Artikel top billede

Hurtigt overblik: Pirate Bays storhed og fald

I næsten et årti har The Pirate Bay kæmpet mod, hvad de kalder Hollywoods uretfærdige monopol på distributionen af underholdning. Men for to år siden tabte de kampen. Her er historien om fildelingsbevægelsens storhed og fald.

Historien om de svenske pirater, som gav Hollywood fingeren, gjorde stifterne til superstjerner. De rejste verden rundt og blev fotograferet til glittede magasiner.

En af dem er Peter Sunde. Han blev - som de andre - idømt fængsel og en millionbøde. I dag ejer han intet.

Vi har talt med ham. Du kan læse interviewet her

Her er forløbet:

2003

- Piratbureauet opsætter en bittorrent-tracker, der senere får navnet The Pirate Bay. Den vokser og bliver en af de største fildelingssites på internettet.

2006

- Motion Picture Association of America beder det svenske justitsministerium gribe ind overfor The Pirate Bay. Det er en meget følsom sag i Sverige, hvor det er strengt forbudt for ministrene at blande sig i, hvordan offentlige myndigheder såsom politiet håndterer specifikke sager, hvilket bærer den juridiske betegnelse ministerstyre.

- Politiet ransager det datacenter, hvor The Pirate Bay hostes. Serverne lukkes ned, og Gottfrid Svartholm Warg og Fredrik Neij bringes ind til afhøring. Tre dage senere er The Pirate Bay oppe at køre igen.

- Justitsminister Thomas Bodström beskyldes for ministerstyre efter ransagningen, men beskyldningen afvises.

2008

- Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij og Carl Lundström tiltales for brud på ophavsret.

- Politibetjenten, der stod for efterforskningen af The Pirate Bay, takker ja til et nyt job hos Warner Bros., der var en af sagsøgerne.

2009

- Byretten i Stockholm (tingrätten) idømmer Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij og Carl Lundström hver et års fængsel og solidarisk hæftelse for en erstatning på omkring 24 millioner danske kroner. De anker alle dommen.

- Dommeren i sagen, Tomas Norström, beskyldes for at være inhabil, da det viser sig, at han er tilknyttet en svensk ophavsretsorganisation. Andre af denne organisations medlemmer er ansat i film- og musikindustrien.

2010

- Den svenske landsret (hovrätten) afsiger kendelse i The Pirate Bay-sagen. De fire dømte får nedsat deres fængselsstraffe en smule, men erstatningskravet stiger til knap 37 millioner danske kroner. Også denne dom ankes.

2012

- Den svenske højesteret (Högsta Domstolen) afviser at tage sagen op.

- Gottfrid Svartholm Warg arresteres i Cambodja og føres tilbage til Sverige. Han afsoner nu sin straf fra The Pirate Bay-sagen, mens anklagemyndigheden efterforsker en separat sag om hacking og bedrageri.

- Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij og Carl Lundström skylder nu inklusiv renter godt 66 millioner danske kroner.

Stifterne bag The Pirate Bay:

Peter Sunde, også kaldet Brokep - Idømt otte måneders fængsel, der endnu ikke er afsonet - Tidligere talsmand for The Pirate Bay - Deler sin tid mellem Malmø, Berlin og Gdansk - Stiftede online-betalingsfirmaet Flattr - Hævder, at han ikke længere er tilknyttet The Pirate Bay.

Fredrik Neij, også kaldet Tiamo - Idømt 10 måneders fængsel, der endnu ikke er afsonet - Bor på nuværende tidspunkt i Laos - Erklærede sig konkurs i 2012 - Stadig den registrerede ejer af The Pirate Bays domænenavn.

Gottfrid Svartholm Warg, også kaldet Anakata - Mødte ikke op ved domsforhandlingen i landsretten - Idømt et års fængsel, som han er ved at afsone - Arresteret i Phnom Penh i Cambodja i efteråret 2012 og ført tilbage til Sverige. Efterforskes nu i en separat sag under mistanke for hacking og bedrageri.

Carl Lundström - Mangemillionær bosat i Schweitz - Tiltalt for at have finansieret The Pirate Bay - Idømt fire måneders fængsel, som han afsonede i sit eget hjem med en elektronisk fodlænke - Erklærede sig konkurs i sommeren 2012 - Har haft tætte forbindelser til det højreekstremistiske miljø i Sverige.

LÆS MERE: 

STORT INTERVIEW: Peter Sunde: Jeg har mistet alt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere