Artikel top billede

Mobilen sladrer: Sådan afsløres din identitet

Når du bevæger dig rundt med din mobil efterlader du et usynligt spor, der afslører hvem du er.

Det er efterhånden helt normalt at mobile applikationer bruger lokationsdata til at levere skræddersyede tjenester og annoncer. Men nu advarer forskere om, at dine lokationsdata kan afsløre mere om dig, end du måske tror. Faktisk kan en mobilbrugers bevægelsesmønster bruges til at identificere den enkelte person - det er lige så unikt som et fingeraftryk. Det skriver BBC.

Forskerne har analyseret bevægelsesdata for 1,5 millioner brugere i en periode på 15 måneder og konstaterer at hver enkelt person har sit helt eget, personlige mønster. Med blot fire reference-punkter er det muligt at identificere 95 procent af alle individer.

Selvom vi måske opfatter vores bevægelser som tilfældige, så flytter de fleste mennesker sig typisk mellem de samme steder - hjemmet, arbejdet, supermarkedet. Det er også helt normalt, at man f.eks. tager den samme rute til arbejde eller skole hver dag.

Derfor hjælper det heller ikke noget, at bevægelsesdata er anonymiserede - altså at man har fjernet navnet på brugeren. For brugerens identitet ligger alligevel gemt i disse data.

Et eksempel er, at producenter af satellit-navigation bruger data fra GPS-enheder og mobiltelefoner til at forbedre deres trafikinformationer ved at beregne, hvor hurtigt brugerne bevæger sig. Navnet på den enkelte bruger gemmes ikke, men alligevel kan man altså identificere brugeren ved at kigge på disse data, mener forskerne.

"I 1930'erne fandt man ud af, at du har brug for at måle 12 punkter for at identificere et unikt fingeraftryk. Vi har gjort akkurat det samme, men vi har brugt mobildata i stedet. Den måde vi bevæger os på og vores adfærd er så unik, at fire punkter er nok til at identificere 95 pct. af alle mennesker," siger forskeren Yxes-Alexandre de Montjoye fra Massachusetts Institute of Technology.

Han henviser til, at disse lokationsdata bliver delt med mange programmer og dermed også er tilgængelige for andre. Forskerne håber at starte en debat om, hvordan lokationsdata bliver brugt.

"Det er ikke vore hensigt at fremstille det som en 'Big Brother' situation, hvor det ser som om 'vi ved alt om dig'. Men vi viser, at selvom der ikke er noget navn eller mailadresse, så er det stadig personlige data, som skal behandles forsigtigt," siger forskeren.

Hele artiklen om identificering af brugere med lokationsdata kan læses i Scientific Reports.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere