Artikel top billede

Sådan har Carlsberg fået styr på sine it-leverandører

Ved hjælp af simple forbedringer undgår Carlsberg juridiske efterspil med sine leverandører.

Læs også:
Så mange kunder oplever juridiske konflikter med leverandører

Tidligere brugte Carlsberg ikke særlig meget krudt på at definere kontrakter med leverandørerne.

Det har skabt problemer for virksomheden, der tidligere anskuede it-projekter og services som en metervare.

Men efter flere dårlige oplevelser med leverandører er det nu lavet om. Carlsberg har fundet den formular, der virker for dem.

Formularen består af lige dele fokus på kontraktformulering og forventningsafstemning med leverandøren.

Statistikken viser, at øl-producenten langt fra er den eneste virksomhed, der har bagagen fuld af dårlige oplevelser.

En undersøgelse fra Danske IT-Advokater viser, at 69 procent af de 1.000 største danske virksomheder oplever juridiske tvister og konflikter med deres leverandør.

Kontrakterne er blevet skarpere

"Vi var tidligere ikke gode nok til at præcisere vores kontrakter," erkender Mads Madsbjerg Hansen, der er ansvarlig for it-service ved Carlsberg.

Tidligere var det typisk kun én person, der var med til at udforme kontrakterne til Carlsbergs it-leverandører.

Men nu har virksomheden spredt ansvaret, så flere forskellige kompetencer får et ord med på vejen.

"Vi sætter et team sammen med folk, der har it-, it-juridisk- og indkøbsbaggrund. Hvis vi kun lader én af parterne føre pennen, overser vi let noget eller kommer til at vægte den ene dimension på bekostning af de andre," siger Mads Madsbjerg Hansen og fortsætter:

"Det er nemt at få ting til at lykkes i én dimension, men det er svært, når man både skal have en god pris, en god service og sikre at din kontrakt er i orden."

At kontrakterne er blevet skarpere, er noget der mærkes hos Carlsberg.

"Med en kontrakt, der er rigtigt udformet, er det jo meget nemt at slå op i kontrakten og afgøre uoverensstemmelser med det samme. Kan man ikke det, så påvirker det begge parter," siger Mads Madsbjerg Hansen

Her er det vigtigste for et forhold

Det handler om forventningsafstemning

Mads Madsbjerg Hansen mener, at andre virksomheder kan komme langt ved at bruge mere krudt på god gammeldags forventningsafstemning.

"Men måden at løse mange løbende problemer på er jo ikke at slå op i kontrakten hele tiden, men at tage en snak over en kop kaffe og finde en fælles løsning."

Ved at få diskuteret uenigheder helt fra begyndelsen, kan du undgå at gøre brug af dine jurister senere.

"Jo bedre kontrakten er, jo større er sandsynligheden for, at den kan blive nede i skuffen. Vi vil jo helst bruge det juridiske krudt, allerede når kontrakten laves, så vi undgår de efterfølgende konflikter," siger Mads Madsbjerg Hansen.

Dedikeret hold sikrer kontrakterne

Carlsberg trækker mest på interne it-juridiske muskler, når kontrakterne udarbejdes.

Men virksomheden har ikke noget problem med at tage eksterne kompetencer med på råd.

"Vi har oprettet et dedikeret hold, der arbejder med kontrakterne. Holdet arbejder tæt sammen med virksomhedens interne juridiske eksperter og indkøbsfolk," siger Mads Madsbjerg Hansen.

"Vi bruger også deciderede indkøbsfolk her, men vi skal også have folk med, der har viden omkring it-området, før det bliver godt," mener Carlsberg-chefen.

Læs også:
Så mange kunder oplever juridiske konflikter med leverandører




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere