Artikel top billede

Sådan gendanner du nemt dine mistede data

Har du nogensinde haft et drev, der pludselig er stået af, eller har du ved en fejl slettet en vigtig fil? Læs her, hvordan du får adgang til dine data igen.

Computerworld News Service: Datagendannelse er noget, man sjældent tager højde for i sit budget.

Herudover er det heller ikke noget, særlig mange it-folk ved frygteligt meget om.

Men når man pludselig står med et chokerende tab af data, vil de næste øjeblikke være afgørende for, om dataene kan gendannes eller om de er gået uigenkaldeligt tabt på grund af forkert håndtering af lagermediet.

Når dataene er lagret på RAID-systemer, der gør brug af komplekse algoritmer til fordeling af dataene på tværs af flere fysiske drev for netop at beskytte mod tab af data, kan de rette værktøjer (eller den rette ekspert i datagendannelse) sørge for, at en anseelig portion af dataene - hvis ikke ligefrem samtlige data - kan gendannes i tilfælde af nedbrud eller at filer er blevet slettet ved en fejl.

Hvis problemet derimod er fysisk fejl i et drev, bør man dog kun forvente en delvis gendannelse af data.

I det følgende kan du læse om gendannelse af data efter fejl og nedbrud i forskellige former for drev i bærbare og stationære pc'er.

Der vil også være gode råd til folk, der vil forsøge selv at gendanne filer, der er blevet slettet ved en fejl.

Det primære fokus er gendannelse af data fra konventionelle mekaniske harddiske, men vi vil også kigge på flashbaserede lagerenheder såsom de mere og mere udbredte solid state-drev.

Det første, du skal gøre, er...

Det vigtigste trin i tilfælde af tabte data er omgående at stoppe med at bruge den computer eller det drev, det drejer sig om.

Det er især vigtigt, når der er tale om mekanisk fejl i en harddisk - fortsætter man med at bruge en harddisk med et defekt læsehoved eller anden intern fysisk skade, gør man kun problemet værre.

Husk også, at moderne styresystemer næsten hele tiden skriver data til diskenheder i form af virtuel hukommelse og for eksempel automatisk downloader softwareopdateringer i baggrunden.

Almindeligt anvendte programmer såsom e-mailklienter og browsere bruger desuden diskenheder til midlertidigt lager for vedhæftede filer og websider.

Jo flere data, der skrives på diskenheden, des større risiko er der for, at de slettede data overskrives.

Det kan resultere i permanent tab af data, i takt med at flere og flere filfragmenter går uigenkaldeligt tabt.

Derfor er det helt afgørende, at man slukker for den berørte lagerenhed, så snart man opdager problemet; helst ved at lukke ned på almindelig vis.

Undgå herefter at starte systemet med det berørte drev op igen, før du er klar til at foretage datagendannelse eller har givet opgaven videre til en ekspert.

Sådan gør du det selv

Der findes masser af værktøjer til brugere, der selv vil gendanne slettede filer heriblandt UndeletePlus til Windows, Recuva til Windows og Data Rescue 3 til Mac.

Afhængig af diskenhedens kapacitet og hastighed og mængden af data, der skal gendannes, kan det tage fra 10 minutter til flere timer at scanne og gendanne de slettede filer.

(Vær opmærksom på, at det i mange tilfælde ikke er muligt at gendanne de oprindelige filnavne, ligesom dele af filer kan være ødelagte eller af anden grund ikke kan gendannes.)

Forsøg aldrig fra et systemdrev

På grund af risikoen for at overskrive de utilgængelige data bør man aldrig forsøge at gendanne data fra et systemdrev, ligesom man heller ikke skal begynde at installere software til datagendannelse på det berørte drev.

I de fleste tilfælde er det bedst at fjerne det berørte drev og slutte det til en anden computer, der har software til datagendannelse installeret.

Herudover kan det være en god idé at klone dataene fra det berørte drev og herefter arbejde med den klonede kopi.

Det er almindelig praksis hos kompetente udbydere af datagendannelse.

Hvis noget af dette lyder overvældende, så bør du overveje meget grundigt, om du besidder den fornødne ekspertise til selv at stå for datagendannelsen.

Endelig skal du huske på, at det kun er muligt selv at udføre datagendannelse af filer, der er blevet slettet ved et uheld.

Det er ikke en mulighed ved fysisk skade på drevet. Alligevel bør man kun forsøge det selv, hvis der er tale om ikke-essentielle filer, hvis tab ikke vil påvirke virksomhedens bundlinje.

Forsøg aldrig selv at gendanne forretningskritiske data med almindeligt tilgængelig software direkte fra det oprindelige drev.

Gendannelse af data fra krypteret diskenhed


Brugen af bærbare pc'er gør det nødvendigt at anvende kryptering, for at forhindre følsomme oplysninger i at blive lækket i tilfælde af at en computer mistes eller stjæles.

Det kan gøres ved hjælp af fuld diskkryptering med software såsom Windows BitLocker eller med selvkrypterende harddiske eller blot kryptering på filniveau.

Men er anvendelsen af kryptering en hindring for succesfuld gendannelse af data?

"Kryptering er ikke et problem, så længe man har de rette brugeroplysninger," fastslår C.K. Lee, der er landechef for Singapore hos specialist i datagendannelse Kroll Ontrack.

Her mener Lee brugerens adgangskode til de krypterede data. Det kan dog blive mere kompliceret, hvis krypteringslaget er korrupt.

Derfor bør virksomheder, der benytter sig af BitLocker eller andre løsninger til kryptering for at beskytte digitale aktiver, sørge for at opbevare en kopi af recovery-nøglen et sikkert sted.

Flere trin involveret

Det er klart, at anvendelsen af diskkryptering medfører, at der er flere trin involveret i en eventuel datagendannelse.

Denne ekstra kompleksitet må alt andet lige betyde, at risikoen for uopretteligt tab af data er forhøjet.

Chris Bross, der er senioringeniør for gendannelse hos store virksomheder hos DriveSavers, fortæller historien om, da hans virksomhed fik til opgave at gendanne data fra en selvkrypterende harddisk, der også var krypteret med BitLocker.

Herudover var den bærbare pc udstyret med sikkerhedschippen Trusted Platform Module, der specifikt er designet til at beskytte krypteringsnøgler mod hackere med fysisk adgang til computeren.

Før DriveSavers overhovedet gik i gang, sikrede virksomheden sig, at man havde brugerens BitLocker-adgangskode, og at den oprindelige selvkrypterende harddisk og selve den bærbare pc med TPM-chippen var intakt.

Man må også regne med, at det kan blive nødvendigt at udføre reparationer på bundkortet, hvis det er skadet, for eksempel hvis en bærbar pc har været nedsunket i vand.

Datagendannelse fra solid state-drev


Sammenlignet med harddiskes velkendte magnetiske datalagring er der færre med ekspertise i den relativt nye NAND-flashhukommelse, som SSD'er benytter.

Herudover betyder den skarpe konkurrence i storage-markedet også, at de forskellige tekniske implementeringer af SSD'er er stærkt bevogtede forretningshemmeligheder.

Det gør det svært for tredjeparter at få adgang til de fornødne proprietære værktøjer eller selv at udvikle passende værktøjer til datagendannelse.

"Der er færre værktøjer i værktøjskassen, når det kommer til solid state-baserede lagerenheder," påpeger Bross.

Det forventes dog, at dette vil ændre sig, i takt med at der foretages mere forskning og udvikling og datagendannelses-eksperterne samler erfaringer fra eksperimenter.

Dyrere

Vil det derfor være dyrere at gendanne data fra et SSD? Hvad angår prisen for den indledende evaluering og den efterfølgende datagendannelse, gør Kroll Ontrack ifølge Lee ikke forskel på SSD'er og harddiske.

Men virksomheden benytter også sin egen omfattende pakke af specialudviklede værktøjer til at gendanne data fra SSD'er.

Det kan dog næppe kaldes en rutineopgave at gendanne data fra SSD'er, da sagen kompliceres af leverandørspecifikke design og eventuelt indbygget kryptering.

Det kan derfor muligvis bedst betale sig for virksomheder at købe SSD'er af store eller mere etablerede producenter fremfor SSD-leverandører, der anvender proprietære controllere - førstnævnte må tænkes med større sandsynlighed at have de værktøjer og den dokumentation, der vil blive nødvendig i forbindelse med eventuel datagendannelse.

På den positive side viser de aktuelle tendenser, at SSD'er generelt har en lavere fejlprocent end harddiske.

Regelmæssig backup er din bedste ven

Som virksomhed kan man desuden være bekymret for, at uvedkommende gendanner følsomme oplysninger fra tilsyneladende tomme drev, der har været i brug før.

Derfor kan det på det kraftigste anbefales, at man grundigt sletter alle data, før man genanvender et drev.

Her er det på ingen måde nok at formatere og repartitionere et drev, da det faktisk efterlader langt størstedelen af dataene intakte og blot gør, at de ikke umiddelbart er synlige.

Som regel er det tilstrækkeligt med en enkelt komplet overskrivning med specialsoftware til at slette data, selvom forskellige standarder og best practices angiver alt mellem tre til syv overskrivninger.

I forbindelse med kassering af harddiske kan man overveje afmagnetisering (også kaldet degaussing), hvilket sikrer, at alle data slettes fuldstændigt og at harddisken bliver ubrugelig.

Det er indlysende, at forebyggelse er det bedste middel til at sikre virksomhedens forretningskritiske data.

Det er selvfølgelig godt at vide, at eksperter såsom DriveSavers og Kroll Ontrack kan udføre mirakler med datagendannelse på såvel RAID-systemer, krypterede diskenheder som SSD'er, men ikke desto mindre bør regelmæssig backup altid være første forsvarslinje mod tab af data.

Test desuden regelmæssigt dine backups, så du sikrer dig, at dine værdifulde data uden problemer kan gendannes fra backup, hvis uheldet er ude.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering