Artikel top billede

Her er det gået galt for dansk telefirma i lovbrud

Tilsynsmyndighed undrer sig over Telmores behandling af kundernes opkaldshistorik.

Ifølge Erhvervsstyrelsen overholder Telmore ikke lovgivningen, når det kommer til opbevaring af kundernes opkaldshistorik.

"Hvis et selskab opbevarer trafikdata i mere end fem år, så er det i strid med lovgivningen," konstaterer Tore Kjelstrup Christensen, der er specialkonsulent hos Erhvervsstyrelsen.

Det handler om den opkaldshistorik, der blandt andet viser, hvem selskabets kunder har ringet til, hvem de har modtaget opkald fra og hvor længe opkaldet har varet.

Udtalelsen falder efter, at IT-Politisk Forening har gjort Telmore opmærksom på, at selskabet gemmer oplysningerne for længe.

Men Telmores kundeservice og klageafdeling har i midlertidig afvist, at selskabet overtræder lovgivningen.

Erhvervsstyrelsen: Sådan er reglerne
Ifølge Erhvervsstyrelsen, er det i direkte strid med lovgivningen, hvis selskaberne gemmer opkaldstrafikken i mere end fem år uden at bede kunderne om et samtykke.

"Trafikdata skal slettes efter udbudsbekendtgørelsens § 23. Dog skal data i specificerede regninger opbevares i fem år i henhold til bogføringsloven, men herefter skal trafikdata slettes," fortæller Tore Kjelstrup Christensen.

Opkaldshistorikken er netop omfattet af både udbudsbekendtgørelsen og bogføringslovgivningen, fordi opkaldshistorik er defineret som såkaldt trafikdata.

"Oplysninger om hvornår kunden har ringet, hvor længe og yderligere, er defineret som såkaldt trafikdata, og er dermed dækket ind under udbudsbekendtgørelsens bestemmelser omkring opbevaring af data," siger Tore Kjelstrup Christensen.

Trafikdata kan gemmes længere

Teleselskaberne har dog mulighed for at gemme opkaldshistorikken i længere tid.

"Selskabet kan vælge at gemme data i længere tid end fem år, men det kræver samtykke fra forbrugeren, og det vil typisk være et samtykke, der skal accepteres ved oprettelse af abonnementet."

Ifølge Erhvervsstyrelsen kan samtykket eksempelvis indhentes, når kunderne underskriver de vilkår, som abonnementet er omfattet af.

"Hvis selskabet ikke specificerer samtykket tydeligt i de vilkår, som kunden skal acceptere, så er det i strid med hovedreglen i § 23 i udbudsbekendtgørelsen."

Læs også:
Dette teleselskab opbevarer dit data alt for længe




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere