Artikel top billede

GovCERT: Lev med Java-hul hvis Java er nødvendigt

GovCERT's anbefaling om sikkerhedshul i Java går stik imod anbefalingen fra andre sikkerhedseksperter.

Læs også:

Kæmpe sikkerhedshul i Java - Din netbank i fare

Myndighed: Danskerne skal deaktivere Java nu

"Man skal udvise påpasselighed og installere opdateringer, når de kommer."

Sådan lyder rådet fra GovCERT til de danske myndigheder, som tjenesten beskytter, om det nyeste hul i Java.

Det fortæller Thomas Kristmar, der er chef for Krisestyrings- og Operationsafdelingen i Center for Cybersikkerhed.

Sikkerheden ligger i følge Thomas Kristmar i, at myndighederne sørger for, at deres medarbejdere udviser påpasselighed med, hvilke hjemmesider, de besøger fra arbejdscomputeren, eller bruger en ekstra browser kun til surf.

"Men de myndigheder, som har valgt at tilslutte sig GovCERT, de har så også den fordel, at vi selvfølgelig monitorer efter udnyttelsen af sårbarheden," siger Thomas Kristmar.

Dermed går den statslige GovCERT, som hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, stik imod sikkerhedsrådene fra myndigheder i andre lande.

Her er budskabet hos eksempelvis det svenske CERT og US Homeland Security klart: Slå Java fra i din browser.

Til det siger Thomas Kristmar, at når det drejer sig om en 0-dags-sårbahed, så må kunden finde de metoder, som passer til den pågældendes forretning.

"Hvis man eksempelvis har et forretningsmæssigt behov for at bruge Java, så er det jo dem, der har forretningen, som skal finde ud af, hvilke forretningsmæssige konsekvenser det vil have for dem at imødegå det," siger han.

Forretning vigtigere end sikkerhed

Men andre ord vil kunderne altså ikke altid kunne forvente, at de kan få arbejde fra hånden uden Java. Og derfor bliver de nødt til at ignorere sikkerhedsadvarslen. 

Hvorfor anbefaler I ikke myndighederne, som jo har kritisk information og personfølsomme data, at slå Java fra, selvom de måske bliver nødt til at vente med at arbejde videre, til der kommer en løsning? 

"For myndighederne handler det også om, at de skal have en holdning til, hvad den forretningsmæssige konsekvens er af beslutningen (om at slå java fra, red.)," siger Thomas Kristmar.

Han peger på, at der tilbage i august var en lignende 0-dags-sårbarhed i Java, og at det vil ske igen. 

Han supplerer med, at det er normalt, at der altid er en vis mængde it-sårbarheder. 

"Og så er vores bedste bud at udvise påpasselighed. Det, vi gør for vores kunder, er at monitore, så vi kan varsle, hvis der så sker noget mod kunderne," siger han.

Påpasselighed kan ifølge Thomas Kristmar eksempelvis være at anvende en anden særlig browser til surf. 

Hvorfor siger I "brug Java, men udvis påpasselighed" når så mange andre siger: "Slå det fra?" De har vel også forretningskritiske ting i USA?

"Der kan være forskel på, hvad man har. Vi har måske nogle andre forretnignsmæssige hensyn, som gør det nødvendigt at benytte Java."

Hvis du siger, at myndighederne ikke behøver at slå Java fra, så behøver Hr. og Fru Jensen vel heller ikke at gøre det? 

"Jeg udtaler mig ikke om Hr. og Fru Jensen. Jeg udtaler mig om myndighederne. Og der ligger også en forretningsmæssig beslutning i det," siger han.

Læs også: 

Kæmpe sikkerhedshul i Java - Din netbank i fare 

Myndighed: Danskerne skal deaktivere Java nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere