Artikel top billede

Guide: Få turbofart på dine spil - uden at købe ny hardware

Kører dine pc-spil hakkende og sløvt? Prøv disse stærke råd, inden du farer ud for at købe ny processor eller grafikkort.

Guide: Få turbofart på dine spil uden at købe ny hardware

En sikker måde at forbedre oplevelsen af dine pc-spil er at bytte den gamle hardware ud med nyere, hurtigere komponenter. Desværre er det ikke alle, der foretrækker at spille på pc fremfor konsoller, der også har uendelig mange penge at kaste efter det nyeste grafikkort.

Heldigvis kan du forbedre frameraten i dine pc-spil kolossalt uden at bruge en øre på ny hardware.

Forstå mig ret: Ofte kan det give god mening at opgradere processor og grafikkort. Men hvis din pc begynder at synes, at de nyeste spil er lidt tunge at trække, så prøv følgende råd, før du straks løber ud at købe nyt grafikkort. Din økonomi vil takke dig for det.

Opgrader grafikdriverne

En af de vigtigste ting en gamer kan gøre for at sikre sig den bedst mulige spiloplevelse, er at installere de nyeste drivere til sit grafikkort. Hvis du er gamer, antager vi, at du enten har et Nvidia GeForce- eller et AMD Radeon-grafikkort. Både Nvidia og AMD tilbyder de seneste drivere til deres grafikprocessorer på deres respektive websteder:

Nvidia: http://www.geforce.com/drivers

AMD: http://support.amd.com/us/Pages/AMDSupportHub.aspx

Du kan ikke regne med, at den cd, der fulgte med grafikkortet, indeholder de nyeste drivere, ligesom du heller ikke bør nøjes med de drivere, der eventuelt leveres via Windows Update. Både Nvidia og AMD laver hele tiden nye versioner af deres drivere for at forbedre ydeevnen, rette grafiske uregelmæssigheder og forbedre stabilitet og kompatibilitet. Sidstnævnte er især vigtig, hvis du køber spil, så snart de er udkommet.

Hvis du kører et spil, der lige er udkommet, med forældede grafikdrivere, der er flere måneder gamle, vil du højst sandsynlig gå glip af en masse ydeevne - hvis spillet da overhovedet kan starte.

De reference-drivere, Nvidia og AMD tilbyder fra deres websteder, er kompatible med stort set alle grafikkort til forbrugere, der indeholder det givne selskabs grafikprocessor. En reference-driver indeholder altid de seneste fejlrettelser og forbedringer af ydeevnen og bør opdateres regelmæssigt. Især bør du sørge for, at grafikdriveren er opdateret, før du kaster dig over et nyt spil. Hvis spillet er ustabilt eller du oplever mærkelige grafiske fejl, kan det være tegn på, at grafikdriveren bør opdateres. 

Juster grafikkortets indstillinger

Efter at have downloadet og installeret de nyeste grafikdrivere, er der nogle få indstillinger, det er værd at justere i forhold til at forbedre ydeevnen i spil. Du skal dog være opmærksom på, at nogle af disse indstillinger kan reducere kvaliteten af grafikken. Det er sådan, det hænger sammen. Sætter man kvaliteten af grafikken ned, forbedrer man spillets framerate.

I din grafikdrivers kontrolpanel er der en gruppe indstillinger, der specifikt har at gøre med ydeevnen i 3D-programmer såsom spil.

For Nvidia GeForce-drivere hedder det "Administrer 3D-indstillinger", og i AMD's Catalyst Control Center finder du disse indstillinger under overskriften "Gaming".

Her er der en række valgmuligheder med hensyn til teksturfiltrering (som skærper og renser mappede teksturer), antialiasing (som udglatter hakkede kanter), lodret synkronisering (eller V-Sync), ambient occlusion, tessellation og meget andet.

Alle disse indstillinger kan påvirke spils ydeevne. Reducerer du niveauet af teksturfiltrering, vil det for eksempel forbedre spillet ydeevne. Antialiasing bør som regel indstilles til at være programstyret, men reducerer du niveauet af antialiasing, vil det også forbedre ydeevnen. V-Sync bør som regel være slået til for at forhindre såkaldt screen-tearing, men i visse spil kan det forbedre frameraten at slå V-Sync fra.

Hvis du har et spil, der har brug for en højere framerate, så kan det godt betale sig at eksperimentere med disse indstillinger for at finde den bedste balance mellem kvalitet og ydeevne.

Frigør CPU- og hukommelses-ressourcer

At forhindre unødvendige programmer i at starte af sig selv, når Windows starter op, er også en hurtig og nem måde at frigøre CPU- og hukommelses-ressourcer. Det kan især på ældre computere hjælpe til at forbedre ydeevnen i spil. Ethvert program, der automatisk starter, når Windows starter op, vil ligge i baggrunden og bruge hukommelse og muligvis også regnekraft. Derfor er det en god idé at slå dem fra, hvis man ikke har brug for, at de starter op af sig selv. Så er der flere ressourcer til at køre andre programmer såsom spil.

Windows har et indbygget værktøj til at slå sådanne startelementer fra. I Windows 7 foregår det i msconfig.exe og i Windows 8 foregår det under fanebladet Start i Jobliste. Der findes dog et nyttigt tredjepartsværktøj ved navn CCleaner, der er meget let at bruge, og som ser ud og fungerer på samme måde, ligegyldig hvilken version af Windows man bruger.

Uanset hvordan du gør det, så foretag en søgning på internettet, hvis du i tvivl om, hvilke startelementer du kan slå fra eller slette. Du skal blot søge på filnavnet, det giver dig helt sikkert nogle søgeresultater, hvor du kan læse om, hvad det givne startelement er, og om du har brug for det.

De fleste startelementer kan trygt slås fra. Men lad altid eventuel sikkerhedssoftware samt programmer, der kører planlagte opgaver såsom backup, være slået til. Det er straks mere tvivlsomt, om programmer som Steam, Skype eller Spotify behøver at starte automatisk, hver gang Windows starter op.

Juster spillets indstillinger

Justering af de grafiske indstillinger inde i hvert spil vil sandsynligvis være den måde, du kan forbedre ydeevnen mest markant.

Indstillingerne i Max Payne 3 inkluderer valgmuligheder for DirectX-version, opløsning, tekstur, lyssætning og antialiasing.

Ligesom indstillingerne i grafikdriverens kontrolpanel vil det forbedre ydeevnen at reducere mange af disse indstillinger. Men det sker altså på bekostning af kvaliteten af grafikken.

Indstillingerne inde i hvert spil er som regel lettere at forstå i forhold til de noget kryptiske betegnelser i grafikdriverens kontrolpanel.

For eksempel kan kvaliteten af teksturer som regel indstilles til lav, medium, høj eller meget høj. Sætter du kvaliteten til lav, vil det forbedre spillets ydeevne, fordi det vil kræve mindre af dit grafikkort at vise hver frame på skærmen. Det samme gælder for mange af de andre indstillinger.

Typisk vil det have den største effekt på frameraten og den oplevede ydeevne, hvis du reducerer kvaliteten af lys og antialiasing og angiver en lavere skærmopløsning. Du skal dog være opmærksom på, at det som regel kan lade sig gøre at øge ydeevnen drastisk, uden at kvaliteten af grafikken påvirkes i nogen større grad.

Herunder vises tre skærmbilleder fra Max Payne 3.

Det første er taget, mens spillet kører med alle grafikindstillinger sat til maksimum med 4X MSAA og FXAA slået til og i DX11. Vi brugte et værktøj ved navn Fraps til at vise frameraten, der på hvert billede kan ses i øverste højre hjørne.

Som du kan se, kunne spillet kun køre med en framerate på 50 billeder i sekundet med disse høje indstillinger.

Det næste skærmbillede er taget med MSAA slået fra. Her opnår spillet 82 fps uden nævneværdig reduktion af den grafiske kvalitet.

Tredje skærmbillede er taget med spillet indstillet til DX10-tilstand uden antialiasing. Hermed kom frameraten op på hele 125 fps.

Det er en kæmpe forskel i ydeevnen, der i mærkbar grad vil forbedre spiloplevelsen. Og det har faktisk ikke ændret kvaliteten af spillets grafik særlig meget, selvom nogle af de mere avancerede indstillinger er sat ned eller helt slået fra.

Nu er det bare med at komme i gang med at tweake indstillingerne!

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere