Da det syriske regime under det "arabiske forår" brugte amerikansk udstyr til at overvåge landets borgere på internettet spillede distributøren Computerlinks en uheldig rolle. Udstyret, der stammede fra den amerikanske producent Blue Coat og hører under den produkttype, som det er ulovligt at eksportere til Syrien, var nemlig leveret gennem Computerlinks.
Det har nu kostet Computerlinks en kæmpebøde på 16 millioner kroner fra den amerikanske forbundsdomstol. Det skriver flere medier.
I 2010 og 2011 medvirkede Computerlinks datterselskab, Computerlinks FZCO, i Dubai nemlig til, at Blue Coat-udstyr for knap otte millioner blev solgt til det statslige syriske telefonselskab.
USA har gennem en lang årrække haft en handelsembargo mod Syrien. Derfor strider leverancen af den amerikanske producent Blue Coats avancerede overvågningsudstyr imod amerikansk lov.
Derfor har Computerlinks indgået en aftale med de amerikanske myndigheder, hvor Computerlinks betaler en bøde på 16 millioner kroner, hvilket er den maksimale bøde, der kan udstedes i den slags sager.
Af de officielle amerikanske dokumenter fremgår det, at Computerlinks FZCO i Dubai overfor producenten Blue Coat har angivet at udstyret skulle eksporteres til Irak og Afghanistan, som ikke er ramt af embargo.
Læs mere: Salg til Dubai er et minefelt
Den taktik var måske også lykkedes, hvis ikke det var fordi en hackergruppe hackede sig ind på officielle syriske servere og via logfiler afslørede, at Syrien overvågede landets borgeres brug af internettet med det amerikanske udstyr.
Ikke nok med at hackerne afslørede, at Blue Coats teknologi blev brugt til at blokere websider, logfilerne afslørede også serienumre på det udstyr, der blev brugt.
Serienumrene førte amerikanske efterforskere på sporet af Computerlinks FZCO, der bedyrede deres uskyld, og hævdede at varerne var sendt til Irak og Afghanistan.
Men efterfølgende blev det afsløret, at en række ansatte herunder FZCO's direktør, var fuldstændig klar over, at de handlede med Syrien. En række emails afslører direkte kommunikation mellem selskabet og det statslige syriske teleselskab, ligesom betalingen for varerne 12. maj 2011 blev overført fra Syrien.
Derfor endte Computerlinks med skulle betale den højeste bødetakst i det forlig, som distributøren har indgået med de amerikanske myndigheder.
Computerlinks har været fåmælt omkring sagen, men i en officiel kommentar udtalt, at selskabet er glad for, at sagen nu er overstået. Det fremgår ikke, om sagen har fået konsekvenser for de ansatte i distributørens datterselskab i Dubai.
Den amerikanske producent Blue Coat har i mellemtiden ophævet Computerlinks distributionsaftale i Mellemøsten, men Blue Coat og Computerlinks arbejder stadig sammen i Europa.