Artikel top billede

YouTube er den største ulovlige musiktjeneste i Danmark

Nu vil Koda have YouTube til at betale for at afspille dansk musik. Men Google får selv lov til at sætte prisen.

(Opdateret:) Selv om Youtube i manges øjne blot er en leverandør af kattevideoer og andre fjollede klip, så er videotjenesten også en utømmelig jukeboks af musik.

Derfor har komponister og musikere i længere tid forsøgt at få Google til at betale for at streame musikken.

Nu vil Koda, der varetager danske musikere og komponisters rettigheder, gøre et forsøg på at lave en holdbar aftale.

"Vi har længe forsøgt at få en aftale i hus med Google om licenseringen af tjenesten. Men vi må konstatere, at vi endnu ikke har en aftale i hus. Derfor tilbyder vi nu YouTube en midlertidig opstartsaftale for at sætte skub i forløbet," skriver Koda i en pressemeddelelse.

Den største tjeneste

Koda er ivrig efter at lave en aftale, fordi deres undersøgelse af danskernes medievaner viser, at 74 procent af danskerne bruger de "ikke licenserede tjenester" til at høre musik på nettet. Deriblandt udgør YouTube den absolut største andel.

Hvis YouTube fik en licensaftale, anslår Koda, at brugen af "ikke licenserede tjenester" i Danmark vil falde til ni procent.

Ifølge Kodas undersøgelse bruger tre ud af fire danskere YouTube som musikkanal, hvilket giver Youtube mere end dobbelt så mange brugere som den største licenserede streamingtjeneste har herhjemme - for eksempel WiMP, Spotify og TDC Play.

Hvad har I lyst til at betale?

Musikforbruget på YouTube er angiveligt steget 12 procent siden årets indgang.

Koda har løbende gennem to år været i dialog, men Google forhaler ifølge Kodas opfattelse - bevidst eller ubevidst - forhandlingerne. For at få YouTube til forhandlingsbordet har Koda tilbudt firmaet en tidsbegrænset prøve-periode, hvor den Google-ejede tjeneste selv får lov at fastsætte en pris, skriver Koda i sin pressemeddelelse.

Kommunikationschef Nicolaj Hyltén-Cavallius forklarer til ComON, at man har foreslået Google at oprette en aconto-indbetaling, så Google allerede nu spytter penge i kassen, og når den endelige aftale falder på plads, vil de indbetalte penge så sendes videre til musikere - eller tilbage til Google - alt efter hvilket niveau parterne enes om.

I Tyskland har uenighed om pristakster mellem musikernes organisationer og YouTube tidligere ført til, at Youtube fjernede musikvideoer fra YouTube i Tyskland. Det samme er tidligere sket i England i en periode.

Koda mener, at det er nødvendigt for foreningens medlemmer, at der falder betaling for musik afspillet i YouTube. Men det vil også være konkurrenceforvridende, hvis Google kan blive ved med at køre på frihjul.

"YouTube tilbyder sine brugere adgang til en kæmpe musikbibliotek, uden at de har en aftale om betaling til rettighedshaverne, og det er hverken rimeligt over for vore medlemmer eller vores eksisterende kunder på onlineområde," mener Koda.

(Opdateret kl 17.00)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere