Ifølge de amerikanske eksportregler er Dell forpligtet til at sørge for, at virksomhedens computere ikke falder i hænderne på USA's fjender.
Derfor skal også danske kunder skrive under på, at de vil sikre, at computeren ikke ender på Cuba eller i andre lande, som er fjendtlige overfor USA.
Det ansvar kan forbrugeren ikke løfte, mener Willy Dyhr fra Forbrugerrådet, som kalder metoderne 'udanske'.
- Hvis forbrugeren siger ja til at sikre, at computeren ikke ender på Cuba, kan han jo retsforfølges, hvis computeren rent faktisk ender på Cuba. Køberen får ansvaret for at gennemføre amerikansk udenrigspolitik, og det er ikke et ansvar, som man kan tørre af på danske forbrugere. Desuden bliver der nok ikke mindre terrorisme i verden af det her, mener Willy Dyhr.
Dell ser anderledes på det.
- Vi mener, ikke at vi flytter ansvaret over på forbrugeren. Vi stiller de her spørgsmål for selv at leve op til vores ansvar som virksomhed, siger Peter Larsson, marketingschef hos Dell.
Gamle vilkår
- Vi har haft de her vilkår, og spurgt vores kunder om det her i fire år, og vi er som amerikansk virksomhed nødsaget til at gøre det for at leve op til amerikanske eksportregler, siger han.
I modsætning til andre amerikanske producenter af pc?er sælger Dell sine pc?er direkte til forbrugerne. Alle amerikanske virksomheder, der sælger direkte til slutbrugere er underlagt regler om at stille spørgsmålene.
Peter Larsson oplyser, at der ikke har været sager i Norden om overtrædelser af betingelserne, men det tilfredsstiller ikke Forbrugerrådet, at loven ikke har været praktisk anvendt på danske forbrugere.
- Dell bør holde de metoder ude af EU og gøre som de andre fabrikanter - nemlig lade producenten tage ansvar for sit produkt, siger Willy Dyhr.
Forhandlerne overtager ansvaret
Salgs- og marketingdirektør i Hewlett-Packard, Anders Herløv, føler lidt med Dell.
Som Dell er HP også amerikanskejet og dermed underlagt de samme eksportregler. Men da HP ikke sælger produkter direkte til forbrugere, indgås aftalen om videresalg med forhandlerne, som så har ansvaret for at overholde loven.
- Vores forhandlere skriver under på, at de ikke uden videre må sælge computere videre uden for Europa eller til lande, personer eller organisationer, der står opført på den amerikanske regerings "restricted parties list", siger Anders Herløv.