Artikel top billede

Waoo-direktør Anders Christijansen er glad for fiberselskabets årsregnskab, selvom det ikke ligefrem ser sort ud på bundlinjen. Tværtimod er der meget rødt på regnskabets nederste linje. Foto: Waoo.

Store smil i Waoo trods enormt underskud

Fiberbranchens moderselskab Waoo må igen stille op til tørre tæsk på bundlinjen, men det er der en god forklaring på, lyder det fra Waoos direktør.

Waoo-direktør Anders Christijansen er en tilfreds mand, efter at fiberbredbåndsselskabet har sendt sit seneste årsregnskab ind til Erhvervsstyrelsen.

Trods en faldende omsætning og et næsten tredoblet underskud på bundlinjen til et nuværende minus på 134 millioner kroner i forhold til sidste år ser Anders Christijansen meget positivt på regnskabet.

"Vi har rigtig meget at være stolte over, siden vi lagde vores planer ved stiftelsen i 2009. I 2012 er det gået bedre end forventet, og vi har eksempelvis skaffet flere kunder til lavere omkostninger," siger direktøren for Waoo, der er fiberalliancens markedsførings- og grossistselskab.

Waoo består af 14 elselskaber, som på kundesiden samlet er vokset fra at være 140.000 husstande i 2010 til at have over en kvart million husstande som kunder i dag.

Samtidig har 800.000 ud af landets i alt godt 2,5 millioner husstande i løbet af 2012 fået muligheden for at få rullet fiber ind ad hoveddøren.

"Vi ruller stadig ud, og det betyder, at fremtiden ser lys ud," lyder det fra Waoo-direktøren.

Forklaring på de røde tal

Trods stor optimisme og tro på fremtiden kan Anders Christijansen ikke løbe fra de røde tal med seks nuller på bundlinjen.

Her påpeger han så, at Waoos nye rolle som grossistselskab samt som fiberselskabernes som traditionelle produkt- og markedsføringshus skal tages til indtægt, når man kigger på regnskabet.

"I regnskabet for 2011 havde vi også slutkundeomsætningen med, med vores nye rolle som grossistselskab er omsætningen nu alene baseret på de grossistopkrævninger, vi foretager ude hos vores ejere," forklarer Anders Christijansen.

Hvad så med den nuværende negative bundlinje, som er vokset fra 56 millioner i 2011 til 134 millioner i 2012?

"Den vil jeg gerne forklare med flere ting: Dels skyldes det blandt andet, at vi har omlagt forretningen til grossistsalg, dels har vi sænket vores grossistpriser til ejerne med 50 millioner kroner," siger Anders Christijansen.

Hvornår er det så meningen, at Waoo kommer ud af et regnskabsår med sorte tal?

"Formålet med Waoo er at sikre, at vores ejere får bedst mulig indtjening på deres forretninger, så man kan ikke se Waoos regnskab uafhængigt af vores ejeres regnskab. Dermed kan du heller ikke læse succesen for den danske fiberbranche ud af Waoos regnskaber, men du bliver nødt til at se det hele samlet," siger Anders Christijansen.

TDC er den eneste konkurrent

Hvad så med jeres ejere, de 14 fiberselskaber. Hvornår får de så sorte tal?

"Jeg kan sige med stålsat sikkerhed, at fiberbranchen vækster, at vi skaber bedre bredbånd til lavere priser, og med etableringen af Waao har vi fået reduceret omkostningerne markant, så vi i dag fremstår styrket," siger Anders Christijansen.

Han får gentaget spørgsmålet uden dog at ville sætte årstal på, hvornår den danske fiberbranche kan konstatere positive bundlinjer hele raden rundt.

Enkelte fiberselskaber i Waoo er dog sluppet for at se rødt i regnskabet, hvilket du kan læse mere om her

Nu er Waoo den overordnede organisation for fiberselskaberne, og hos jer er der som nævnt et stort underskud i år. Hvornår kommer Waoo ud af et regnskabsår med sorte tal?

"På nuværende tidspunkt kan jeg kun sige med sikkerhed, at det er meningen, at vi bliver cashflow-positive i 2014, og mere kan jeg ikke sige om det lige nu," lyder det fra Waoo-direktøren.

Det store fiberlokomotiv

Anders Christijansen peger på, at Waoos allerstørste risiko er knyttet til evnen til at være stærkt positioneret på det danske bredbåndsmarked i kampen om kunderne.

I den positionskamp anser han TDC som den helt store og reelt eneste konkurrent med muskler, som man skal tage sig i agt for.

Samtidig er han ikke blind for, at SE's (tidligere Syd Energi) opkøb af Stofa har banet vejen for to fiberkæmper i parallelle spor, der eventuelt kunne køres sammen og skinne som et potent damplokomotiv i bredbåndsdysten mod TDC.

Tidligere har Anders Christijansen ikke været meget for at udtale sig om den sag.  

Er der plads nok på bredbåndsmarkedet til to store fiberselskaber som SE og Waoo, hvor SE jo også er medlem?

"Der er uden tvivl opstået nye muligheder med SE's opkøb af Stofa for den samlede fiberalliance, og så er spørgsmålet jo bare, hvordan man kan få forhandlet sig frem til den bedste aftale for alle."

Fint spørgsmål. Vil du selv svare på det?

"Det ønsker jeg ikke at udtale mig om på nuværende tidspunkt," runder Anders Christijansen af.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere