Artikel top billede

EU anklager Google for web-snyd

Google er frikendt for at manipulere sine søgeresultater i USA. Men EU har ikke tænkt sig at lade Google slippe så let.

Forleden besluttede det amerikanske konkurrence-tilsyn Federal Trade Commission (FTC) at stoppe en undersøgelse af Googles forretnings-metoder. I løbet af den 19 måneder lange undersøgelse har FTC ikke fundet beviser for, at Google har misbrugt sin dominerende position på søgemarkedet.

Men det ser ud til, at EU nu vælger en noget hårdere kurs overfor Google end de amerikanske myndigheder. EU-konkurrencekommissær Joaquín Almunia truer med en monopol-sag mod Google, hvis ikke selskabet ændrer sine søgemaskine-indstillinger med det samme.

Helt konkret handler det om, at Google anklages for at favorisere sine egne produkter i søgeresultaterne på bekostning af produkter fra konkurrenterne. Hvis man søger efter "e-mail", er det eksempelvis Googles egen Gmail-tjeneste, der lander blandt de første resultater.

FTC har ikke fundet beviser for, at Google manipulerer sine søgninger.

Joaquín Almunia er dog overbevist om, at Google misbruger sin dominerende position på søge-markedet til at lede brugerne over til sine egne tjenester.

"Vi er stadig i gang med en undersøgelse, men min overbevisning er at de leder trafik videre," siger Joaquín Almunia til Financial Times.

EU-kommissæren er bekymret over den måde, Googles egne tjenester bliver præsenteret på i søgemaskinens resultater. Der forhandles i øjeblikket for at nå en aftale mellem EU og Google.

En af de mulige løsninger kan være en ordning, hvor det bliver markeret klart og tydeligt når Googles egne tjenester får særbehandling i søgeresultaterne i forhold til konkurrenternes tjenester.

Google har hele tiden hævdet, at alle tjenester bliver behandlet på lige vilkår. Efter FTC-sagen har Google alligevel valgt at gennemføre to frivillige ændringer i sine produkter. Fremover bliver det lettere for websteder at få fjernet indhold fra søgemaskinen, og der kommer nye muligheder for at eksportere data fra Google AdWords.

Flere af Googles rivaler som Microsoft, Nokia og TripAdvisor har slået sig sammen i konsortiet FairSearch.org, som kritiserer selskabet for monopol-misbrug.

Google skal aflevere ændringsforslag til EU-Kommissionen inden udgangen af måneden, ellers kan selskabet risikere at blive pålagt en bøde og andre sanktioner.

Forskellen mellem EU og USA's holdning til Google kan blandt andet forklares med, at monopol-lovgivningen er anderledes, og desuden står Google stærkere i Europa, hvor det håndterer mere end 90 pct. af alle søgninger, siger Joaquín Almunia til avisen.

Det er generelt sværere at bevise monopol-misbrug i USA, hvor der til gengæld er flere muligheder for at forbrugere kan føre private retssager med krav om erstatning.

EU gennemfører samtidig en separat undersøgelse af Googles mobile platform Android, som stadig befinder sig på et tidligt stadie.

FTC konstaterede i den amerikanske undersøgelse, at Google har misbrugt sin position, når det gælder patenter til mobil-teknologi.

Det fik Google til at indgå et forlig med FTC, som betyder, at Google skal give sine konkurrenter adgang til grundlæggende smartphone- og tablet-teknologier fra datterselskabet Motorola. Det gamle selskab er en af pionererne inden for mobiltelefoni og ejer mere end 17.000 patenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere