TDC og Telia tilbageholdende med turbo-net

Hverken TDC eller Telia er umiddelbart klar til at lancere datateknologien EDGE, som sætter turbo på mobilnettet. Modsat Sonofon ser de to selskaber mest EDGE som et supplement til 3G-nettene, selv om analytiker finder potentialet langt mere interessant.

Sonofon får ikke umiddelbart konkurrence, når selskabet efter alt at dømme i løbet af kort tid lancerer datateknologien EDGE på det danske marked.

EDGE sætter datahastigheden på de eksisterende GSM-mobilnet kraftigt i vejret i forhold til den eksisterende GPRS-teknologi.

Ifølge Sonofon kan EDGE sætte fart i udviklingen af markedet for mobildata. Det kan selskaberne, som har et 3G-netværk, hvor datahastigheden er endnu højere, nyde godt af.

Samtidig koster det kun en brøkdel af de krævede milliardinvesteringer i 3G at rulle EDGE ud - vel at mærke til hele befolkningen. Desuden tyder alt på, at kunderne i det kommende år får langt flere EDGE- end 3G-telefoner at vælge mellem.

Hverken TDC eller Telia mener dog at kunne udnytte EDGE til at sparke det mobile datamarked i gang. I stedet ser begge selskaber teknologien som et supplement til deres 3G-netværk.

- Vores leverandører begyndte at tale meget om EDGE for et år siden. Det er ingen erstatning for 3G, men måske et bindeled. Man kan forestille sig, at vi dækker 30 procent af befolkningen med 3G og bruger EDGE til resten af landet, siger Jesper Brøchner, administrerende direktør for Telia Mobile.

Direktøren for TDC Mobil, Mads Middelboe, mangler stadig at blive overbevist om, at EDGE kan lige så meget som 3G. Heller ikke han ser EDGE som en erstatning for 3G.

- Men det kan være et relevant supplement til at opnå større dækning i yderområderne, siger Mads Middelboe.

Han ser lige nu ikke noget behov for den ekstra ydelse, som EDGE giver i forhold til GPRS. Alle danske mobilselskaber har GPRS i produktkataloget i dag.

Torben Rune, direktør for telekonsulentfirmaet Netplan, forstår ikke, hvorfor mobilselskaberne tøver med EDGE.

- For en brøkdel af det beløb, som det koster at dække 80 procent af befolkningen med 3G, kan de indføre EDGE på hele deres GSM-netværk. Det er meget sjovere at lave en EDGE-tjeneste, vurderer han.

TDC, Telia, Orange og 3, som alle har en 3G-licens, skal dække 30 procent af befolkningen med de nye netværk inden udgangen af i år og 80 procent af befolkningen i 2008.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere