Dansk ingeniør vinder sag om million-bonus

En civilingeniør fra Aalborg får nu tæt på fire millioner kroner, efter Vestre Landsret har dømt Texas Instruments til at udbetale en bonus, som et opkøbt dansk selskab indgik med ingeniøren. Ifølge Ingeniørforeningen får dommen afgørende betydning for sager om danske ansattes aktieoptioner.

Texas Instruments danske afdeling er i Vestre Landsret dømt til at betale en bonus på 3,9 millioner kroner til en civilingeniør i Aalborg.

Det er udfaldet på en sag, der ifølge Ingeniørforeningen i Danmark får principiel betydning for fremtidige sager om bonusordninger og aktieoptioner, når danske selskaber overtages af udenlandske ejere.

Civilingeniøren fik for år tilbage stillet en bonus, der skulle udbetales af to omgange, i vente hos sin daværende arbejdsgiver, ATL Research.

Den første bonus på cirka tre millioner kroner kom som planlagt. Men da den anden bonus skulle udbetales, var ATL Research solgt til amerikanske Texas Instruments, som ikke betalte.

Aben kan ikke sendes til udlandet

Ingeniøren har nu fået rettens ord for at sådanne bonusordninger følger med, når selskabet, de er indgået med, bliver solgt. Ydermere siger dommen, at det er det danske selskab og ikke den nye eventuelt udenlandske ejer, der skal drages til ansvar.

Ifølge IDA er det afgørende, at den danske afdeling eller det danske selskab ikke kan sende sager videre til sit udenlandske moderselskab, når en aftale er indgået i Danmark.

- Man har hele tiden været bange for at skulle sende kravet til det udenlandske firma, når et selskab er blevet solgt til en udenlandsk ejer, og medarbejderne havde aftale med det danske firma, siger Søren Skibstrup Eriksen fra IDA.

Ifølge Søren Skibstrup Eriksen er problemet, at sagen risikerer at trække i langdrag, fordi den kastes rundt mellem selskaber og lande, der er underlagt en anden lovgivning en den danske.

Lyspunkt for sager om optioner

Med dommen ser IDA et lyspunkt i forhold til sager, hvor danske medarbejdere med aktieoptioner er kommet i klemme. Som eksempel nævner sagen om chipproducenten Intel, der ikke vil lade fyrede ansatte beholde deres aktieoptioner.

- Aktieoptionssagerne har også kørt frem og tilbage. Nu er det rart, at Vestre Landsret har besluttet, at det er den danske arbejdsgiver, man skal gå efter. Vi håber, at det også kommer til at gælde de andre sager. Men nu må vi se, hvor langt det bærer igennem, siger Søren Skibstrup Eriksen.

Den konkrete sag om de tidligere Intel-ansattes optioner er hidtil faldet ud til medarbejdernes fordel, og chipselskabet har anket til Højesteret. En anden sag om retten til at beholde optioner kører mellem fyrede ansatte og chipselskabet MIPS, der lukkede sin danske udviklingsafdeling i foråret sidste år.

Texas Instruments kan anke sagen til Højesteret frem til midten af marts.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere