Læs også:
Snart erstatter smarte it-løsninger dit lægebesøg
Her er tegningerne til Danmarks næste EPJ-skandale
85 kronisk syge og ældre har gennem det sidste halve år været prøvekaniner i et stort opslået velfærdsprojekt med formålet at teste muligheden for telemedicin.
Mens borgerne er blevet udstyret med touchscreens og andet udstyr, er der blevet afholdt omkring 1.500 videomøder mellem borgere og sundhedspersonale gennem de seneste mange måneder.
Men det viser sig nu, at der ligger store sten på vejen i forhold til at opnå potentielle millionbesparelser i sundhedssystemet.
"Som netværksdækningen er nu, er vi desværre ikke i stand til at præsentere en positiv business-case," lyder det ifølge Kommunernes IT Magasin fra Kirsten Skovrup, kontorchef i Aalborg kommune og projektleder på Online Velfærd.
Skærme fryser
Forsøget har nemlig vist store bredbåndsproblemer i form af blandt andet fastlåste skærme og lydudfald.
Projektet har samtidig gjort det klart, at op imod en tredjedel af de personer, der er i målgruppen for Online Velfærd, alene på grund af deres bopæl og dermed svage bredbåndsforbindelser er afskåret fra de omkostningsbesparende videokonsultationer.
"Der har nogle steder været problemer med, at billedet fryser, og lyden falder ud - det kører lidt op og ned med modtagelsen. Og hos en tredjedel af borgerne er det umuligt at gennemføre møderne på grund af for dårlig netværksforbindelse," udtaler Kirsten Skovrup til Kommunernes IT magasin.
Vækker bekymring på Christiansborg
Projektet er støttet af fonden for Velfærdsteknologi og har udover Aalborg været prøvet af i Greve, Aabenraa og Kerteminde.
KMD står bag den teknologiske løsning, som der ifølge magasinet også har været børnesygdomme med.
I den forbindelse er der dog en softwareopdatering på vej, der kan afhjælpe noget af problemet.
Opdateringen betyder nemlig, at løsningen fremover kun vil kræve 0,5 mbit i stedet for 1,5 mbit i både up- og download i dag.
Politiker stiller spørgsmål
Erfaringerne fra projektet har da også vakt bekymring på politisk plan, hvor Dansk Folkepartis it-ordfører Dennis Flydtkjær i en række §20-spørgsmål nu har afkrævet svar fra erhvervsminister Anette Vilhelmsen (SF).
Et af dem lyder:
"Hvad er ministerens holdning til, at en stor del af de forsøgspersoner, som indgik i et regeringsstøttet og offentligt finansieret forsøg med videobaseret ældreomsorg, havde så ringe bredbåndsforbindelser, at billedet frøs eller forsvandt under samtaler med kommunen?"