Gennem flere måneder har der været forhandlinger mellem IBM og Lenovo om, at Lenovo skulle købe IBMs intel-baserede server-forretning. Men nu er forhandlingerne angiveligt brudt sammen. Ifølge flere amerikanske medier skyldes sammenbruddet uenighed om prisen. IBM har en forventning om, at deres server-division er 30 milliarder kroner værd, og den vurdering deler Lenovo tilsyneladende ikke.
Men der kan også være en anden forklaring på, at forhandlingerne er brudt sammen. For øjensynligt skulle den amerikanske myndighed CFIUS, som er en sammenslutning af amerikanske myndigheder, der kontrollerer udenlandske selskabers fusioner med og opkøb af amerikanske virksomheder, spøge i kulissen.
CFIUS var også inde over, da Lenovo i 2005 købte IBM's pc-forretning. Allerede dengang var der kritik af, at CFIUS ikke stoppede salget.
Også da IBM og Lenovo lavede en aftale om at Lenovo kunne fabrikere IBM-servere i den lave ende under licens, skulle CFIUS angiveligt have været indblandet.
Ifølge blandt andet amerikanske CRN er netop CFIUS' indblanding noget, der må forventes i det tilfælde, at IBM skulle sælge server-divisionen til Lenovo.
Og det er ikke en trussel, som skal undervurderes. Især ikke efter sidste års Huawei-sag, hvor Pentagon luftede sin mistanke om, at den kinesiske netværksgigant blev brugt af den kinesiske stat i spionage-øjemed.
Senest er Lenovo selv kommet i søgelyset, fordi producenten, der er kinesisk ejet, leverer computere til flere amerikanske myndigheder, herunder NASA. Det er aftaler, der kan komme i klemme, når en ny amerikansk lov om it-køb fra kinesiske firmaer træder i kraft.
Derfor kan det måske være en forklaring på det øjensynlige sammenbrud i de forhandlinger, som ellers for bare et par uger siden blev betragtet som en "done deal".