Data er vor tids olie. Og firmaer som Google og Facebook sidder på enorme kilder af digital olie. Men hvordan har brugerne det med, at deres personlige oplysninger gemmes - og i nogle tilfælde anvendes som handelsvare?
Meget splittet viser en rapport fra Ericsson ConsumerLab.
Her svarer kun fem procent, at de gerne vil dele personlige data med firmaer, hvis firmaerne videresælger oplysningerne. Til gengæld vil cirka 44 procent gerne lade firmaer indsamle og gemme personlige oplysninger, hvis det kan forbedre deres fremtidige købsoplevelser - eller give dem følelsen af en "individuel behandling".
Der er dog forskel på, hvilke personlige data kunderne accepterer, at firmaerne bruger.
En overvejende andel er enten neutralt indstillede eller ok med, at informationer om deres kærlighedsliv, politiske eller religiøse overbevisning anvendes kommercielt. Men når det kommer til oplysninger om deres løn, helbredsforhold eller informationer, der ligger på deres pc eller smartphone - fx. telefonnumre til venner - ser hovedparten helst, at firmaerne holder snuden væk.
Noget for noget
Den voksende industri med personlige data kan være lukrativ for virksomheder. Men firmaerne skal lære at omgå oplysningerne forsvarligt, hvis de i fremtiden skal nyde godt af data.
"Virksomheder kan vokse og forbedre deres produkter gennem indsamling og brug af personlige informationer - men det er netop en balance. Forbrugerne skal have noget igen, som de føler er nyttigt, og der skal være 100 procent transparens om, hvordan data opbevares og bruges. Ellers vil forbrugerne ikke udlevere informationerne i fremtiden," udtaler Michael Björn, leder af research på Ericsson ConsumerLab.
Med til undersøgelsen hører nemlig, at mange forbrugere stadig ikke aner, hvordan deres færden på nettet og personlige informationer i dag anvendes kommercielt - og hvordan de indsamles, fortæller rapporten. Over 50 procent har ingen anelse om data-udnyttelsen eller tror fejlagtigt, at Apple og Google ikke gemmer og bruger personlige oplysninger.
Hele rapporten, Personal information Economy, kan hentes her. Data er indsamlet via spørgeskemaer fra 23.000 mennesker i alderen fra 15-69 år i 40 lande.