Artikel top billede

Sådan bikser du dit eget mobilnetværk sammen

At bo langt ude på landet uden mobildækning er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du må droppe din smartphone. Her giver to Computerworld-læsere deres råd til at bygge et mobilt netværk.

Ude i det ganske land er der flere steder, hvor mobilsignalerne ikke kan komme frem på grund af mangelfuld mastedækning.

Det gælder blandt andet for it- og projektkoordinator Camilla Sejerøe ved Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne, der i sit hjem i landsbyen Kelstrupskov cirka 10 kilometer nordvest for Odense lige så godt kan slukke for sin smartphone, når hun er derhjemme

Computerworld-læseren Ib Laursen har læst historien.

Han fortæller, at der er håb for Camilla Sejerøe og andre danskere ude på landet, hvis de har en bredbåndsforbindelse eller har mulighed for at få en sådan.

"Man kan let omgå problemet med manglende mobilsignal ved at bruge sit fastnet optimalt, det vil sige som hotspot og med viderestilling i Skype," forklarer Ib Laursen om en hjemmebrygget mulighed for at bruge sin mobiltelefon, selvom man skulle bo i et mobilhul.

Sådan får du hul igennem

Fremgangsmåden er relativ simpel med en smartphone.

Du anskaffer en bredbåndsforbindelse, køber en router og erhverver et abonnement til en voice-over-IP-tjeneste som Skype, der bliver brugt i de følgende eksempler.

Den trådløse router sættes op til bredbåndsforbindelsen/fastnetlinjen, og der oprettes et password til routeren.

Den vil inden længe fungere som mobil-hotspot i hjemmet med en rækkevidde på op mod 75 meter alt afhængig af routerens beskaffenhed samt boligens vægge, isolering og andre signalblokeringer.

Herefter søger man efter den nyindkøbte trådløse router via sin smartphone og logger på routeren.

Når der er kontakt til internettet, installeres Skype på smartphonen.

Du logger derefter på Skype fra din smartphone med brugernavn og password.

Nu er du klar til at køre mobilt på dit hjemmenetværk, og du kan foretage og modtage opkald på din mobiltelefon via dit Skypeabonnement lidt i stil med roaming på et udenlandsk netværk.

"Med fordel opretter man et fastnet-telefonnummer direkte inde i sit Skypeabonnement, så alle telefontyper kan ringe til smartphonen via dette hjælpenummer og til lokaltakst på opkaldstelefonen," forklarer Ib Laursen, der selv bor på landet.

Han tilføjer, at denne telefonløsning rummer forskellige muligheder, herunder omstilling af hjælpenummeret til en anden telefon mod en ekstra betaling. En af disse muligheder omtales senere i artiklen.

Det koster et abonnement

Når du selv ringer ud via SkypeOut, taster du det ønskede telefonnummer i Skype-programmet.

Her er der mange muligheder for at vælge mellem et hav af forskellige abonnementstype, så priserne på et opkald til enten fastnet- eller mobiltelefon kan presses ned til ganske få ører i minuttet.

Ib Laursen fortæller, at han i fire år selv har kørt med et såkaldt Europa-abonnement til ubegrænsede fastnetopkald i Europa, der i dag koster omkring 45 kroner om måneden.

Fordele og ulemper ved din IP-telefoni

For at kunne kommunikere på denne måde, skal man naturligvis være logget på både routeren og Skype hele tiden.

"En ekstra fordel er også, at ved anvendelse af et sådant lokalt hotspot i din husstand kan venner og bekendte naturligvis også logge på, hvis de ellers har Skype installeret på deres smartphone, og fået udleveret adgangskode og password til routeren," slutter han.

Billig telefoni i virksomheden

Nu er det ikke sådan, at IP-telefoni fra eksempelvis Skype kun er begrænset til folk, der bor langt ude på landet.

Stifter af webbureauet Monolith-Systems, Carsten Berggreen, har kørt med Skype i sit selskab i Aarhus Midtby i snart otte år.

"Jeg har valgt Skype, da jeg har en mindre virksomhed og ikke gider være bundet af TDC's fastnetpriser, men samtidig vil jeg gerne give kunderne en chance for at kunne kontakt mig til fastnet pris. Desuden kan jeg med Skype arbejde hvor som helst i verden og stadigvæk have et dansk telefonnummer til samme pris," forklarer Carsten Berggreen.

Han peger på flere fordele, hvor lave priser, fleksibilitet og funktionalitet som eksempelvis videosamtaler og skærmdeling til præsentation af blandt andet grafik bliver fremhævet som nogle af de store styrker.

Kan styre vagter over hele verden

"Jeg har desuden en administrativ konto på Skype, som gør, at når jeg henter freelancere eller sælgere ind, eventuelt i andre lande, så kan jeg overføre penge centralt til deres Skypekonto, og så kan de ringe ud i mine numre," forklarer han.

Det betyder, at når der ringes ud i et pågældende land til lokaltakts i fastnettet til en kunde via SkypeOut, foregår det fra selskabets officielle telefonnummer, så kunderne har mulighed for at ringe tilbage til Monolith-Systems. 

Carsten Berggreen kan på den måde på få minutter flytte en telefonvagt fra én Skypetelefon/-klient til en anden.

"Eneste 'men' med Skype er, at det æder en del båndbredde, og dernæst kan forbindelsen være ret ringe, hvis bredbåndet er presset, eller man bare er uheldig med linjen," lyder det fra Carsten Berggreen.[/size]

"Men 11 til 17 øre i minuttet, så skal man altså heller ikke klage sammenlignet med 'monopolets' priser," afslutter han.

Kom med dine erfaringer

Skype er langt fra den eneste udbyder af disse løsninger.

Så hvis du selv har erfaringer med at stable dit eget mobilnetværk på benene, er du meget velkommen til at byde ind med dine løsninger i det nedenstående debatfelt.

Har du eksempelvis prøvet at oprette dit eget mobilnetværk ligesom Ib Laursen og Carsten Berggreen med andre udbydere end Skype?

Hvad har du oplevet af fordele og ulemper ved et sådant netværk?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere