Tiden siden årtusindskiftet har været hård ved den danske it-distributionsbranche, som de seneste ti år har gennemgået en dramatisk forandring.
Omkring 30 distributører er forsvundet enten gennem konkurrenters direkte opkøb eller konkurser udløst af et svagt forretningsgrundlag.
Udviklingen hænger blandt andet sammen med, at mange af de store amerikanske producenter foretrækker at arbejde sammen med tilsvarende store paneuropæiske distributører. Det har presset de lokale danske spillere - især på pris.
"Desværre har det af flere omgange virket, som om især de amerikanske producenter har svært ved at forstå det europæiske marked. Tankegangen har været "Big is beautifull." Hvis man kan klare sig med en stor distributør i Europa, så må det være bedre end flere små lokale. Men det er sket uden at se på, om de lokale distributører måske var bedre end de store," lyder det fra Lars Krull, der i dag er seniorrådgiver på Aalborg Universitet.
Han har tidligere selv været aktiv i distributions-branchen med sin egen virksomhed. I dag holder han øje med det danske marked fra sidelinjen og har blandt andet været rådgiver for Rosenmeier-familien, der solgte deres virksomhed til en kapitalfond i 2007.
Direktør og ejer af den danske distributør SEC Datacom, Lars Zinglersen, er på linje med Lars Krulls vurdering af årsagen til, at mange danske distributører har måttet bide i græsset. Han har selv oplevet, at han som direktør for en lokal dansk distributør har skullet kæmpe med den amerikanske tilgang til markedet.
"Det er en proces, hvor man i perioder har oplevet, at producenterne laver store paneuropæiske aftaler, fordi det er meget nemmere for en producent at styre og nemmere at få en stor udbredelse. Men faktum er, at når man kommer ind i de enkelte lande, så er markederne slet ikke ens, og de paneuropæiske distributører har ikke den udbredelse, de sælger sig på," siger Zinglersen.
Eksempler på distributører, som er bukket under på grund af beslutninger truffet i bestyrelseslokaler langt fra Danmark, er GS Scandinavia, der mistede sin store producent Logitech.
På samme måde kom SMG i klemme, da HP i midten af sidste årti benhårdt lod deres distributører kæmpe om, hvem der fortsat skulle distribuere deres produkter.
Mens SMG og GS Scandinavia gik under, er andre blevet opkøbt. Eksempelvis blev den dominerende danske server- og storagedistributør Four Leaf købt først af franske Logix og siden af amerikanske Arrow.
Samme skæbne er overgået Rosenmeier Electronics og Tempest.
Blandt andre danske distributører, som har måttet bide i græsset de seneste år, finder man veteraner som Dataline og det nordiske Scribona.
Men livet kan også være hårdt, hvis man er en stor amerikansk koncern. Lige efter årtusindskiftet var Ingram Micro den mest populære distributør i Danmark og en af de største konkurrenter hed Scribona.
På få år ændrede det billede sig, og i 2008 forlod Ingram Micro det danske marked på nær et en mindre del af forretningen. Ingram Micro har dog bebudet, at de igen vil forsøge sig på det danske marked, men de er stadig kun en dværg i forhold til tidligere tiders storhed.
I dag er it-distributionen i Danmark domineret af store spillere som Also - det tidligere Actebis - som på ti år har overhalet alle andre med godt købmandsskab. Men det er en helt anden historie.
På de næste sider får du historien om de sidste ti års konsolidering af it-distributionen.
2003-2004
Microtronica
25. juli 2003 vælger den Arrow-ejede distributør Microtronica at lukke helt ned i Norden efter en række store underskud.
Microtronica lukker i Danmark
Microsoft dropper to distributører
Next Danmark
SUN-distributøren, det var en del af det svenske selskab Dimension, blev opkøbt af DNS i 2003.
DNS køber Sun-distributøren Next
Secure IT
Eksisterer ikke længere som distributør. Blev overtaget af medarbejdere, som videreførte forretningen primært som forhandler. Senest er aktiviteterne overtaget af Eurotrus-Soft.
SSA Trading
Lukkede og blev solgt i 2004.
SSA Trading solgt til Filemaker-forhandler
Azlan
2004 køber Tech Data Azlan Group - dermed lukker Azlan som selvstændig distributør i Danmark. I dag er Azlan en division i Tech Data.
Tech Data og Azlan er blevet til en
Network Technologies
Den danske distributør bliver i marts 2004 opkøbt af tyske DNS, der siden bliver købt af Arrow. Er i dag integreret i Arrow ECS.
Network Technologies opkøbt af DNS
Strålfors
Den svenske koncern Strålfors udskilte i 2004 sin it-distributionsdel i et nyt selskab, IPM Reseller Partner. Selskabet er siden blevet helt nedlagt.
Strålfors udskiller distributør
Unit Data
Blev efter en bedragerisag i 2004 helt opslugt af Rosenmeier Electronics.
Gandalf Data
Et forsøg på at skabe en stor nordisk spiller endte i fiasko. Det danske datterselskab blev i 2004 købt ud af den svenske moderdistributør Gandalf Data. Samtidig skiftede distributøren navn og hedder i dag Fineman og er en grafisk nichedistributør.
Fint overskud hos nichedistributøren Fineman
Datordesign
Den svenskejede distributør gik konkurs i 2004.
2005-2006
Swanholm
Distributør, der hænger sammen med Ravenholm. Ændrer navn til Swan, men kan ikke overleve i længden. Bliver købt af Norsoft i 2005.
Norsoft køber Swan
Tidligere Swan-folk starter ny distributør
Kiss
Blev i 2005 købt af Cisco, men var på det tidspunkt allerede ude af distributionsmarkedet og var blevet transformeret til en ren producent.
Cisco overtager dansk teknologi-komet
Mega Data (Olidistribution)
Da direktøren Keld Liin i maj 2006 døde ved et trafikulykke, blev det starten til enden for distributøren, der gik konkurs et år senere.
Megadata solgt til Print-tech
Megadata på vej mod nyt ejerskab efter tragedie
Ge Acces
Distributøren fik et par år i Danmark og forlod det nordiske marked i 2003. Selskabet eksisterer ikke længere. General Electric solgte selskabet til Avnet i 2006.
Ny Sun-distribution: DNS ind - GE Access ud
2007
Scribona
29. marts 2007 får medarbejderne deres fyreseddel. Scribona lukkes i Danmark. Et år senere i starten af marts 2008, bliver resterne af Scribona i Norden solgt til Tech Data.
Scribona-salg aflyst - den danske afdeling lukkes ned
Scribona tabte 244 millioner i 2006 - heraf 121 i Danmark
Bridema
27. april 2007 går den tidligere broker/distributør Bridema konkurs
Ejere og venner deler rovet efter Bridema
Bluecom
I efteråret 2007 meddeler ejeren af Bluecom, Jens Furnais, at han vil lukke brokeren/distributøren. Efter et par års tænkepause åbner Fournais igen Bluecom, som dog ikke rigtig arbejder med it-distribution længere.
Jens Fournais genopliver Bluecom
Sommer & Løwe
Suppliesdistributøren Sommer & Løwe blev købt af konkurrenten Despec i 2007.
Despec køber Sommer & Løwes distributions-forretning
Tempest
Maj 2004 blev Tempest købet af den svenske sikkerhedsdistributør Nocom. Nocom blev siden købt af Infinigate, der i 2007 lod Tempest skifte navn til Infinigate.
Tempest solgt til svensk distributør
Schweiziske Infinigate bag Tempest-køb
Tempest skifter navn til Infinigate
AKS Informationssystemer
Blev opkøbt af DNS i august 2007. Er i dag en del af Arrow ECS.
DNS køber Citrix-distributøren AKS
2008-2009
Four Leaf
17. maj 2004 blev den danske storage-distributør Four Leaf solgt til franske Logix. I dag er Four Leaf en del af Arrow ECS, da Arrow købte Logix i 2008.
Four Leaf og DNS skifter navn til Arrow ECS
SMG
18. februar 2008 indgiver SMG konkursbegæring i Danmark. Dermed et det slut med den distributør, der startede under navnet Lars Krull tilbage i 1979 og solgt til den sidenhen krakkede distributør CHS i 1997. Selskabet forsatte under navnet SMG indtil konkursen.
Distributører i krig om Microsoft-markedet
Pro Components
Opgav gradvis distributionsbranchen og blev i stigende grad til en internetbutik, som kørte under navnet PRC Data. PRC Data blev opkøbt af internetbutikken Proshop i 2008.
Norsoft
I foråret 2009 går softwaredistributøren Norsoft i betalingsstandsning. I april er det hele slut.
Norsoft får erstatning for Swan-køb
Arrow ECS køber Norsofts guldæg
Mira Data
Efter en lang dødskamp går den jyske distributør konkurs i januar 2009.
Forhandlerne betaler for Mira Datas konkurs
2010-2012
Rosenmeier
I april 2007 bliver størstedelen af aktierne i den danskejede distributør Rosenmeier Electronics købt af den hollandske kapitalfond Triade Holding. I august 2010 bliver hele butikken solgt til Tech Data.
Tech Data køber Rosenmeier
Familien købt ud af Rosenmeier Electronics
Dataline
I september 2011 går en af de ældste danske distributører Dataline i Fredericia konkurs. Efter 25 år på det danske marked. Distributøren Boston køber resterne af konkursboet.
GS Scandinavia
Efter 20 år på det danske marked går GS Scandinavia konkurs i 2001. EET overtog aktiviteterne. GS Scandinavia byggede Logitech op på det danske marked, og overlevede ikke at Logitech droppede distributøren i slutningen af 2010.
GS Scandinavia ramt af priskrigen
EET køber GS Scandinavia
Inter-Data
I august 2011 solgte Inter-Data sin distributionsforretning til EET. Inter-Data satsede i stedet på salg af digital signage, men måtte så sent som i år - 2013 - lukke.
EET Danmark køber Inter-Datas distributionsdel
Inter-Data skruer ned for distribution
[b]EET køber GS Scandinavia
[/b]
Magirus:
I sommeren 2012 lagde den amerikanske software-distributør Avnet endnu engang an til at etablere sig på det danske marked med opkøbet af Magirus Nordic.[b]
Magirus-opkøb er Avnets tredje forsøg på invasion i Danmark
[/b]