Artikel top billede

Sådan kommer din bil til at kommunikere i fremtiden

Mobile World Congress: En ny bil lavet i samarbejde mellem Ericsson og Volvo viser M2M-teknologiens muligheder. Læs her, hvad du kan forvente af it-kommunikation i fremtidens biler.

"Der er lige sket en ulykke længere fremme, drej derfor til højre om 30 meter," lyder meldingen til far bag rattet,

Børnene sidder bagi og ser film direkte streamet fra Netflix.

Samtidig er en ambulance sendt af sted mod ulykkesstedet, aktiveret af sensorer i den havarerede bil.

Sådan et scenario er kommet et skridt nærmere.

Lidt senere på året lancerer den svenske bilproducent Volvo nemlig en ny bil, der er blevet til i et samarbejde med den svenske netværksgigant, Ericsson.

Et samarbejde, hvor M2M-teknologien (machine to machine) får lov at udfolde sig.    

"Vi har lavet en cloud-løsning til Volvo, som blandt andet betyder, at Volvo-fabrikken kan hive en masse informationer ud af bilerne," fortæller Ericsson direktør i Danmark, Lars Tofft, da Computerworld besøger Ericssons stand på Mobile World Congress i Barcelona.

"Der er indbygget wifi, så i princippet bliver bilen en wifi-zone. Med den nyeste M2M-teknologi er der langt bedre realtidsinformation til rådighed. Det skaber uanede muligheder for kommunikationen," fortsætter han.

Booker selv eftersyn

For eksempel kan kommunikationen med bilfabrikken udmønte sig i online-bookning af serviceeftersyn, eller meldinger om, hvornår det er på tide at udskifte diverse bildele.

Men også brændstofoptimering vil potentielt set være en mulighed.

Aftalen er global og betyder, at Volvo vil kunne kommunikere med deres biler over hele verden.

Lars Tofft viser bilen som et eksempel på de netværksteknologiske projekter, den svenske netværksgigant lige nu går og sætter i søen i en tid, hvor snakken om M2M-teknologi og Big Data bliver mere og mere allestedsnærværende.

Alle kobler sig på

Fra et bredere samfundsperspektiv kan kommunikationen mellem biler og alarmberedskaber på sigt komme til at betyde, at man næppe kommer til at vente to timer på ambulancen, hvis man sidder fastklemt i en havareret bil, da der også vil være direkte kontakt med alarmcentraler.

Og, måske ikke ulogisk, følger forsikringsbranchen også nøje med i udviklingen, da de mange informationer vil give helt andre muligheder for at finde ud af, hvad der for eksempel er sket inden en kollision.

Men bilsektoren er blot en ud af mange, hvor udnyttelse af store mængder data er i fuld gang.

"Vi bevæger os i en tid, hvor IKT (informations- og kommunikationsteknologi red.) begynder at blive interessant for andre sektorer, og alt, hvad der har gavn af at blive forbundet, bliver forbundet," lyder det fra den danske Ericsson-direktør.

Forrige år trak den svenske netværksgigant sig helt ud af mobilproduktionen, da japanske Sony købte Ericsson ud af den fælles mobilproduktionsselskab Sony Ericsson.

Læs mere om det her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere