Et DDoS-angreb mod NemID er naturligvis irriterende, men der er ikke tale om en alvorlig trussel mod sikkerheden, siger Thomas Wong, der er sikkerhedsekspert i FortConsult.
Reaktionen kommer efter, at NemID blev sendt i sort i flere timer i går som følge af et DDoS-angreb (Distributed Denial of Service).
Angrebet blev iværksat ved hjælp af et program, der kan købes for 10 dollar. Det kan du læse mere om her.
"Det er generende, men det er ikke super alvorligt, om man ikke kan tilgå NemID i nogle timer. Det vælter ikke verden," siger Thomas Wong.
"NemID bruges, som bekendt, af næsten alle danskere, og derfor har det selvfølgelig en betydning, når en sådan tjeneste ikke kan tilgås, men det er ikke sådan, at der forsvinder data eller følsomme oplysninger ud af systemet."
Denne vurdering bakkes op af både Ivan Bjerre Damgård, professor i it-sikkerhed ved Aarhus universitet, og Shehzad Ahmad, der er leder af den nationale sikkerhedstjeneste, DK Cert.
Et nyt internet
Thomas Wong peger dog på, at tendensen med DDoS-angreb kan være en trussel.
"NemID, KL og flere andre sider er blevet udsat for DDoS i løbet af bare en uge, og hvis den tendens fortsætter, så kan det blive mere end irriterende," lyder hans analyse.
Og virksomheder er meget sårbare over for netop denne type chikane.
"Hvis sådanne angreb bliver "dagligdag", så betyder det, at tjenesteudbyderne bliver nødt til at tage forholdsregler. Det kan medføre, at man må ændre den måde, som internettet er struktureret på."
Sådanne sanktioner vil gøre det langt mere besværligt for den almindelige bruger, at anvende tjenesterne, mener Thomas Wong.
"Et tænkt eksempel kan være, at NemID lukker for trafik, der ikke kommer fra den dansk ip-adresse. På den måde kan man løse en del af problemet, men det vil gøre det langt mere besværligt, at bruge tjenesten fra udlandet. Det vil gøre internettet langt mere fragmenteret, end det vi kender i dag."