Priskrig på bredbåndstelefoni på vej

Allerede inden det første danske bredbåndstelefoni-produkt er gået i luften, er der udsigt til priskrig. Endnu en udbyder, århusianske Redspot, melder sig på banen. Her tror direktøren, at alle danske bredbåndskunder i løbet af få år vil benytte IP-telefoni. TDC kan stå til at miste næsten trekvart milliard kroner i abonnementsindtægter.

Endnu en spiller melder sig nu klar til at levere et meget billigt telefonabonnement til de danske bredbåndskunder.

De danske bredbåndskunder har dermed allerede udsigt til priskrig på telefonien, selvom det første produkt endnu ikke er på markedet.

Det århusianske bredbåndsselskab Redspot, som sælger trådløse opkoblinger i udvalgte boligområder og knudepunkter (hotspots), går i begyndelsen af sommeren på markedet med bredbåndstelefoni.

Prisen for et abonnement bliver 39 kroner om måneden, 80 kroner mindre end et fastnetabonnement hos TDC.

Kunderne vil kunne leje en boks, som gør det muligt at slutte deres almindelige telefoner til bredbåndslinien, hvis de ikke ønsker at benytte databaserede IP-telefoner eller tale fra pc'en med et headset.

Redspot slår på, at det bliver muligt at benytte bredbåndstelefonien fra en hvilken som helst bredbåndsforbindelse. Man er altså ikke bundet til hjemmet, som det er tilfældet med en traditionel fastnettelefon.

Alle kunder får tildelt et almindeligt telefonnummer og kan ringes op på normal vis, ligesom de kan flytte (portere) deres eksisterende telefonnummer til bredbåndslinien.

Alle vil få bredbåndstelefoni

Redspot-stifter Aksel Lykke Paulsen har været i kontakt med IT- og Telestyrelsen for at drøfte, om der er noget i vejen for, at kunderne dropper deres fastnetabonnement hos TDC og benytter bredbåndstelefoni i stedet. Styrelsen har ikke umiddelbart haft indvendinger.

- Jeg tror, at alle bredbåndskunder i løbet af få år vil slutte en telefonforbindelse til deres forbindelse. Det er så nemt. Man tager en lille boks og slutter sin almindelige telefon til. Så vil det fungere, siger Redspot-stifteren.

I første omgang vil Redspot dog hovedsageligt bruge markedsføringskroner på selskabets egne kunder. I dag er det kun 10.000 husstande, som er dækket af Redspots trådløse bredbånd, men det står ifølge Aksel Lykke Paulsen til at blive mangedoblet i de kommende måneder.

Han havde egentlig forventet at gå stille med det kommende telefonprodukt nogle måneder endnu. Men så gik Telia på markedet i Sverige med en tilsvarende tjeneste, som selskabet også overvejer at indføre i Danmark. Tirsdag fortalte danske Webpartner Computerworld Online om sine planer om bredbåndstelefoni.

- Der kommer nok en priskrig på det her, siger Aksel Lykke Paulsen med henvisning til, at Webpartner regner med at kunne holde abonnementet på 20 kroner om måneden.

Dertil kommer telefontakster, hvis man ringer til almindelige telefoner, mens både Redspot, Webpartner og Telia i Sverige tilbyder gratis samtaler til andre kunder med bredbåndstelefoni.

Abonnementstab på trekvart milliard til TDC

Ifølge IT- og Telestyrelsens officielle statistik var der ved udgangen af tredje kvartal sidste år 600.000 danske kunder med ADSL eller kabelmodemer. Hertil kommer de husstande, som har bredbånd gennem deres boligforeninger. Dem fandt Telestyrelsen ved udgangen af første halvår sidste år 35.000 af.

Hvis alle bredbåndskunder vælger at knytte et telefonabonnement til deres opkobling og dropper fastnetforbindelsen, så står TDC til at miste næsten trekvart milliard kroner i årlige abonnementsindtægter. Dertil kommer indtægterne fra de samtaler, som kunderne i dag fører på TDC's net.

Bredbånd er det største vækstområde på det danske telemarked. Ifølge Telestyrelsen gav første halvår af 2003 alene 107.000 nye bredbåndskunder.

Mens administrerende direktør Torben Rune fra telekonsulentfirmaet Netplan er begejstret for udsigterne til bredbåndstelefoni, så forholder TDC sig selv mere afventende - i hvert fald når det gælder privatmarkedet.

Direktør Martin Lippert har tidligere fortalt Computerworld Online, at han forventer, at markedet for IP-telefoni udvikler sig som en ketchup-flaske: Først kommer der en del små klatter, og siden den store strøm. Til den tid vil TDC være klar til at rykke, lover han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere