Artikel top billede

Distributør får kæmpebøde for ulovlig eksport til Syrien

Ledelse løj om leverance af avancerede produkter til netværksovervågning.

Da det syriske regime under det "arabiske forår" brugte amerikansk udstyr til at overvåge landets borgere på internettet spillede distributøren Computerlinks en uheldig rolle. Udstyret, der stammede fra den amerikanske producent Blue Coat og hører under den produkttype, som det er ulovligt at eksportere til Syrien, var nemlig leveret gennem Computerlinks.

Det har nu kostet Computerlinks en kæmpebøde på 16 millioner kroner fra den amerikanske forbundsdomstol. Det skriver flere medier.

I 2010 og 2011 medvirkede Computerlinks datterselskab, Computerlinks FZCO, i Dubai nemlig til, at Blue Coat-udstyr for knap otte millioner blev solgt til det statslige syriske telefonselskab.

USA har gennem en lang årrække haft en handelsembargo mod Syrien. Derfor strider leverancen af den amerikanske producent Blue Coats avancerede overvågningsudstyr imod amerikansk lov.

Derfor har Computerlinks indgået en aftale med de amerikanske myndigheder, hvor Computerlinks betaler en bøde på 16 millioner kroner, hvilket er den maksimale bøde, der kan udstedes i den slags sager.

Af de officielle amerikanske dokumenter fremgår det, at Computerlinks FZCO i Dubai overfor producenten Blue Coat har angivet at udstyret skulle eksporteres til Irak og Afghanistan, som ikke er ramt af embargo.

Læs mere: Salg til Dubai er et minefelt

Den taktik var måske også lykkedes, hvis ikke det var fordi en hackergruppe hackede sig ind på officielle syriske servere og via logfiler afslørede, at Syrien overvågede landets borgeres brug af internettet med det amerikanske udstyr.

Ikke nok med at hackerne afslørede, at Blue Coats teknologi blev brugt til at blokere websider, logfilerne afslørede også serienumre på det udstyr, der blev brugt.

Serienumrene førte amerikanske efterforskere på sporet af Computerlinks FZCO, der bedyrede deres uskyld, og hævdede at varerne var sendt til Irak og Afghanistan.

Men efterfølgende blev det afsløret, at en række ansatte herunder FZCO's direktør, var fuldstændig klar over, at de handlede med Syrien. En række emails afslører direkte kommunikation mellem selskabet og det statslige syriske teleselskab, ligesom betalingen for varerne 12. maj 2011 blev overført fra Syrien.

Derfor endte Computerlinks med skulle betale den højeste bødetakst i det forlig, som distributøren har indgået med de amerikanske myndigheder.

Computerlinks har været fåmælt omkring sagen, men i en officiel kommentar udtalt, at selskabet er glad for, at sagen nu er overstået. Det fremgår ikke, om sagen har fået konsekvenser for de ansatte i distributørens datterselskab i Dubai.

Den amerikanske producent Blue Coat har i mellemtiden ophævet Computerlinks distributionsaftale i Mellemøsten, men Blue Coat og Computerlinks arbejder stadig sammen i Europa.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere