Læs også:
Nul mobildækning: Dansk it-chef må bruge fastnet
Medarbejderne i Billund Kommune har lommen fuld af simkort, når områdets borgere skal services.
"Vores medarbejderne kører rundt med to forskellige telefoner med simkort fra to udbydere, fordi vi er nødsaget til at skifte mellem flere forskellige operatører, for at være dækket ind," siger Anders Fihl, der er it-chef i Billund Kommune.
Ifølge it-chefen skyldes det, at dækningen i kommunen svinger fra område til område, og at det ikke er lykkedes dem at finde én operatør, der kan levere dækning, som sikre medarbejdere en brugbar data-forbindelse.
Det betyder, at medarbejderne har svært ved at sende data hjem til de bagvedliggende systemer, blandt andet registrering af medicinering på stedet, gennem mobil-data.
Ifølge kommunens Teknik & Miljøforvaltningen skal medarbejderne ikke se frem bedre mobildækning i nærmeste fremtid.
Kommunen holder nemlig opsættelse af mobil-master tilbage. Fordi Teknik & Miljøforvaltningen vil have udarbejdet en masteplan, og fordi kommunen samtidig ikke ønsker at fylde områdets landskab med høje master.
It-chef: Det er en utilfredsstillende arbejdsgang
Registreringen foregår direkte fra mobiltelefoner samt pc'ere med mobil-dongles. Hertil har it-chefen valgt at udstyre kommunens medarbejdere med flere forskellige simkort fra både TDC, Telenor og 3.
"Det er meget utilfredsstillende. Eksempelvis ældreplejen har det problem, at de i bund og grund ikke kan løse opgaven, hvis ikke medarbejderen kan komme i kontakt med systemerne," forklarer Anders Fihl.
Derfor er det et større problem for de kommunalt ansatte
Ifølge it-chefen at manglende dækning problematisk fordi medarbejderne arbejder med den såkaldte journalpligt, hvor det er påkrævet, at medarbejderne eksempelvis skal dokumentere medicinering af borgeren.
"De skal kunne forbinde til vores omsorgs-system uanset, hvor de er og på alle tidspunkter af døgnet. Det er faktisk det mest centrale system, vi har. Vi skal jo dokumentere, hvordan borgeren behandles," fortæller Anders Fihl og forsætter:
"Det et kernesystem, og det skal for det første køre, men vi skal også have adgang til det alle steder fra, det bliver mere og mere centralt for os. Alt foregår online i dag,"
Og det er ikke kun dataoverførslerne, der er ramt. Simple mobil-opkald er også en udfordring.
"Vi har også indført flere telefoner med forskellige simkort, fordi vi rent lavpraktisk også skal kunne foretage et opkald, for eksempelvis i forhold til akutte tilfælde af hjertestop," siger Anders Fihl.
Teknik og Miljø: Vi har ikke en plan endnu
Kommunens Teknik & Miljøforvaltningen fortæller Computerworld, at der ikke kommer til at ske noget på området lige foreløbigt
"Vi skal have udarbejdet en masteplan, men vi er ikke begyndt at udforme planen endnu." siger Ole B. Rasmussen, der er byplanlægger ved Billund Kommune.
Han fremhæver samtidig Haderslev Kommunes masteplaner, som et eksempel.
Men Teknik & Miljøforvaltningen ved ikke, hvornår en endelig plan kan være færdig, og fremhæver andre problemstillinger for kommunen.
"Ét er at få lukket hullerne. Men et andet hensyn er også, at vi ikke får 100 master til at stå derude og fylde landskabet op. Vi ønsker ikke at stoppe udviklingen, men vil blandt andet sikre, at de forskellige selskaber kommer på de samme master," mener Ole B. Rasmussen.
Hvorfor er det et problem, at have mange master i landskabet?
"Det er ikke kønt, hvis man kan se mobil-master lige gyldigt, hvor man kører hen i området,"
Så det handler om kosmetik?
"Ja, det handler om landskabsopfattelse." afslutter Ole B. Rasmussen.