Orange har præsenteret sit første overskud i Danmark nogensinde, vel at mærke før af- og nedskrivninger, skat og renter, også kaldet EBITDA.
Med alle de poster trukket fra i regnskabet tjente Orange sidste år 357 millioner kroner i Danmark. Sammen med omsætningen på 1,9 milliarder kroner er det de eneste danske regnskabstal, som selskabet offentliggør.
For Orange er der også tale om et vendepunkt. Mobilselskabet tabte sidste år 16 millioner kroner herhjemme før af- og nedskrivninger. Når alle poster var trukket fra, stod der stadig et dundrende underskud på 812 millioner kroner tilbage på bundlinien.
Det tyder på, at Orange også sidste år fik underskud i Danmark. Alligevel erklærer administrerende direktør Richard Moat sig "særdeles tilfreds". Han mener, at Orange har opfyldt sine mål, blandt andet ved at skære ned på omkostningerne og gennemføre en omfattende fyringsrunde.
- I dag har virksomheden den rette størrelse og sammensætning. Vi vil fortsætte vores vellykkede strategi også i 2004, og vores mål er en fortsat stærk og langsigtet position på det danske marked, fastslår direktøren.
Dermed forsøger han at ramme en pæl igennem spekulationerne om, at Orange vil sælge sit danske datterselskab. Dem nærede selskabets topchef, Solomon Trujillo, ellers selv, da han i juni sidste år fremlagde en ny strategi. Ifølge strategien ville Orange kun være på mobilmarkeder, hvor selskabet enten er størst eller næststørst - eller sidder på mindste 20 procent af markedet. Ingen af delene er tilfældet herhjemme.
Teleanalytiker Poul Jessen fra Danske Equities fremhæver, at driftsoverskuddet betyder, at Orange ikke længere brænder penge af i Danmark, hvis ikke investeringerne er større end de 357 millioner kroner. Dermed henviser han til, at de investeringer, som trækker bundlinien i minus, er betalt med kontanter for længe siden.
Derfor vurderer Poul Jessen, at driftsoverskuddet fjerner det akutte pres på Orange for at sælge sit danske datterselskab eller fusionere det med en af konkurrenterne.
Omvendt pointerer han, at hvis Orange skal forrente sin investering på mindst fire milliarder kroner i Danmark, vil det kræve et overskud på 400 millioner kroner om året, vel at mærke efter alle afskrivninger er taget, og renterne og skatten betalt.
- Så spørgsmålet er, om Orange mentalt har foretaget en nedskrivning af den danske investering og vil nøjes med at forrente den nedskrevne værdi, eller om den samlede investering skal forrentes, siger Poul Jessen.
Hvis Orange vil forsøge at få valuta for hele investeringen, er det helt nødvendigt at indgå i en dansk konsolidering, tilføjer han.