En meget stor del af verdens internet-kommunikation foregår under havet. Det undersøiske internet strækker sig rundt om verden og forbinder alle kontinenter i et spindelvæv af usynlige forbindelser. Det betyder også, at den globale kommunikation hurtigt kan blive påvirket, hvis der sker en skade på et undersøisk kabel.
Et simpelt skibsanker som trækkes hen over havbunden det forkerte sted kan lamme den elektroniske forbindelse mellem kontinenterne.
Nu er det gået galt igen. Denne gang er der sket et kabelbrud i nærheden af den nordafrikanske kyst. Det melder Seacom. Det rammer internet-forbindelsen mellem Europa, Afrika og Asien. Kabelselskabet fortæller, at man nu arbejder på at udbedre skaderne.
Flere internet-udbydere i Sydafrika har nu meddelt deres kunder, at de må regne med langsommere hastigheder indtil skaden er repareret. En anden løsning kan være at sende trafikken gennem alternative kabler.
Seacom er et privatejet, undersøisk netværk af fiberkabler, der løber over en strækning på 17.000 kilometer langs den afrikanske kyst og fungerer som en bro mellem Europa og Asien. Den samlede kapacitet i systemet er på 1.280 Gbit/s.
På dette kort kan man se alle de vigtigste undersøiske kabelforbindelser i verden. Der er 244 kabler på kortet, og de er næsten alle installeret mellem 1992 og 2012. Der er også vist 12 nye forbindelser, som først bliver færdige i 2014. Det gælder blandt andet et nyt kabel mellem Grækenland og Libyen.
De hurtigste kabler går mellem USA og Sydamerika, mens lande som Brasilien og Sydafrika har de langsomste undersøiske forbindelser.
På kortet kan man også se oversigt med den historiske udvikling i de sidste 20 år. Den viser, at kapaciteten er mangedoblet i den seneste tid - både under Atlanterhavet og Stillehavet.
Men der er kun lagt få nye kabler i de sidste år. Der er fortrinsvis tale om opgraderinger af eksisterende forbindelser.