Artikel top billede

Foto: Morten Nevado

IBM: Sådan kan Danmark skrue vildt op for innovationen

Interview: Hvis vi vil have innovation og hurtige udviklingsprocesser, så skal der rå computerkraft til, og den må gerne være administreret af staten, mener IBM's danske innovationschef.

Læs også:
Ved it-branchen overhovedet noget om innovation

Minister: Sådan høster vi gevinsterne af innovationen

Sådan skal it sparke Danmark tilbage i verdenseliten

Muligheden for at et firma kan få lov til at regne til innovationsproblemerne vil segne, findes ikke i tilstrækkelig grad i kongeriget.

Det mener Anders Quitzau, der er innovationschef i IBM, som blandt andet bygger nogle af de kraftigste supercomputere.

Han peger på, at flere europæiske lande ser supercomputere som nøglen til fremtidig konkurrencedygtighed, mens supercomputere stort set ikke eksisterer i det danske erhvervsliv, til trods for, at regnekraft giver god grobund for innovation og vækst.

"Hvis man kigger på listen over verdens supercomputere, så skal man rigtig, rigtig langt ned på listen før man finder et dansk eksemplar. De supercomputere, der er i landet, findes i lukkede miljøer i eksempelvis firmaer som Vestas eller i forskningsverdenen," siger Anders Quitzau til Computerworld.

Han mener, at mange virksomheder vil have glæde af regnekraft i deres udviklingsarbejde, der derved kan gøre hurtigere og smartere og derved skabe vækst.

"Det er ikke muligt for en virksomhed at leje computerkraft til innovationsarbejdet. Vender man blikket mod Barcelona i Spanien, så bruger eksempelvis olieindustrien flittigt denne mulighed. Det kunne vi også have gavn af til alle mulige projekter fra design til kemikalier."

"På uddannelsesinstitutionerne er de kraftige computere ofte omgærdet med en enorm faglig stolthed, og de er fuldt belagt af universitetsforskning. Der er ingen steder, hvor private firmaer kan komme ind og få løst en regneopgave," siger Anders Quitzau.

Sådan kan tingene blive sparket i gang

Offentlig computerkraft

Hvem skal administrere sådanne løsninger. Skal det styres af markedskræfterne, eller er det en politisk opgave?

"Det betyder sådan set ikke så meget, men hvis man gerne vil have sparket gang i tingene, kan en politisk beslutning være et godt udgangspunkt. Staten kan også sagtens drive sådanne løsninger eventuelt i et samarbejde med private virksomheder i en omkostningsbaseret model."

"I regeringens nationale innovationsstrategi, nævnes time to market og innovationshastighed som vigtige områder. Hvilket understreger, at det er relevant, at man få nogle erhvervsrettede faciliteter og ikke kun faciliteter til forskning."

Erhvervsanlæg mangler

I den sydsvenske by Lund bygges et center, hvor 500 forskere fra 2018 skal studere frigivne neutroner med henblik på udvikling af bland andet fremtidens lægemidler, fødevareproduktion og materialefremstilling.

Til det arbejde tilknyttes en supercomputer i top-100-klassen, og det er et lignende projekt til erhvervslivet, som IBM-manden gerne ser.

"Jeg synes supercomputing kan være til glæde for alle, der arbejder med innovation, men erhvervsmuligheden mangler i dagens Danmark."

Læs også:
Ved it-branchen overhovedet noget om innovation

Minister: Sådan høster vi gevinsterne af innovationen

Sådan skal it sparke Danmark tilbage i verdenseliten




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere