Læs også:
Dansker til tops i magtfuld telegruppe
Fire danskere skal stemme om internettets fremtid
Magtfuld tele-direktør stopper i staten - har nye planer
Rettet klokken 11:28.
Det bliver efter alt at dømme 700Mhz, 1400Mhz eller 2300Mhz frekvensbåndene, der skal bære Danmarks telekommunikation i fremtiden.
Det fortæller Finn Petersen, der netop har sat sig i sædet som næstformand i EU's Frekvenspolitikgruppe, RSPG (Radio Spectrum Policy Group).
Du kan læse mere om hans planer med udnævnelsen her.
Gruppen skal i år identificere de frekvensbånd, som teleselskaberne og producenterne i Danmark og resten af Europa skal rette sig indefter.
"Brugen af mobil-data eksplorer i Danmark og resten af EU-landene, og derfor har vi behov for flere frekvenser, men frekvensbåndene er en virkelig knap ressource," siger Finn Petersen, der udover næstformandsposten i RSPG, også er vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.
Hele processen omkring identifikation, godkendelse af standarder, frekvensplaner og endelig eksekvering tager omkring fem år.
Formålet med RSPG er at rådgive EU-Kommissionen omkring frekvenspolitiske og frekvensmæssige forhold.
Sådan foregår beslutningsprocessen
Finn Petersen fremhæver, at brugen af mobil-data er eksploreret, og at trafikken kun vil fortsætte opad i de næste år.
Men teleindustrien skal ikke regne med at få frigjort frekvenser lige med det samme.
Hvad er tidshorisonten på godkendelse af frekvenserne?
"Det vil formodentlig blive indenfor de næste tre til fem år, enkelte frekvensbånd kræver længere tid. Frekvensbåndene skal først identificeres, og så skal der være en nødvendig standardisering. Det er ikke os, der udarbejder den, men andre organisationer, som skal beslutte, hvilke frekvensplaner med videre, der skal anvendes," siger Finn Petersen.
Udover interne beslutningsprocesser i RSPG, er der flere interesser, der skal plejes, inden en endelig godkendte af frekvensbånd kan ske.
"Der er jo også nogle fabrikanter, der skal producere det nødvendige udstyr, herunder terminaler." siger Finn Petersen.
Her er frekvenserne
Her er frekvenserne
Ifølge Finn Petersen, er det særligt frekvensbånd, der ligger i den lavere ende af frekvensende af skalaen, der er interessante.
"Hvis frekvensbåndet skal benyttes til mobil-bredbånd, så skal det ikke være meget over 4 GHz, blandt andet fordi rækkevidden bliver meget kort," siger han og fortsætter:
"Hvorimod frekvenserne 700, 800 og 900 Mhz er meget velegnede til mobilt-bredbånd, særligt i tyndt befolkede egne, fordi båndene simpelthen rækker længere. Overalt i verdenen fokuseres der nu på mulighederne for at frigøre 700 MHz-båndet til mobil bredbånd,"
Udover arbejdet med teleområdet, har RSPG også ansvaret for andre teknologier.
"Med det stærkt stigende behov for frekvenser, undersøges det også, hvordan frekvenserne kan deles på den mest hensigtsmæssige måde, som eksempelvis sker i dag på wifi-området." afslutter Finn Petersen.
Læs også:
Dansker til tops i magtfuld telegruppe