Læs også:
It-giganter bønfalder app-udviklere: Kom over til os
Mobile løsninger: Disse ting skal du holde øje med i 2013
Rigspolitiets CIO: Sådan får vi de bedste mobile løsninger
ComputerViews: Mobile løsninger er et af de helt store temaer i 2013.
Det er apps, der baner vejen for it-giganterne succes på smartphone- og tablet-markedet, og det er de mobile løsninger, som mange it-chefer har kig på for at kunne løfte virksomhedens brug af it til et nyt niveau.
Hvor der i flere år har været meget snak om, hvorvidt HTML 5 eller apps ville blive den foretrukne metode til at udvikle mobile løsninger, ser det nu ud til, at det ikke bliver et 'enten eller,' men derimod et 'både og.'
Det er de hybride apps, der vinder frem mange steder som en praktisk løsning på, hvordan man både kan opnå mange at de teknologiske gevinster, der er i en native app, men samtidig udnytte fordelene ved en web-løsning.
Sådan ser en hybrid app ud
En hybrid app er en blanding af en native app, der er skrevet til en specifik platform, og en browser-løsning.
Idéen er, at man laver app'en på en måde, så det primært er selve skallen, der skal ændres fra platform til platform, mens indholdet lader sig genbruge.
Fordelen ved ikke bare at satse helt på en HTML 5-løsning er, at app'en kan tilgås, selvom man er offline, ligesom man kan tilgå eksempelvis smartphonens kamera.
Mange mener desuden, at det er lettere at få en app til at køre glidende end en browser-løsning.
Facebooks Mark Zuckerberg har eksempelvis udtalt, at den oprindelige beslutning om at satse på HTML 5 frem for apps er den største fejl, firmaet har begået - og i dag satser Facebook derfor i stedet på rene apps med enkelte HTML 5-elementer.
Derfor vælger mange hybride løsninger
Læs også:
It-giganter bønfalder app-udviklere: Kom over til os
Mobile løsninger: Disse ting skal du holde øje med i 2013
Rigspolitiets CIO: Sådan får vi de bedste mobile løsninger
Erhvervslivets massive satsninger på mobile løsninger finder sted i form af både internt og eksternt rettede apps og web-løsninger.
Det kan dog være svært at følge med den store app-efterspørgsel, og derfor har stadig flere it-chefer kig på hybride løsninger.
Analysefirmaet Gartner skriver, at over halvdelen af de mobile apps, der bliver udrullet i 2016, vil være hybride.
"Virksomhederne indser i stigende grad, at de er nødt til at understøtte flere platforme, specielt når BYOD (bring your own device) får momentum."
Derfor arbejdes der i stigende grad med hybride arkitekturer, der kombinerer HTML 5-løsninger med native apps, så man både opnår smidigheden fra web-løsningerne og muligheden for at interagere med de indbyggede funktioner på telefonen.
Gartner peger på, at apps gør det muligt at udnytte GPS-informationer, notifikations-systemer, kort-tjenester og kameraet.
Analysefirmaets råd er, at man som virksomhed undersøger, hvilke udvikler-platforme, der gør det muligt at udvikle native apps, hybride apps og web-løsninger ud fra den samme kode.
Mobilitet skaber væksten
Investeringerne i smartphones og tablets vil blive øget med 20 procent i det kommende år og stå for 57 procent af it-industriens samlede vækst, har IDC vurderet.
Den mobile bølge skaber dog også en række udfordringer.
På Gartners liste over de 10 vigtigste it-trends for it-cheferne i det kommende år, er "kampen mellem de mobile enheder" nummer et på listen, efterfulgt af apps og HTML5.
Gartner vurderer på 10-listen, at udfordringerne med at udvikle løsninger til de mobile enheder vil komme til at fylde meget i det kommende år.
"I de næste par år vil der ikke være et enkelt værktøj, der vil være optimalt til alle typer af mobil-applikationer, så forvent at skulle anvende adskillige," skriver Gartner.
Konkret fremhæves blandt andet native apps, hybrid—løsninger og HTML 5 som muligheder.
Når apps stadig vælges mange steder, er det ikke uden grund.
Apps kan noget særligt
Læs også:
It-giganter bønfalder app-udviklere: Kom over til os
Mobile løsninger: Disse ting skal du holde øje med i 2013
Rigspolitiets CIO: Sådan får vi de bedste mobile løsninger
Gartner mener ikke, at de rene apps vil forsvinde, fordi de tilbyder de bedste brugeroplevelser og mest avancerede funktioner.
Samme analyse finder man hos Per Andersen, principal consultant hos Capgemini.
"Der er flere måder, man kan bruge HTML5 på. Det er stadig i sin vorden, og der vil også være noget fremdrift på det i 2013, men det vil hele tiden være en afvejning mellem funktionalitet, hvor sexet din app skal være og omkostningerne ved at udvikle og vedligeholde til mange forskellige platforme," har han forklaret til Computerworld.
"Vi ser i de projekter, vi laver, at der stadig er mange, der ser på native udvikling, fordi der er begrænsninger ved HTML5."
Computerworld har tidligere spurgt Danmarks tre største banker, om apps eller HTML 5-løsninger er vejen frem for dem.
"Vi har vurderet, at HTML 5 endnu ikke helt er klar, og så leverer vores applikationer bare bedre performance, og det gør produktet mere lækkert," lød svaret fra Danske Bank, som har apps til både Android og iPhones iOS.
Læs også:
It-giganter bønfalder app-udviklere: Kom over til os