kollapset for de teleselskaber, som har investeret milliardbeløb i nye fibernetværk, venter Kaj Hansen ikke, at det bliver et problem.

Dannes til maj

Han venter at danne det fælles bredbåndsselskab til maj.

Tre år senere skal 109.000 husstande - primært i byer med flere end 1.000 husstande i området - være dækket, og elselskaberne regner med, at halvdelen af dem også vil vælge at blive kunder på det nye superbredbåndsnetværk.

Det særlige ved det Midt- og Vestjyske fiberprojekt er, at det skal dække alle borgerne i området. Det inkluderer også gårdene langt ude på landet.

Normalt kan det ikke betale sig at grave nye kabler ud til dem, og Kaj Hansen er også åben for at benytte alternativer som eksempelvis trådløse bredbåndsforbindelser. Desuden kommer det til at tage syv år, inden alle 150.000 husstande kan få en superbredbåndsforbindelse.

Arbejdsgruppen holdt mandag i denne uge et orienteringsmøde for bestyrelserne i de 12 elselskaber, hvor der ifølge Kaj Hansen var stor opbakning til projektet. På den baggrund finder han det "særdeles sandsynligt", at superbredbåndsnetværket bliver til noget.

Ud over en lynhurtig internetforbindelse skal kunderne også tilbydes telefoni, kabel-tv og senere video-on-demand. Kaj Hansen forklarer, at mange husstande ikke er tilsluttet kabel-tv-netværk, og at tv derfor bliver et væsentligt parameter.

Har besluttet sig for tjenester

De jyske elselskaber har derimod endnu ikke besluttet sig for, hvor mange af tjenesterne de selv vil levere.

De fleste andre elselskaber, som er i gang med at rulle fibernetværk ud, samarbejder med tele- og bredbåndsudbydere, som benytter deres netværk til at levere opkoblinger på. I den anden grøft står Nordvestsjællands Energiforsyning (NVE), som har dannet sit eget bredbåndsselskab.

- Men vi er meget åbne over for samarbejder, fastslår Kaj Hansen.

Han finder det naturligt, at elselskaberne bevæger sig ind på bredbåndsmarkedet, fordi de har erfaring med at drive et netværk - og ikke mindst at styre gravearbejdet, når det skal etableres.

Skal Kaj Hansen nævne konkurrenter til bredbåndsnetværket, peger han på de teleselskaber, som i dag leverer telefoni og bredbånd og på antenneforeninger, som dog også kan blive samarbejdsparter.

- Kunderne vil kigge på den høje båndbredde, vi kan levere, men vi skal også være konkurrencedygtige på prisen, fastslår Ikast-direktøren.

Han vil dog ikke ud med, hvad elselskaberne har tænkt sig, at superbredbåndet skal koste.

De første kunder ventes koblet på nettet i løbet af et års tid, og videnskabsminister Helge Sander (V) er begejstret.

- Der er ingen tvivl om, at behovet for større båndbredde vil stige. Det glæder mig, at en række forsyningsselskaber på denne måde tager initiativ til at forsyne en stor del af Vestdanmark med bredbånd. Det bliver et vigtigt skridt på vejen hen imod vidensamfundet for både borgere og virksomheder, siger ministeren i en pressemeddelelse fra elselskaberne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere