Reaktionerne på regeringens initiativ til, der skal give Danmark førertrøjen inden for teknologiudvikling, spænder fra "god idé" til "uigennemtænkt".
Det er ikke engang sikkert, at regeringen kan få flertal, mener politikere fra oppositionen og støttepartierne.
Så mens brancheorganisationerne Dansk Handel & Service (DHS) og IT-Brancheforeningen er glade for, hvad DHS kalder et "positivt fokus på manglende forskning", så står politikerne uden for regeringen på nakken af hinanden for at kritisere fonden.
Regeringen vil lægge 16 milliarder kroner, som stammer fra olieindtægterne i Nordsøen, i en særlig fond, som skal støtte dansk forskning i nanoteknologi, biotek, it og kommunikationsteknologi.
Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten er Dansk Folkeparti, de radikale og Kristendemokraterne enige om, at fondens formål er for smalt. Projektet kræver accept fra disse tre partier, fordi de var med til at forhandle aftalen om Nordsø-pengene igennem.
- Det er kortsigtet at sige, at vi skal have noget for pengene. Det er grundforskningen, der giver overraskelser, siger Jesper Langballe, forskningsordfører for Dansk Folkeparti.
Også finansordføreren i Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, er forundret over planerne.
- Det kan da godt være, at det er fornuftigt at bruge penge på forskning, men aftalen er, at de skal bruges til at betale af på gælden. Hvis planen i den økonomiske fremskrivning Danmark 2010 ikke holder, hvordan sikrer vi så, at de konservative ikke kommer rendende og vil skære i efterlønnen, spørger Kristian Thulesen Dahl i Jyllands-Posten.
Arrogance
I Børsen mener bladets politiske redaktør. Anders Krab-Johansen, at fonden skal gøre regeringen mere populær hos de "yngre og erhvervsaktive".
Redaktøren advarer dog om, at det kan blive et problem, at Fogh ikke umiddelbart har flertal for forslaget, som han kalder "en nødvendig overraskelse".
Dansk Folkeparti og de radikale blev informeret telefonisk umiddelbart inden det pressemøde, hvor Fogh præsenterede sine planer, og det falder den radikale leder, Marianne Jelved, for brystet.
- Regeringen udviser en betydelig arrogance over for aftalepartnerne, noterer hun over for Jyllands-Posten.
Træerne vokser ikke ind i himmelen
Socialdemokraterne står udenfor Nordsø-aftalen og vil derfor ikke blive indbudt til senere drøftelser om fondens praktiske udformning.
Forskningsordfører fra Socialdemokratiet Lene Jensen kalder i Berlingske Tidende fondens idé rigtig, men har dog forbehold.
- Det er en rigtig tankegang at bruge store ekstraindtægter til forskning. Fremtidens velfærdssamfund skal ikke sikres ved nedskæringer, men ved investeringer i netop forskning og udvikling, siger Lene Jensen til avisen.
Lene Jensen mener også at det er vigtigt, at der satses på grundforskning.
Hun henviser også til, at ikke engang den nye fond kan bringe Danmark op på målsætningerne fra Barcelona-aftalen, hvori Danmark forpligter sig til at bruge én procent af bruttonationalproduktet på forskning. Selv med midlerne fra fonden ligger Danmark et kvart procentpoint under målet.
Fonden trues ikke af uenighed
Økonomiminister Bendt Bendtsen (K) afviser dog over for Jyllands-Posten at fonden er truet på eksistensen, bare fordi støttepartierne ikke er umiddelbart er enige.
- Hvis vi mangler penge, supplerer vi med salg af andre statslige aktiver som Post Danmark eller DONG. Fondens størrelse ligger fast, navnet kan vi ændre, siger Bendt Bendtsen til Jyllands-Posten.
Fondens grundlag er i alt 16 milliarder kroner, som sættes ind i rater på to milliarder kroner om året de næste otte år. Fonden udbetaler afkastet af oliepengene til forskning i Danmark. Hvis det lykkes at få en forrentning på fem procent, bliver der 800 millioner kroner om året til forskningen, når fonden er udbygget i 2012.
Ifølge oplægget skal fonden have en selvstændig bestyrelse, som bestemmer, hvilke projekter den skal støtte.