Hvordan ser en it-nørd egentlig ud?
Jo, først og fremmest må der være tale om en mand. Muligvis en mand i 30'erne med briller, lidt for meget på sidebenene og en taleevne, der kun gør sig gældende, når skærmbilledet er helt blåt.
Selvfølgelig skal der hertil medtages et mørkt rum, hvor lys ikke kommer fra vinduet men fra store computerskærme, og de eneste farver er den røde colaflaske og pizzabakke.
Det er sådan it-udvikleren ofte bliver portrætteret, hjulpet af medier, Hollywood og generel uvidenhed.
Men tager man ud til de danske virksomheder, vil man hurtigt opleve en helt anden virkelighed.
Den overkarikerede it-nørd, som før blev omtalt, er højst sandsynlig slet ikke at finde. For det er ikke længere nok bare at sidde indelukket i sin egen verden og taste løs på tastaturet.
En cykel skal have to lige store hjul
Den it-udvikler, der er brug for i dag, er nemlig ikke længere en ethjulet cykel.
"En dygtig konsulent, specialist eller udvikler skal være som en cykel - to hjul vel og mærke og lige store. Det ene er den teknisk faglighed, og det andet er det menneskelige," billedliggør Anne-Mette Ravn it-udvikleren.
Hun er administrerende direktør i konsulenthuset Hartmanns, og har været i branchen i godt 14 år.
Et af de områder, som Hartmanns er specialiseret indenfor er netop rekruttering af it-specialister. Her har Anne-Mette Ravn set en tydelig udvikling fra it-manden som nørd til en it-mand, der ikke bare kan barrikadere sig bag sin mainframe.
"Det traditionelle 'nørd-arbejde' er blevet outsourcet, så de roller der er tilbage, kræver for eksempel, at man er langt mere udadvendt, tænker forretningsorienteret og har sociale færdigheder," siger Anne-Mette Ravn.
Kan se ud over sine egne koder
For det er noget, de oplever hos Hartmanns, når de er ude og rekruttere nyt it-blod til virksomhederne.
Virksomhederne ligger ligeså meget vægt på det personlige som det faglige, og derfor er det ikke længere nok bare at være specialist eller teknologigeni - hvis det andet hjul ikke også er intakt, så er cyklen ikke særlig brugbar.
"Det perfekte menneske findes selvfølgelig ikke. Men det handler om at have sociale egenskaber, som at kunne samarbejde i teams, gå på kompromisser, forstå forretningen og andre menneskers udgangspunkt eller kunne præsentere et projekt for en kunde," fortæller Anne-Mette Ravn.
Den ensporede it-udvikler, der kun kan se koderne ud fra hans eget synspunkt, går simpelthen ikke - også selvom det måske er den bedste løsning.
"Hvis et it-projekt skal være succesfuldt, så er det ikke kun it'en og teknologien, der skal være perfekt. Det er også den måde, man arbejder på og de mennesker, der indgår i et projekt, der skal spille sammen - ellers går det ikke op i en højere enhed," tilføjer hun.
Igennem sin mangeårige karriere har Anne-Mette Ravn vendt perspektivet omkring it-udvikleren med flere virksomheder. Det er mundet ud i en klar ide om, hvad det er it-udviklerne skal kunne.
Hun fremhæver tre væsentlige områder.
Det skal en it-udvikler også kunne
Læs også:
Sådan stiger du i it-graderne
Er nørdernes dage i it-industrien talte? Se svaret her
Evnen til at samarbejde:
En vigtig kompetence for it-udvikleren er, at kunne indgå i teams og projekter med andre mennesker.
"Det er enormt vigtigt, at en it-udvikler formår at arbejde sammen med andre mennesker. Så evnen til at frembringe resultater sammen med kunder eller kollegaer, der ikke nødvendigvis har en it-baggrund, er meget vigtig," pointerer hun.
Det er noget, som er virkelig efterspurgt blandt virksomhederne, hvor der tit bliver samlet projektdeltagere med forskellige baggrunde. Her går det simpelthen ikke, at it-udvikleren ikke kan løse problemer og samarbejde med andre projektdeltagere.
Forretningsforståelse:
En anden kompetence, der bliver mere og mere central for it-udvikleren, er at personen kan forstå forretningen. Der bliver ikke lavet et nyt it-system, fordi virksomheden synes det er spændende at se, hvordan man nu kan skrive kode på en helt ny banebrydende måde - det er benhård forretning.
"De skal kunne koble deres ekspertise og teknologispeciale sammen med forretningen. De skal tænke og agere forretningsorienteret, for de bliver målt på, hvordan de i sidste ende bidrager til bundlinjen," fortæller Anne-Mette Ravn.
Der skal derfor være en klar sammenhæng mellem det, der udvikles, og det forretningen vil have i form af konkrete resultater. Her går det ikke bare at levere en 100 siders kodebog og sætte sig velfornøjet tilbage i stolen - der skal hårde modeller, kurver og præsentationer til, hvis direktørerne også skal begejstres.
Drop den faglige stolthed:
Selvom man er sværvægter indenfor et teknologiområde, kan det også blive en hæmsko for samarbejde. Virksomheden vil ikke have en person med skyklapper, der kun kan se tingene fra sit eget perspektiv.
"En it-primadonna, der er så stolt af sit eget felt, at han ikke kan begå sig hos en kunde, er problematisk. Når man arbejder på at udvikle en løsning, skal man nogle gange gå på kompromis med egen faglighed. Så evnen til, at kunne indgå i et samspil med andre om en løsning, er alfa omega," fortæller hun.
Det handler derfor om til tider, at kunne tilsidesætte sit eget billede af verden og også forstå den verden, man er i gang med at forbedre.
Skal du have succes og være efterspurgt, bør du derfor være pragmatisk, og kunne forstå de menneskelige aspekter af udvikling og implementering af ny it i en virksomhed.
Men hvordan viser du, at du faktisk har de egenskaber?
Sådan fokuserer du på dine sociale egenskaber
Læs også:
Denne it-certificering er ikke en bønne værd
Her er de fem mest efterspurgte it-job i 2018
Når du skal søge job, er det vigtigt, at du ikke kun afleverer 20 siders tætskrevet beskrivelse af din faglige kunnen. Du bør også forsøge at vise, hvilke sociale og personlige egenskaber, du besidder.
Det kan du gøre på flere måder.
"Man kan referere til projekter, man har været en del af. Skrive referencer ind fra kollegaer eller ledere, der kan bekræfte sociale kompetencer eller skrive, hvad man laver i sin fritid af ting, som kan være med til at give et billede af dig som individ," fortæller hun.
Det er heller ikke fordi, at man ikke må være indadvendt eller meget specialiseret og nørdet indenfor sit felt, man skal også bare kunne rumme andet.
"Det er selvfølgelig tilladt at være introvert - men hvis man har problemer på den front, kan det være en ide for eksempel at melde sig ind i nogle netværk, altså fysiske grupper, hvor man for eksempel kan mødes med andre specialister og øve de sociale kompetencer," siger hun.
Vigtigt med en høj EQ
Ved mange ansættelser vil virksomhederne også gøre brug af såkaldte personlighedstest, og her har Anne-Mette Ravn et klart råd.
"Det vigtigste er at svare så ærligt på dem som muligt. Lige præcis it-specialister og ingeniører kan have en tendens til at begynde at analysere og regne de her tests ud. Lad vær med det. En virksomhed vil ansætte dig, for den du er, og de kompetencer du har," forklarer Anne-Mette Ravn og tilføjer:
"Det er det gode match, der også får dig til at blomstre."
Og det gode match mellem it-udvikler og virksomhed handler altså om meget andet end bare din faglige kunnen. Så hvis du får styr på de sociale kompetencer vil du i langt højere grad opleve succes på arbejdspladsen.
"Der er mange undersøgelser, der viser, at mennesker med en høj emotionel intelligens, EQ, klarer sig bedre end mennesker med en høj IQ. Det gælder også for it-specialister. Det kunne uddannelserne måske også begynde at fokusere endnu mere på - altså at få trænet de unge i interpersonelle kompetencer og lære dem, at en høj EQ er meget vigtigt på arbejdspladser," slutter hun.
Det er ikke alle it-jobs, du bare kan læse dig til, her fortæller en it-sværvægter, hvordan han kom til tops.
Læs også:
Her er opskriften: Sådan sikrer du dig et fedt it-job