Igennem flere år har antallet af jobklausuler i ansættelseskontrakterne været faldende.
Men nu stiger det igen, advarer fagforeningen Business Danmark, der organiserer tusindvis af sælger i blandt andet it-branhcen, og hvor hver femte medlem faktisk er bundet af en klausul.
Siden 2009 har der været en vækst på 13 procent, viser foreningens lønstatistik.
"Klausuler svækker adgangen til kvalificeret arbejdskraft, fordi virksomhederne hellere vil sparke dygtige folk helt ud af branchen frem for at lade deres kompetencer komme i spil i en anden virksomhed."
"Det er spild af folks talent og gode evner," mener fagforeningens landsformand, Jens Neustrup Simonsen.
Klausulerne forhindrer et frit jobskifte, bremser væksten og mobiliteten på jobmarkedet, mener fagforeningen.
Også menige ansatte
Blandt ledere har 27 procent en jobklausul, mens de menige medarbejdere tegner sig for 21 procent af klausulerne.
Fagforeningen ønsker derfor lovkrav om, at virksomheder specifikt skal beskrive, hvor den ansatte ikke må søge job.
"De fleste klausuler er så vidtrækkende, at de reelt ekspederer ansatte helt ud af en branche. En klausul, som både direkte eller indirekte forbyder at være beskæftiget med tidligere kunder og konkurrenter, er meget vidtrækkende," mener Jens Neustrup Simonsen, der mener, at den kompensation, som arbejdsgiveren skal betale, er alt for lille.
Men kan de ansatte it-sælgere ikke bare sige nej til de jobklausuler, der vinder frem?
"Siden krisen har det været arbejdsgivers marked med små lønstigninger og stigende ledighed. Klausulerne er derfor ofte del af et take it or leave it-tilbud, hvis du vil have jobbet."
"Derfor vil de færreste spille ud med at få fjernet en klausul og håber på, at det går alligevel. Det er først, når man vil videre, at man oplever bindingerne."
Hemmelige klausuler væk
På den positive side vurderer Jens Neustrup Simonsen dog, at de tidligere stærkt debatterede hemmelige jobklausuler, hvor medarbejderne slet ikke var orienteret om jobsøgningsbegrænsningerne, er væk.
"Vi har ikke hørt om hemmelige jobklausuler, efter at de moralsk og lovmæssigt er dømt ude," forklarer Jens Neutrup Simonsen.
"Det ville også være tåbeligt at indgå dem i det skjulte, fordi virksomhederne i dag kan lave præcis de samme aftaler fuldt lovligt, så længe medarbejderne er informeret," forklarer han.