Læs også:
Nyt fiber-udbud kan blive en bombe under TDC
TDC raser: Dristigt fiber-udbud er ulovligt
"Brandærgerligt."
Sådan lyder reaktionen fra Niels Erik Kjærgaard, kommunaldirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune, efter at kommunen i sidste uge måtte trække et omdiskuteret fiber-udbud tilbage.
Et udbud, der udover levering af fiber til kommunens egne institutioner, stillede krav om levering af fiber til samtlige borgere og virksomheder i kommunen.
Tilbagetrækningen er sket, fordi det viste sig, at prisen fra de to bydere, TDC og EnergiMidt, sprængte kommunens budgetrammer.
"Vi har haft sagen politisk behandlet og har haft en god diskussion af de indkomne bud. Men på grund af økonomien i tilbuddene, er vi blevet nødt til at stå af. Vi har så iværksat en plan b om, at man kobler kommunens institutioner op via de statslige aftaler med Nianet," lyder det fra Niels Erik Kjærgaard.
En masse tid, penge og kræfter er nu gået spildt, men Niels Erik Kjærgaard afviser, at kommunen, der fik ekstern hjælp fra telerådgivningsfirmaet Netplan, kunne have forudset, at de kommunale budgetter ikke harmonerede med den stort opslåede fiber-udrulning.
"Vi har ikke haft en klar fornemmelse af, hvor det pegede hen i kroner og ører, men vi kan jo se, at andre virksomheder ser et marked i det her. Vi kan jo for eksempel se, at SE (tidligere Syd Energi, red.) kommer sydfra på markedsmæssige vilkår," siger Niels Erik Kjærgaard.
Han tilføjer, at forventningerne til kommunens egen investering spændte fra nul kroner til "et meget højt tal".
Kommunen vil låne penge til bredbåndsudrulning
Selv om kommunens borgere og virksomheder altså ikke i første omgang får fiber, er planerne langt fra opgivet.
"Økonomiudvalget har opfordret os til at arbejde videre med intentionerne i udbuddet. De har bedt os om at komme med et oplæg til politikerne til den kommende budgetlægning," siger han og uddyber, hvad man helt konkret pønser på.
"Hvis vi skal have de millioner på bordet, må vi presse på over for de statslige myndigheder. Det kunne være en god ide at lægge ind i regeringsforhandlingerne, at man skal have en lånemulighed til at investere i bredbåndsetablering," siger han og tilføjer, at bredbåndsinvesteringer bør sidestilles med investeringer i andre former for infrastruktur som for eksempel anlæggelsen af motorveje.
"Vi vil gerne have reglerne ændret, så det bliver muligt at optage lån til den slags investeringer," siger han.
Han fortæller, at han forventer slaget skal slås til foråret, når regeringen forhandler budget med landets kommuner.
Ifølge kommunaldirektøren er det ikke kun medierne, der har fulgt sagen med interesse.
Flere kommuner har henvendt sig for at høre mere om kommunens bredbåndsplaner.