Læs også:
Danske CIO'er nægter: Vil ikke være driftsslaver
Har vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?
Den moderne CIO skal ikke bare kunne lidt af hvert - han skal mestre det hele.
Sådan er kravene i hvert fald nogle gange, når virksomheder søger efter CIO'er.
På listen står blandt andet fantastiske kommunikations-evner, at han skal være strategisk tænkende, have forretnings-forståelse, en stor it-viden og et hav af andre ting.
Problemet er, at man med de mange krav ikke snævrer ind til de primære behov, skriver CIO-rådgiver Marc Cecere fra Forrester i et blogindlæg.
Her er de grundlæggende behov
Han mener, at man grundlæggende skal stille to spørgsmål, når man er på udkig efter en ny it-chef:
- Hvilke problemer og muligheder står organisationen over for i de kommende år?
- Hvor godt rustet er de nuværende medarbejdere til at håndtere disse?
Forrester-rådgiveren kommer med et eksempel med en mellemstor organisation i uddannelsessektoren, hvor man har en række grundlæggende behov med at få help desken optimeret, få styr projekterne, kontrakter og så videre.
Den idéelle kandidat er derfor en, der først og fremmest kan få styr på alle de ting, fordi it-afdelingen ellers aldrig vil kunne blive en mere forandrings-understøttende del af organisationen.
Hvor går du på kompromis?
Et anden eksempel er en stor organisation i den finansielle sektor, hvor it grundlæggende kører fornuftigt, men hvor der er et behov for, at it-afdelingen skal blive en mere aktiv spiller i forhold til at skabe innovation og vækst i virksomheden, en strategisk del af forretningen.
"Her havde de ikke brug for en, der kunne reparere. De eksisterende it-medarbejdere var højt kompetente i alle it-processer, så CIO'en kunne være en uden hands-on i driften og i stedet primært tage sig af det, når der var undtagelser," skriver Marc Cecere for at illustrere, hvor forskellige kravene til it-chefer og CIO'er kan og bør være.
"Få virksomheder vil kunne få alt, de ønsker sig af en CIO eller anden leder på et stort område. Tricket er at vide, hvor du kan gå på kompromis," skriver Mark Cecere.
Læs også: