Artikel top billede

Her er vores tre bedste elektronikkøb i år - hvad er dine?

2012 har budt på massevis af super-mobiler, tablet-pc'er og ultrabooks? Vi har samlet redaktionens bedste elektronikkøb dette år og spørger: Hvilke produkter har du været mest tilfreds med at bruge penge på?

Her er vores tre bedste elektronikkøb i år - hvad er dine?

Der er ikke lang tid, til du sidder med familien og pakker julegaver ud. 

Men det ender sikkert med, at du får nogle hjemmehæklede strømper - igen i år.

Derfor har du måske allerede i løbet af 2012 givet dig selv en række elektronikgaver?

Er telefonen blevet udskiftet, eller hvad med computeren? Og har du investeret i en iPad, Nexus 7 eller en anden tablet-pc?

Der har været nok at vælge imellem, da året har budt på lanceringer af massevis af nye produkter.

Her på redaktionen er vi også blevet fristet til at bruge løs af sparepengene, og på de næste sider følger vores bedste it-indkøb i 2012.

Men hvad er dine? Hvilke elektronikkøb har du været mest tilfreds med i år?

Sæt dig til tasterne, og smid en kommentar.

Mikkel: Topkamera og fed fladskærm

Mikkel William Nielsen:

Takket være mit anmelder-job får jeg lov at prøve og teste en hulens masse elektronik.

Det er både en velsignelse og en forbandelse, for det er svært at gå tilbage til mit personlige og gamle grej, når jeg først har prøvet det nyeste nye - der skal afleveres tilbage. 

Derfor ender mit dankort lidt for ofte med at hyle som en opsprættet sparegris, når gadgetsamlingen bare skal udvides. 

2012 har været et særligt dyrt år, da tiden var inde til at pensionere mit gamle Nikon D300 og erstatte det med topmodellen Nikon D800

Det gamle spejlreflekskamera havde ellers været klippestabilt og i næsten fem år virkelig leveret varen, men det var tid til at skifte til en full frame-model og ikke mindst få mulighed for at optage HD-video. Samtidig blev opløsningen tredobbelt fra 12 til 36 megapixel.

Jeg har haft Nikon D800 i et halvt år nu, og jeg synes stadig ikke, at jeg er nået til bunds i alle dets avancerede funktioner. Det er en fornøjelse at arbejde med, og billedkvaliteten er imponerende. Mit bedste (og dyreste) elektronikkøb i år. 

Samsung Galaxy S III er også på top 3-listen over de bedste køb. Jeg testede mobilen i foråret sammen med en masse andre modeller, og jeg var ikke i tvivl om, at den Android-telefon måtte jeg eje. 

Egentlig er det jo meget mere end en telefon - det er en minicomputer. Og jeg bruger den konstant. Den store skærm på 4,8 tommer er suveræn, når der skal surfes eller skrives mail.

Dropbox-integrationen er også glimrende, og det er rart, at billeder og video både gemmes på mobil og online som backup. Og så har den ved et uheld fået en ordentlig røvtur i asfalten uden at gå i stykker. 

Mit sidste elektronikindkøb står der også Samsung på. Fladskærmen i stuen var flere år gammel og efterhånden blevet en it-oldsag, og derfor var det i foråret tid til at skifte.

Desværre var det en lidt dum periode at købe i, da de nye 2012-topmodeller havde været i butikkerne i en måneds tid, og priserne var skyhøje. De fleste af de billigere topmodeller fra 2011 var derimod næsten alle udgået, og derfor var det en rigtig øv-situation. 

Det lykkedes dog efter en del søgning på nettet at opspore en et år gammel Samsung UE40D8000 med et flot design og til en pris næsten 5.000 kroner billigere, end hvad de nye 2012-fladskærme i samme størrelse kostede. 

Feinschmeckere vil bemærke, at det ikke er den nordiske model, der hedder Samsung UE40D8005. I stedet er det den europæiske model, men den har fuldkommen samme funktioner og design som den "danske".

Da den nye fladskærm flyttede ind i stuen, var det ligesom at få pudset sine fedtede briller. Især HD-film står så skarpt, at det næsten er til at skære sig på de levende billeder.

Jacob: iPad i den ene hånd, god kaffe i den anden.

Jacob Ø. Wittorff

Den nye iPad (3) med retina skærm
For mit vedkommende blev gadget-året skudt i gang i marts, da Apple satte den tredje generation af sin iPad til salg i Danmark.

På overfladen ligner den en iPad 2 på en prik. Forskellen er dog åbenlys, når du først tænder for den, og retina-skærmen lyser op.

Jeg bruger ofte min iPad til at læse magasiner og længere artikler, og her gør retina-skærmen en enorm forskel. Med retina-opløsning står alt meget mere skarpt, og det er betydeligt mere behageligt at læse længere tekster. 

Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at jeg igen vil bruge en tablet uden en skærm på niveau med iPad'ens retina-skærm. Selv om den nye lækre iPad Mini er fristende, har skærmen samme opløsning som på en iPad 2, og derfor kommer jeg næppe til at investere i den.

iPhone 5

I sommer skete det, der desværre før eller siden sker for de fleste små-klodsede iPhone 4-brugere: Telefonen røg på jorden, og glasset flækkede.

Selv efter en tur hos en af de mange Apple-doktorer på Nørrebrogade i København blev telefonen aldrig helt perfekt igen. Derfor blev den nye iPhone 5 indkøbt.

Selv om Apple med iPhone 5 holder fast i den designlinje, der blev udstukket med iPhone 4, så forstår du først, hvor stor forskellen  i virkeligheden er, når du holder en iPhone 5 i hånden.

Telefonen er blevet tyndere og ikke mindst lettere, og det betyder, at det føles som en mindre telefon, når den ligger i din lomme.

Men paradoksalt nok er telefonen samtidig vokset på et af de mest afgørende punkter - nemlig skærmen. Og med tanke på, at telefonens byggekvalitet og materialevalg har fået et nøk opad, så virker den nye iPhone 5 som endnu et mindre 'magic trick' fra Apple. 

Nespresso Lattissima+

Denne nye Nespresso-maskine Lattissima+ er ganske vist ikke indkøbt til mig selv, men som en gave til mine forældre.

Det har i øvrigt den fordel, at når jeg bruger den, skal jeg ikke selv betale for de halvdyre kapsler. Nespresso-konceptets helt store akilleshæl.

Men det der til gengæld gør Nespresso genialt er, at det pludselig er blevet ufatteligt let at få god kop kaffe, der er klasser over en almindelig kop Nescafé og også bedre, end hvad de fleste af os kan præstere med en fuldblods espresso-maskine.

Kaffen er forseglet i de små kapsler, så den ikke bliver for gammel, og det kræver ingen barista-uddannelse at smide en kapsel i maskinen og skyde en kop af.

Lattissima+ udmærker sig ved, at den gør det ultra-let at lave en latte eller andre varianter af kaffe med mælk.

Du fylder ganske enkelt blot mælk i maskinens lille aftagelige beholder, trykker på latte-knappen og kort tid efter har du en latte. Når du er færdig, kan du blot tage beholderen med den resterende mælk og sætte den køleskabet, til du får brug for den igen. Mælkebeholderen kan naturligvis også gå i opvaskemaskinen.

Robert: Optage-grej og blandede æbler

Robert Hendel:

En ny diktafon fra Olympus

Jeg indledte året med at slå min gamle diktafon ihjel.

Det betød, at jeg måtte på jagt efter en ny, for en diktafon er nærmest uundværlig for mig.

Den nye diktafon måtte ikke være for dyr, og samtidig ville jeg ikke gå på kompromis med lydkvaliteten, da den skulle kunne klare at optage lyd til eksempelvis store keynote-præsentationer.

Valget faldt på Olympus VN-850PC plus en ekstern mikrofon (ME-52W) og en mikrofon (TP-7), som er beregnet til at optage telefonopkald.

Kombinationen har virket upåklageligt, og jeg har fået det, jeg gik efter: God kvalitet uden at skulle slippe kassen.

Hele pakken med herligheder kostede mig under 600 kroner inklusive levering.

Apple TV

Jeg havde faktisk svært ved at se, hvad jeg skulle bruge den lille sorte boks fra Apple til.

Den smarte lille streaming-kasse røg med i kurven, da jeg var på udkig efter nogle dimser til min iPhone i en Apple Store i San Francisco, og derfor har jeg sparet omkring 300 kroner i forhold til at købe den i Danmark.

Og nu, hvor jeg har den, har jeg svært ved at undvære den, for ligesom med iPad'en har jeg skabt mig et behov, jeg ikke vidste, at jeg havde.

Airplay-funktionen virker fantastisk, når jeg skal se NFL på mit tv via min iPad.

iPhone 5:
Heller ikke iPhone 5 var noget, jeg havde planer om at investere i, da jeg gik ind i 2012.

Jeg var faktisk mere end tilfreds med min iPhone 4S.

Desværre er jeg formentligt indehaver af den uofficielle verdensrekord i at få stjålet mobiltelefoner.

Senest skete det fordærdelige i slutningen af september.

Og så stod jeg pludselig og skulle have en ny telefon. Her var det nærliggende at købe den nyeste udgave af æblet, som lige var blevet lanceret, da der ikke var den store prisforskel på iPhone 5 og forgængeren iPhone 4S.

At jeg holdt fast i iPhone skyldes primært de mange apps, som jeg over de seneste år har investeret i. Ellers kunne min næste telefon meget vel have været en af modellerne med Android eller Windows Phone som styresystem.

Kasper: Flere hestekræfter på iPad'en

Kasper Villum Jensen:

Jeg sidder på en redaktion, hvor testprodukter og gadgets dagligt flyver ind og ud af lokalet, men på hjemmefronten er det ikke blevet til de helt store elektronik-indkøb i år.

Min klart bedste beslutning i år var at opgradere min 1. generations iPad med en iPad 3 med flere hestekræfter.

iPad'en kan sagtens ligge ubrugt ved sofaen i en måned for så en aften at blive genopdaget som en genial gadget, hvor jeg hurtigt kan få høvlet både den private og arbejds-indbakken i bund og komme videre til underholdning og opdagelse.

I øjeblikket er de mest brugte apps "Netflix" og læs-senere-tjenesten "Pocket". Jeg kan også bruge timer i iPad-optimerede apps som "ShowYou" og "Want". 

Jeg har valgt en 64GB/Wi-Fi-version for altid at have lidt film og tv-serier med på farten. Det er meget sjældent, at jeg savner dataforbindelse på landevejen, og skulle det blive nødvendigt, er det fjollet simpelt at bruge min iPhone som modem.

En lidt billigere gadget er mine røde Bagis høretelefoner fra Urbanears.

De koster kun 2-300 kroner og bliver næppe anbefalet af Hi-Fi-Klubbens ekspedienter, men de lever op til mine krav på cykelstien. De er holdbare og kan tåle lidt knubs. Ledningen er isoleret nok til, at det ikke støjer, når den støder mod ting, og gummi-puderne holder også tilpas meget støj ude til, at jeg ikke behøver at blæse hjernen ud med volumen-knappen i bund.

Den knaldrøde farve gør det i øvrigt ret nemt at finde høretelefonerne i diverse rodebunker og tasker.

I år stod min gamle MacBook Pro 15" af, så der var også behov for en ny bærbar. Jeg valgte beholde mit medlemskort i Apple-kulten, men "nedgradere" til en MacBook Pro 13".

Jeg har nu 2,9 GHz, 8 GB ram og 750 GB at jonglere med. Jeg er fint tilfreds, men ret sikker på, at jeg hopper endnu et trin ned, næste gang jeg skal på indkøb - og investerer i en MacBook Air i stedet. Med musik, dokumenter og film i skyen (Spotify/Netflix/Dropbox) har jeg ikke længere brug for den samme lagerplads.

Karim: Min sidste stationære pc

Karim Pedersen:

Jeg holder mig normalt tilbage fra at købe det seneste nye teknologi med ekstremt kort levetid og har heller ikke meldt mig ind i kapløbet om at eje den nyeste, hurtigste og mest funktions-tunge smartphone. Det skal helst være gennemprøvet teknologi, der fungerer. Den første generation af et nyt produkt eller teknologi er ofte født med masser af børnesygdomme. Så vil jeg hellere vente, indtil teknologien er mere moden.

Der er også undtagelser. Jeg fik fat i den første iPad, allerede tre dage efter den blev lanceret i USA i 2010, og det har jeg ikke fortrudt. Jeg bruger stadig iPad'en hver dag, men her i år valgte jeg så at købe den nye iPad (3'eren) med Retina-skærm.

Jeg besluttede at springe to'eren over, som "kun" gav en hastigheds-forbedring, og derfor har jeg også indtil videre valgt at ignorere den fjerde generation med hurtigere processor.

Men jeg er rigtig godt tilfreds med iPad 3, hvor skærmen har fået et markant løft. Det er rigtig lækkert at læse tekst på den flotte skærm, og der findes efterhånden mange apps, som udnytter den høje opløsning.

Jeg er nok en af dem, der er mest skeptisk i forhold til den nye iPad Mini, men jeg kan da ikke helt udelukke, at jeg alligevel bliver fristet til at købe iPad'ens lillebror til næste år. Men ellers er det nok Airplay-højtalere, der står øverst på ønskesedlen lige nu.

I år har jeg også investeret i den nye e-læser Kindle Paperwhite fra Amazon, som bruger elektronisk blæk. Amazon har forbedret skærmkvaliteten for hver ny generation, og denne gang er der touch-betjening og indbygget lys. Den egner sig kun til e-bøger, men den er til gengæld også perfekt til dette formål med sin paperlignende skærm og lange batteri-levetid.

Samtidig må jeg nok erkende, at e-læseren har en begrænset levetid. Det giver ikke så meget mening at bruge en mobil enhed kun til dette ene formål, når en tablet-pc kan så meget mere. Men E-Ink er stadig bedre til e-bøger end en almindelig tablet-skærm.

Mit tredje store it-køb i år er også lidt af en anakronisme. Det er en Acer Predator stationær computer. Et rigtig muskelbundt af en computer med Intel Core i7 processor, 12 GB hukommelse, hurtigt grafikkort og flere terabyte harddisk-plads. Den kan trække alle programmer uden at pive, og selv de mest krævende spil kører ganske flydende.

Det eneste minus er, at den mangler et SSD-lagermedie, og det næste projekt bliver at indbygge en Flash-disk og flytte Windows over på den for at gøre systemet endnu hurtigere.

Det var ønsket om at få en superhurtig og klippestabil computer, der fik mig til at købe en stationær computer, men det er også meget sandsynligt, at det bliver min sidste desktop-pc. Den stationære giver stadig den bedste balance mellem pris og ydelse, men fremtiden er mobil og bærbar.

I en cloud-verden er det ikke så vigtigt, hvor meget processorkraft og lagerplads du har under skrivebordet. Men for en gammel pc-nørd er det nu alligevel lækkert med sådan et computer-monster. Selv om de fleste af hestekræfterne slet ikke bliver brugt i det daglige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering