Læs også:
Køb din egen spioncentral med velholdt it
Gør Forsvaret klar til supercomputer på Bornholm?
Forsvarets efterretningstjeneste afslører supercomputer
Forsvarets Efterretnings-tjenestes bornholmske spioncentral ved Dueodde, som muligvis har rummet en supercomputer, kan ende med at blive brugt til it-relateret virksomhed.
Det står klart, efter at Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste har afholdt åbent hus i flere omgange for interesserede købere.
Den omdiskuterede ejendom, der har huset den hemmelige tjenste er interessant, fordi den blev renoveret for et større millionbeløb kort før nedlæggelsen i fjor.
Ejendommen rummer blandt andet et spritnyt frikøleanlæg med kapacitet til at køle en supercomputer, samt en række andre it-faciliteter som eksempelvis bombesikrede serverrum og UPS-forsyning inklusive 40.000 liter diesel.
Stationen nedlagt
Men i efteråret blev den sat til salg, efter at Forsvarets Efterretningstjenste besluttede at nedlægge stationen med 17 ansatte, kort efter at den var sat i stand for mange millioner kroner.
Hos Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, der står for salget af den tidligere aflytningsstation, fortæller afdelingsleder Stella Toftelund Larsen, at Forsvaret helt usædvanligt også afholdt et særligt åbent hus for alle, simpelthen for at stille offentlighedens nysgerrighed.
Her kom der omkring 150 besøgende, fortæller hun.
"Vi har ikke i min tid tidligere lavet et åbent hus, blot for at stille folks nysgerrighed. Den har en særlig status for bornholmerne, og den er et stykke historie for dem," siger hun til Computerworld.
Ved de egentlige fremvisninger for potentielle købere var antallet af gæster mere beskedent, måske fordi det er en atypisk ejendom, vurderer hun.
"Ved de åbne huse, var der flere, der gav udtryk for at ville bruge det til noget it-realteret på grund af data-faciliterne," siger hun til Computerworld.
Så mange bud er der kommet
Hun fortæller, at de fremmødte interesserede købere repræsenterede erhvervslivet i bred forstand, både lokale og folk fra resten af Danmark.
Nogle havde planer om webhosting eller datacenter, mens andre havde planer, der havde helt andre planer.
Af hensyn til de videre forhandlinger ønsker Stella Toftelund Larsen ikke oplyse, hvor store bud der er lagt på den tidligere aflyningscentral ved Dueodde, efter at budfristen udløb sidste tirsdag.
Men hun aflører, at Forsvarets Bygnings- og Etablissement-stjeneste har modtaget to bud radiostationen.
"Vi tænker over de bud vi har fået og over, hvad vi vil gøre ud fra dem," siger hun.
Der var ikke fastsat nogen mindste pris på aflytningscentralen, men Forsvaret har mulighed for, blandt andet helt at afvise de indkomne bud og beholde ejendommen.
Hun forventer at der går et par uger inden Forsvaret har besluttet sig for, om myndigheden vil acceptere et af de indkomne bud.
En potentiel køber kan iøvrigt selv bestemme, om det markante 69 meter høje tårn på aflyningscentralen skal rives ned eller ej.
Men de indkomne bud stiller ikke krav om at dette nedrives, fortæller afdelingslederen.