Artikel top billede

Klar til skraldespanden: Derfor holder it-produkter ikke længe

Mange elektroniske produkter er født med en meget begrænset levetid. Tyske politikere forlanger nye regler.

En ny rapport fra det tyske parti "De Grønne" sætter fokus på elektroniske produkter, som har en kortere levetid end de burde have, det såkaldte "planned obsolence". De er altså bygget til at gå i stykker - eller bygget sådan, at det er umuligt at reparere dem. Det er ikke kun et problem for forbrugerne, som bliver tvunget til at købe et nyt produkt. Det skaber også bjerge af elektronisk affald, og meget af det indeholder giftige stoffer.

Der er mange eksempler, og problemet bliver kun værre, efterhånden som it-produkterne bliver tyndere og lettere. For det betyder samtidig, at de typisk er limet sammen eller bygget sådan, at de er stort set umulige at åbne. Senest har iFixit undersøgt det nye smartwatch Pebble og konstaterer, at det er umuligt at reparere. Brug det, indtil det går i stykker - og smid det væk.

Dyrt batteriskifte

Den tyske rapport nævner også den aktuelle MacBook Pro, hvor komponenterne er klæbet sammen, så det er meget svært at åbne computeren. Det bliver bekræftet hos iFixit, som aldrig tidligere har set en computer, der er så svær at reparere.  

På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det nemmeste at reparere, kunne MacBook-Retina ikke score mere end 1. Apple har brugt masser af lim og særlige skruer. Hvis man alligevel har held til at få adgang til maskinens indre, bliver man formentlig skuffet.

Ligesom i MacBook Air er RAM-modulerne loddet fast til bundkortet, så glem alt om at opgradere med yderligere hukommelse. Batteriet er også limet fast og meget svært at fjerne.

Det er kun Apple selv, der kan skifte batteriet, og det koster omkring 200 euro. I denne tabel man kan se, hvor længe batterierne i de forskellige MacBook-modeller holder. I de gamle modeller kunne batteriet kun klare 300 opladninger, mens de nye batterier er normeret til 1.000 opladninger. Når denne grænse er nået, bør man skifte batteriet, lyder anbefalingen.

Surface Pro er limet sammen

Nu er det ikke kun Apple, der bygger sine produkter sammen så de er svære at reparere. Den nye Surface Pro tablet-pc fra Microsoft har også fået en score på 1 ud af 10 hos iFixit. En kombination af lim og skruer gør det meget svært at komme ind til computerens indre.

Et andet eksempel, der nævnes i rapporten, er printere, som indeholder en intern tæller, der sørger for at apparatet svigter efter et bestemt antal print. Det er meget svært at komme på sporet af denne form for manipulation, som typisk kun kommer frem, fordi en insider har videregivet oplysninger fra den pågældende producent.

Desuden nævnes de såkaldte elektrolytkondensatorer i fjernsyn, skærme, computere og strømforsyninger, som ofte er anbragt i nærheden af varmeafgivende komponenter. Hvis temperaturen stiger med blot 10 grader, bliver kondensatorens levetid halveret.

Det mest berømte historiske eksempel er nok glødepære-kartellet fra 1924, hvor General Electric, Osram og Philips gik sammen om at forkorte pærens levetid fra 2.500 til 1.000 timer.

Det tyske parti "De Grønne" vil nu bruge rapporten til at kræve en ændring af de eksisterende garantiregler, som skal beskytte forbrugerne mod denne form for "planlagt produktdød". Et af partiets parlamentsmedlemmer, Dorthea Steiner, mener, at der er tale om et "svineri", som skaber "gigantiske affaldsbjerge".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere