Ingeniørstuderende: Jeg tror på fremtiden

<b>Interview: </B>Der er ikke nogen hardcore iværksætter eller ny topchef, der gemmer sig i Nikolaj Hjelm Kaplan, som læser til civilingeniør med speciale i informatik på DTU. Det er derimod en mand, som også vil have tid til familien og have en menneskelig vinkel på sit arbejde.

Da Nikolaj Hjelm Kaplan valgte at læse til ingeniør med speciale i informatik på DTU, var der ingen større tanker bag det.

Han var blot glad for matematiske fag, og desuden havde hans fætre gået på DTU og anbefalet det.

Han er dog blevet positivt overrasket over ingeniørstudiet og er meget entusiastisk omkring sine studier.

Nu glæder Nikolaj Hjelm Kaplan sig til at blive færdig, selv om optimismen i branchen er faldet en del, siden han begyndte at læse i 1997.

Det har nu ikke påvirket ham så meget.

- Jeg glæder mig til at komme ud og prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Jeg går ud fra, at jeg kan få job i en mindre eller mellemstor virksomhed. Senere kunne jeg måske godt tænke mig at arbejde selvstændigt som en slags konsulent, siger 29-årige Nikolaj Hjelm Kaplan.

Undervejs i sit studieforløb har Nikolaj Hjelm Kaplan haft et fag om brugerorienteret problemløsning. Et ret humanistisk fag, som har givet ham nogle helt andre idéer til, hvad man kan med en teknisk uddannelse.

- Jeg har ikke lyst til at sidde på en arbejdsplads og kun have kontakt med andre teknikere. Det interesserer mig langt mere at kommunikere med folk, som ikke ved så meget om teknikken. Så jeg kommer med noget viden, men også skal lytte til brugerne, siger han.

Arbejdsmarkedet kølnet

Nikolaj Hjelm Kaplan begyndte at læse i 1997 og har i løbet af sin studietid fået to børn med efterfølgende barselsorlov. I mellemtiden har der også været et it-krak og en recessionsperiode, og det har betydet at han har skruet forventningerne til løn noget ned.

Men også forventningerne fra arbejdsgiverne kan blive for store.

- Vi blev inviteret ud for at besøge en større konsulentvirksomhed, og det var helt tydeligt, at de helst ville have nyuddannede, som i perioder kunne arbejde mindst 70 timer om ugen og rejse meget. Og det har jeg ikke lyst til, når jeg har familie, siger han.

- Men jeg tror nok, at jeg skal finde arbejde. Det er jeg ikke så bekymret for. Det må for eksempel være en fordel, at jeg har børn. Så skal jeg ikke ud og have barselsorlov, når jeg er ansat, siger Nikolaj Hjelm Kaplan.

Synlighed og ambitioner

En af de måder, man som civilingeniørstuderende kan bruge til at gøre sig synlig over for virksomhederne er at skrive et projekt for en virksomhed. Men den mulighed har Nikolaj Hjelm Kaplan ikke benyttet sig af.

- Nogle vejledere fraråder det faktisk, fordi de mener, at det kan blive et lidt for praktisk orienteret opgaveforløb. De studerende kan blive stressede af, at opgaven skal være færdig, og der er måske ikke tid til at lave nok teori, siger han.

I øjeblikket skriver Nikolaj Hjelm Kaplan på sit afgangsprojekt, som handler om sikker kommunikation over usikre netværk som for eksempel internettet. Han regner med at være færdig til sommer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere