50 it-ansatte hos SAS på overenkomst hos fagforbundet Prosa kan sammen it-folk fra flere andre fagforbund blive ramt af den redningsplan, som SAS satte i værk mandag.
Flyselskabet meldte mandag en storstilet redningsplan ud, som blandt andet betyder, at de ansatte skal 15 procent ned i løn for at gøre virksomheden konkurrencedygtig.
Der er tale om gennemgribende overenkomstmæssige ændringer hos store dele af personalet, som ifølge SAS får nye arbejdsvilkår.
Outsourcing, frasalg, nedlæggelse af 800 adminstrative stillinger, centralisering og effektivisering skal bringe antallet af ansatte ned fra 15.000 til 9.000.
Siger de ansatte hos SAS ikke ja til nye overenkomster, vakler redningsprojektet, fremgår det af udmeldingerne fra SAS.
Har opbakning til planen
"SAS har opbakning til planen fra sine banker og hovedejere (den svenske, danske og norske stat samt KAW). Opbakningen i form af lånekreditter er betingede af at de nye overenskomster er underskrevne.
Hvad SAS' strategi konkret kommer til at betyde for it-folkene, ved Prosa endnu ikke, fordi SAS endnu ikke har henvendt sig.
Det fortæller John Jørgensen, der er faglig sekretær hos Prosa.
Årsagen til dette er, at SAS' med så mange overenskomst-forhandlinger på én gang vil får de største og vanskeligste arbejdsområder og grupper på plads først, fortæller John Jørgensen.
"Vi indgår på lige fod med alle de øvrige organisationer i denne her proces, men det er de flyvende personalegrupper som først kommer til forhandlingsbordet," fortæller han.
Han fortæller, at det først er fremmest er SAS' valg af fremtidige it-dispositioner, som kan komme til at påvirke it-medarbejderne.
"Vi ved ikke på nuværende tidspunkt, hvad det er for nogle detaljerede planer SAS sidder med," siger han.
Han fortæller, at Prosa forventer at processen kommer til at gå hurtigt, og at fagforbundet derfor snarligt bliver kaldt ind.
Ifølge TV2 News har den svenske topchef hos SAS tirsdag fortalt, at der er tale om reelle forhandlinger om overenskomsterne, men at hans forhanlingsmandat er meget begrænset.
Rasler med sablerne overfor ledelsen
Flere faggrupper hos SAS har siden udmeldingen om redningsplanen raslet med sablerne overfor ledelsen, fordi de opfattede udspillet som et ultimatum.
Men hos Prosa fortæller John Jørgensen, at SAS-flyene i al fald ikke kommer til at stå ubenyttede på jorden på grund af danske it-folk.
"Vi er selvfølgelig ligesom andre grupper optaget af at bevare et flyselskab, der hedder SAS," siger han.
Optaget af at bevare it-arbejdspladser
"Men vi er måske i endnu højere grad optaget af at bevare it-arbejdspladserne i København," siger han.
SAS udmelding om at centralisere administrationen i Stockholm giver nemlig bekymringer i den retning for de it-ansatte, peger John Jørgensen på.
"Vi ved jo ikke om jobbene bliver i København eller om de ender i Stockholm," siger han.
Hvad der kommer til at ske, er på nuværende tidspunkt ukendt, understreger han.
"Det er absolut bekymrende og frustrerende for vores medlemmer," siger han om situationen.
Computerworld har været i kontakt med flere andre fagforbund, der repræsenterer ansatte it-folk hos SAS, men ingen har endnu overblik over situationen eller modtaget henvendelser fra SAS.
Det er trods gentagne henvendelser ikke lykkedes at få en kommentar hos SAS.