Computerworld News Service: Facebook hævder, at der er grundlag for, at en virksomhed kan anfægte databeskyttelses-myndighederne juridisk, hvis de får beføjelser til at opkræve bøder på to procent af virksomhedens globale omsætning for brud på databeskyttelses-lovene.
Facebook vurderer, at Europa-Kommissionens foreslåede sanktionsordning - som beskrives i kommissionens forslag til generel forordning om databeskyttelse - desuden kan resultere i, at virksomheder fra blandt andet USA vælger at undlade at drive forretning i EU, hvilket kan betyde, at der skabes færre job.
Herudover hævder Facebook, at den foreslåede forordning kan underminere de fordele i forhold til sikring af privatlivets fred, som ellers er del af formålet.
Facebooks standpunkt på området er blevet afsløret efter kampagnegruppen europe-v-facebook.org offentliggjorde Facebooks svar på en høring gennemført af Irlands databeskyttelseskommissær angående kommissionens forslag.
Gruppen fik adgang til dokumentet, der blandt andet indeholder Facebooks svar i forbindelse med en ansøgning om aktindsigt.
Her skriver Facebook: "Det høje niveau af potentielle sanktioner for brud på reglerne risikerer at gøre forholdet mellem virksomheder og myndigheder stridbart og kan underminere internetvirksomheders incitament til at investere i EU."
Selskabet tilføjer: "Facebook er bekymret for, at størrelsen af potentielle bøder vil virke som en hæmsko for innovation og deraf følgende skabelse af job hos internetvirksomheder."
"Det kan blive et stort problem for EU, da internetsektoren anses i udbredt grad for at være den største kilde til skabelse af job og vækst i en ellers dårlig økonomi.
Facebook fremhæver yderligere, at de høje potentielle bøder "kan modvirke erhvervslivets åbne engagement med myndighederne."
Langtrukne retssager
Denne indirekte formulerede trussel fortsætter:
"I sidste ende vil dette ikke levere privacy-fordele lige så effektivt som en model, der er mindre stridslysten. Den foreslåede ordning vil sandsynligvis føre til langtrukne retssager til potentielt store omkostninger for staten."
Europa-Kommissionens kommissær for retlige anliggender fortalte for nyligt justits- og indenrigsministrene fra EU's medlemslande, at hun var klar til at give indrømmelser til små virksomheder og den offentlige sektor i forbindelse med udformningen af de kommende databeskyttelses-regler.
Vivane Reding sagde i sidste måned ved en pressekonference efter et møde i rådssammensætningen retlige og indre anliggender (også kaldet RIA-Rådet) i Luxembourg, at de reviderede regler har brug for at ramme "den rette balance," og at hun ikke ønsker at overbebyrde de små og mellemstore virksomheder.
"SMV'er er i forvejen fritaget for visse af kravene såsom at have udnævnt en direktør for databeskyttelse. Kommissionen er klar til at se på, om denne dispensation for SMV'er kan udvides til andre områder, ligesom vi også kan se på at tilføje yderligere fleksibilitet ved hjælp af en tilgang, der tager højde for mængden og følsomheden af de data, der behandles," udtalte Reding.
Hun stod dog fast på, at hun ikke vil falde i lobbyisternes fælde og begynde at give indrømmelser til SMV'er, som i virkeligheden er designet til at hjælpe de store multinationale virksomheder.
Oversat af Thomas Bøndergaard