Kommunal-bestyrelsen i den tyske storby Freiburg planlægger at skrotte den open source-baserede kontorpakke OpenOffice, som byens mange ansatte i dag anvender.
I stedet vil byens myndigheder vende tilbage til Microsoft Office, som Freiburgs administration anvende før den i CC gik over til OpenOffice.
Beslutningen har omgående fået ryske open source-udviklere til at reagere aggressivt.
De mener, at Freiburg anvender gammel software, som bør opgraderes til de nyeste versioner af LibreOffice eller OpenOffice fremfår at vende tilbage til Microsoft.
Performance-problemer og frustrationer
Freiburgs byråd har offentliggjort et papir, hvor beslutningen diskuteres.
Her fremgår det, at byrådet hælder til at migrere fra den nuværende OpenOffice 3.2.1 - som anvendes i kombination med Microsoft Office 2000 - og over på Microsoft Office 2010.
Byrådet vurderer, at det vil føre til performance-problemer, frustrationer for både internt ansatte og eksterne leverandører og en stedse forværret situation, hvis de offentligt ansatte også i fremtiden skal anvende OpenOffice.
"Derfor er en ny Microsoft Office-licens afgørende for effektiv drift," hedder det i papiret.
Kombination
Freiburg har anvendt en kombination af OpenOffice og Microsoft Office 2000 siden 2007.
Beslutningen om, at alle kommunens ansatte skulle anvende OpenOffice til digital korrespondance, har dog udløst en række problemer, da Microsoft Office i dag må regnes for en standard, når det gælder ekstern kommunikation.
Desuden har kommunens ansatte haft problemer med, at dokumenter tilsyneladende blev formatteret helt tilfældigt, når de blev åbner af andre programmer end OpenOffice.
Ligeledes har der været konverterings-problemer mellem præsentations-programmerne Power Point og Impress.
Byrådet mener desuden, at spreadsheet-programmerne Calc og Impress har været væsentligt dårligere end Microsofts Excel.
Det tyske byråd fremhæver også, at det oprindeligt forventede, at udviklingen af OpenOffice ville gå hurtigt, samt at programmet ville vinde udbredelse i de offentlige myndigheder. Dette er dog ikke sket.
I Tyskland er det således kun München og Freiburg, der anvender OpenOffice i stort omfang, og der er for tiden ingen tegn på, at open source-baserede kontorprogrammer vil få et stort gennembrud i den offentlige sektor, hedder det.
Byrådet skriver, at den anvendte version af OpenOffice ikke længere bliver videreudviklet.
Tilbage står muligheden for at skifte til LibreOffice eller Apache OpenOffice.
Det er dog ikke muligt at anvende OpenOffice alene til tekstbehandling, mener byrådet, der peger på, at kun 80 procent af kommunens dokumenter kan skrives med et open source-program.
"Med spreadsheet og præsentationer bliver det tal betydeligt lavere," hedder det.