Hvis det står til EU's kommissær for konkurrence - hollænderen Neelie Kroes - er den kommende sommerferie sidste chance for teleselskaberne til at plukke de europæiske forbrugere, når de bruger deres mobiltelefoner i udlandet.
I en tale til EU-parlamentet lagde kommissæren op til helt at afskaffe roaming-afgifterne med virkning fra 1. juli 2014.
Kroes lover, at hun snart vil fremlægge en stribe forslag, som vil betyde, at EU-området i praksis vil blive forvandlet til ét samlet telemarked.
Det betyder, at forbrugerne i fremtiden skal betale samme pris for at tale i mobil eller downloade indhold, uanset hvor i EU-området de befinder sig. Dermed er der udsigt til, at EU med næsten 20 års forsinkelse reelt får et indre marked for teleydelser.
Et gammelt slagsmål
Roaming-slagsmålet har stået på siden 2007, da EU for første gang lagde et loft over prisen for at bruge mobiltelefonen uden for ens eget hjemland.
Siden da har EU fra år til år langsomt tvunget roaming-priserne nedad. Men får EU sin vilje, er det altså fra juli 2014 helt slut med de ofte astronomiske regninger for data, sms'er og opkald, når man er i udlandet.
Ifølge Neelie Kroes rammer roaming-systemet ikke kun de private forbrugere, men hæmmer også varer og tjenesters frie bevægelighed til skade for virksomheder, vækst og økonomien i det hele taget.
I dag er minutprisen for et opkald maksimalt 2,25 kroner. Men fra næste månedsskifte får roaming-priserne endnu et hak nedad.
Ringer telefonen på charterferien, koster det fremover 65 øre pr. minut, mens en sms koster 75 øre. Den helt store synder er dog fortsat mobildata, hvor prisen det næste år ligger på den forkerte side af fire kroner pr. megabyte.
Før EU greb ind over for teleselskaberne, hentede branchen på europæisk plan en omsætning på op mod 30 milliarder kroner årligt på roaming.
Tvivler på 2014
Direktøren i de danske teleselskabers brancheforening, Jakob Willer glæder sig over meldingen fra EU-kommissæren, men tvivler dog på, at et farvel til roaming kan være på plads om kun et år.
"Der har ikke tidligere været stillet krav om, at der ikke skal være nogle prisforskelle mellem, når du bruger din telefon i dit hjemland, eller når du rejser i EU. Det er nyt. Det er en fin ambition, som vi deler i Danmark. Men jeg tror bare, der er meget langt til, at det kan realiseres, fordi der er så store forskelle i reguleringen og de omkostninger, som man har i de enkelte lande i forhold til prisen på mobillicenser og momsniveauet. Så der er en masse barrierer for det her, og jeg tror næppe, at man når det til 2014," siger han.
Læs mere: