Artikel top billede

Teleselskaber: Sådan bør Danmarks telepolitik se ud

Fire utilfredse teleselskaber, der for nylig kritiserede TDC i samlet flok, er klar med deres eget bud på en ny telepolitik. Se den her.

TDC's magt er for stor.

Det smadrer konkurrencen på bredbåndsmarkedet og gør muligheden for at indfri regeringens målsætning om 100 mbit-forbindelser til danskerne i 2020 håbløs at nå.

Sådan lød kritikken for nylig i et åbent brev til politikerne på Christiansborg fra de fire teleselskaber Telia, Telenor, Global Connect og Concepy.

Mens TDC ikke mente, der var noget om snakken, opfordrede Erhvervsstyrelsen teleselskaberne til at komme med deres egne forslag til en forbedret telepolitik.

Nyt forslag til telepolitik

Det forslag er nu kommet.

I et nyt brev har de frustrerede teleselskaber nedfældet syv bud på forbedringer.

Her er forslagene og teleselskabernes begrundelser for, hvorfor de er nødvendige.

1. Selskaberne skal en gang for alle sikres lige adgang til accessnettet.

"Telereguleringen har siden 1999 været baseret på en ambition om gradvist at nedtrappe reguleringen af de øvrige selskabers adgang til TDC's kobbernet med henblik på at tilskynde til investeringer i nye infrastrukturer. I dag må det konstateres, at denne tilgang ikke har skabt den ønskede konkurrence på fastnetmarkedet. Tværtimod har TDC i dag en markedsandel, der ligger helt i top i forhold til tidligere monopoler i resten af EU," skriver teleselskaberne.

2. Der skal være adgang til at konkurrere på nye infrastrukturer til gavn for forbrugerne.

"Der er en overhængende risiko for, at der opstår flaskehalsproblemer og regionale monopoler på de coax‐ og fibernet der er under opbygning forskellige steder i landet. Det hidtidige princip i telereguleringen om at benytte en relativ dyr prissætning af kobbernettet for at understøtte etablering af alternative infrastrukturer sikrer ikke konkurrence til fordel for forbrugerne, hvis man samtidig tillader, at ejerne af de alternative infrastrukturer må udelukke andre teleselskaber fra deres net."

3. Der skal sikres fair konkurrence i forhold til indholdsleverandører.

"Indholdsleverandører som Google, Apple, Skype og Facebook har fri adgang til at levere tjenester over teleoperatørernes net, hvilket er med til at drive efterspørgslen efter bredbåndsprodukter. Imidlertid skal disse operatører ofte ikke leve op til de samme krav, som teleselskaberne, bl.a. 112, 114, saldokontrol og datalogning. OTT‐selskaberne er desuden oftest baseret i andre lande og bidrager dermed ikke i samme omfang som de danske teleselskaber til skatteindtægter eller beskæftigelse."

Sådan skal infrastruktur finansieres

4. Samarbejde mellem offentlige og private aktører

"Mobilselskaberne bør sikres mulighed for at leje sig ind på offentligt ejede arealer og bygninger til omkostningsbaserede priser, når der skal opsættes mobilantenner. Regeringen har i sit udspil på teleområdet åbnet for muligheden i særlige tilfælde, men teleselskaberne bør gives en generel, landsdækkende ret hertil."

5. Frekvenser skal fordeles, så de styrker konkurrencen bedst muligt.

"Effekten af kravene i 800 MHz‐auktionen bør kortlægges og kendes, inden der lægges yderligere dækningsforpligtelser over på teleselskaberne. Under alle omstændigheder er det væsentligt, at kommende auktioner designes således, at det ikke også er hensigten, at staten opnår mest muligt i provenu."

6. Bedre bredbånd og mobildækning

"Tankerne i regeringens teleudspil om, hvordan det offentlige kan støtte og stimulere udbredelsen af bredbånd i Danmark, samt hvordan det offentlige i samspil med blandt andre telebranchen kan søge bæredygtige løsninger på at forsyne alle danskere med bredbånd herunder sikre god mobildækning ‐ bør afspejles i teleforliget i form af konkrete målsætninger. "

7. Bedre muligheder for finansiering

"Hvis den danske telesektor skal bidrage aktivt til regeringens målsætninger om bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark, er det vigtigt, at rammerne for finansiering af infrastrukturen forbedres. Dette kunne f.eks. ske ved at fastsætte regler, der muliggør realkreditfinansiering af investeringer i teleinfrastrukturen."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere